Äitiyteen liitetyt myytit
Tulevan äitiyden tuoma onni ja innostus voi joskus jäädä erilaisten huolten ja murheiden varjoon. Äitiyteen yhdistetään monia erilaisia uskomuksia ja myyttejä, joista läheskään kaikki eivät pidä paikkaansa. Tällaiset myytit johtuvat usein tiedon puutteesta. Äitiyteen liitetään useita perättömiä ja aiheettomia uskomuksia, ja näitä tarinoita kerrotaan sukupolvelta toiselle. Tässä artikkelissa kerromme, minkälaisia tällaiset äitiyteen liitetyt myytit ovat.
Nämä uskomukset ja myytit voivat aiheuttaa pelkotiloja ja huolia tulevalle äidille. Monet uudet äidit voivat miettiä, ovatko he oikeasti valmiita huolehtimaan pienestä ihmisestä.
Äitiyteen yhdistetyt myytit ovat kuitenkin vain myyttejä, eikä niiden tulisi antaa aiheuttaa ylimääräistä stressiä tai huolta. Jos jokin asia huolestuttaa, olisi hyvä keskustella aiheesta ammattilaisen kanssa, joka pystyy jakamaan paikkansa pitävää tietoa sekä vinkkejä ongelman ratkaisuun.
On tärkeää, että jokainen tuleva äiti ymmärtää jokaisen raskauden olevan yksilöllinen. Kukin vauva kehittyy omassa tahdissaan ja jokainen vauva ja odottava äiti on yksilö.
Äitiyteen liitetyt myytit
Seuraavassa listaamme yleisimmät äitiyteen liitetyt myytit sekä totuuden uskomusten takaa. Nämä neuvot luettuasi, voit olla rauhassa ja valmistautua äitiyden tuomiin iloihin ja uusiin kokemuksiin.
Kaikki naiset ovat luonnostaan äidillisiä
Äitiys tuo mukanaan paljon vastuuta ja huolta. Tämä on iso asia ja pitkäaikainen sitoumus, johon moni nainen ei ole valmis tai halukas sitoutumaan.
Äitiys tekee sinusta onnellisen
Äitiys tuo tullessaan paljon uusia ja ihania asioita. Oman lapsen kehityksen ja kasvun seuraaminen on hieno kokemus, joka tuo mukanaan paljon onnea. Äitiys aiheuttaa kuitenkin myös surua ja huolta. Äitiys ei automaattisesti tarkoita, että olet aina onnellinen ja iloinen.
Äitiys tarkoittaa oman vapauden menetystä
Vaikka äitiys rajoittaa naisen elämää tietyssä määrin, ei äitinä olo tarkoita omista harrastuksista ja ajasta luopumista. Menojen suunnittelu ja aikataulutus on tärkeää, mutta äitiyden ei tulisi kuitenkaan rajoittaa äidin elämää siinä määrin, ettei hänellä ole koskaan aikaa itselleen.
Imetys tekee sinusta paremman äidin
Imetys on kaikin puolin positiivinen asia, niin äidin kuin lapsenkin kannalta. Imetys vahvistaa äidin ja lapsen välistä sidettä ja tarjoaa lapselle hänen tarvitsemansa ravinnon. Imetys ei kuitenkaan ole ainoa tapa ruokkia lasta. Se, että et syystä tai toisesta voi tai halua imettää, ei tee sinusta huonoa äitiä.
Kaikki naiset haluavat tulla äidiksi
Se, että äitiys tuo tullessaan paljon iloa ja uusia kokemuksia, ei tarkoita, että jokainen nainen haluaa olla äiti.
Synnytyksen jälkeinen masennus johtuu rakkauden puutteesta
Synnytyksen jälkeinen masennus ja sen tuoma surullisuuden tunne sekä alakuloisuus johtuvat hormonaalisista muutoksista. Synnytyksen jälkeinen masennus ei tarkoita, etteikö äiti rakastaisi lastaan ja välittäisi hänestä.
Vinkkejä äitiyteen
Seuraavaksi jaamme muutamia hyödyllisiä vinkkejä äitiyteen:
- Lue artikkeleita äitiydestä ja siitä, kuinka voit helpottaa äitinä oloa, mutta samalla säilyttää oman identiteettisi.
- Jätä muiden kommentit ja vinkit omaan arvoonsa ja luota vain luotettavista lähteistä saatavaan faktatietooon.
- Pyydä kumppaniasi auttamaan sinua, sillä äitiys on suuri vastuu ja vanhemmuus kuuluu molemmille osapuolille tasaisesti.
- Ole itsevarma ja kuuntele omia vaistojasi.
Äitiys ei tarkoita, että sinun tulee olla täydellinen. Äitiys on uuden opettelua, ja vaatii rohkeutta sekä omiin vaistoihin luottamista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Brahm, P., & Valdés, V. (2017). Beneficios de la lactancia materna y riesgos de no amamantar. Revista chilena de pediatría, 88(1), 07-14. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41062017000100001&script=sci_arttext&tlng=e
- Dois Castellón, A. (2012). Actualizaciones en depresión posparto. Revista cubana de Obstetricia y Ginecología, 38(4), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2012000400016