Lihan syöminen raskauden aikana: mitä tulee tietää
 

Lihan syöminen raskauden aikana: mitä tulee tietää

Lihan syöminen raskauden aikana auttaa kattamaan proteiinin ja raudan tarpeen ja ehkäisemään samalla anemiaa ja vauvan kehityshäiriöitä.
Lihan syöminen raskauden aikana: mitä tulee tietää

Viimeisin päivitys: 04 marraskuuta, 2022

Lihan syöminen raskauden aikana saattaa olla välttämätöntä proteiinin optimaalisen saannin turvaamiseksi, sillä tämä ravintoaine vaikuttaa suotuisasti sikiön kehitykseen. Lisäksi se pitää kylläisenä pidempään ja saattaa jopa ehkäistä raskausdiabetesta, mikäli ruokavalio on muutoinkin oikeaoppisesti laadittu.

Päivittäinen proteiinin tarve on siis katettava. Kaikki eivät kuitenkaan onnistu tässä, ja monissa ruokavalioissa ei pystytä pitäytymään viikkoja. Raskauden aikana on lisäksi tärkeää pyrkiä noudattamaan muitakin hyviä tottumuksia, kuten harrastamaan jonkin verran liikuntaa.

Voiko lihaa syödä raskauden aikana?

Kyllä voi, mutta raakaa lihaa tulisi välttää. Asiantuntijat suosittelevat kypsentämään eläinperäiset ruoat kunnolla, jotta vältytään mahdollisilta ruokamyrkytyksiltä, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti sikiön terveyteen ja kehitykseen. Lihaa ei tule jättää sisältä punaiseksi, vaan sen lämpötilan tulee olla kauttaaltaan vähintään 70 celsiusastetta.

Viipaloitu naudanliha, joka on vielä sisältä punainen.
Lihasta saa korkean biologisen arvon proteiinia ja välttämättömiä kivennäisaineita. Se on kuitenkin tärkeää kypsentää hyvin, jotta se ei jää sisältä punaiseksi.

Näin lihan syöminen raskauden aikana hyödyttää

Lihalla on suuri ravintotiheys, minkä vuoksi sen tulisi kuulua lähes jokaiseen ruokavalioon. Se sisältää korkean biologisen arvon proteiineja ja välttämättömiä kivennäisaineita, jotka auttavat pitämään elimistön fysiologisen toiminnan hyvässä kunnossa.

Proteiinin tarve kasvaa tietyissä elämänvaiheissa. Yksi niistä on raskaus, kuten osoittaa Annals of Nutrition & Metabolism -lehdessä julkaistu tutkimus . Proteiini osallistuu lukuisiin erilaisiin aineenvaihduntareaktioihin, minkä vuoksi sen puute voi aiheuttaa muutoksia sikiön kehityksessä.

Lihassa on myös runsaasti rautaa. Raskauden aikana veren tilavuus kasvaa, ja jos raudasta on puutetta, voi ilmetä anemiaa. Tämä vahvistetaan Clinics in Laboratory Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tästä syystä raudan saanti ravinnosta tulee aina turvata.

Onko parempi syödä punaista vai vaaleaa lihaa?

Punaisesta lihasta kiertää paljon myyttejä. Todellisuudessa ei ole olemassa riittävästi kliinisiä tutkimuksia osoittamaan, että sen syönti tuoreessa muodossaan, ei jalostettuna, olisi haitallista terveydelle. Tutkimukset viittaavat itse asiassa päinvastaiseen. Siitä saa välttämättömiä ravintoaineita, joita elimistö tarvitsee toimiakseen moitteettomasti eri elämänvaiheissa.

Ruokavalion on kuitenkin oltava monipuolinen. Tästä syystä viikoittaisessa ruokavaliossa kannattaa syödä vuoroin punaista ja vuoroin vaaleaa lihaa. Myöskään kalaa ei pidä unohtaa; se on toinen biologisesti arvokkaiden proteiinien lähde. Kalan energiatiheys on toisaalta pienempi, joten se auttaa välttämään hallitsemattoman painonnousun, joka voi aiheuttaa matala-asteista tulehdusta.

Yksi ydinasioista raskausajan ruokavaliossa on kattaa lisääntyneet ravitsemukselliset tarpeet. Jos jokin askarruttaa mieltäsi, voit aina keskustella ravitsemusasiantuntijan kanssa sopivasta ruokavaliosta omalla kohdallasi.

Tuoreesta punaisesta lihasta saa välttämättömiä ravintoaineita.
Raskauden aikana on tärkeää syödä lihaakin, mutta monipuolisen ja terveellisen ruokavalion puitteissa. On myös hyvä syödä välillä kalaa, kananmunia ja maitotuotteita proteiinin riittävän saannin turvaamiseksi.

Raskauden aikana on hyvä syödä lihaakin

Lihan syöminen raskauden aikana on hyväksi sekä äidin että sikiön terveydelle. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että se tulee aina kypsentää kunnolla mikrobiologisten riskien välttämiseksi. Lihajalosteita, kuten makkaroita, tulisi sen sijaan välttää. Niissä on lisäaineita, joiden katsotaan olevan haitallisia elimistölle keskipitkällä aikavälillä ja kasvattavan sairauksien riskiä.

Muista, että proteiinin riittävä saanti raskauden aikana voidaan turvata monin tavoin. Lihan lisäksi kalasta, maitotuotteista ja munista saa korkean biologisen arvon proteiineja, jotka auttavat kattamaan ravitsemukselliset tarpeet ja välttämään ongelmat rasvattoman massan toiminnassa ja kehityksessä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.