Ovatko lasten hiusvärit turvallisia?
 

Ovatko hiusvärit turvallisia lapsille?

Vaikka lapsille on olemassa monenlaisia hiusvärejä, kaikki niistä eivät ole turvallisia ja terveellisiä käyttää. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja.
Ovatko hiusvärit turvallisia lapsille?
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Jotkut lapset haaveilevat hiusten värjäyksestä, mutta ovatko hiusvärit turvallisia lapsille? Niitä on paljon erilaisia värin, kestävyyden ja käyttötavan osalta.

Lapsuus on aikaa, jolloin mielikuvituksella, leikillä ja luovuudella on suuri merkitys. Lapset pyrkivät leikittelemään omalla imagollaan meikin, pukujen ja muodonmuutosten kautta.

Lasten hiusten ominaisuudet

Lasten hiukset ovat paljon ohuemmat kuin aikuisilla. Ajan myötä, kun lapset kasvavat, jotkin ihon ja hiusten ominaisuudet muuttuvat.

Ennen murrosikää hiukset eivät ole ainoastaan ohuemmat ja hauraammat, vaan ne voivat myös vaurioitua herkemmin jopa miedoimpia hiusvärejä käytettäessä.

Lapsilla on suurempi riski saada allergisia reaktioita tai muita haittoja, kuten kosketusihottumaa tai hiusvaurioita. Siksi on parasta välttää kestovärien käyttöä alle 16-vuotiaiden lasten hiuksissa.

Erilaiset hiusvärit

On aina tärkeää tehdä testi pienelle ihoalueelle ennen kuin hiusväriä käytetään kokonaan. Näin voidaan sulkea pois mahdolliset allergiset reaktiot ennen täyttä värjäystä.

Mitä vaaleampi lasten hiusten sävy on, sitä huokoisempia hiukset ovat ja sitä helpommin väri tarttuu niihin.

Lasten hiuksia ei suositella värjäämään kestoväreillä.

Kestovärit

Kestovärit sisältävät aineita, jotka voivat olla haitallisia ja myrkyllisiä lapsille. Esimerkiksi vetyperoksidi, parabeenit, ammoniakki ja parafenyleenidiamiini aiheuttavat usein haitallisia reaktioita päänahassa ja vaurioittavat hiuksia.

Kaikki kestovärien kemikaalit voivat muuttaa lasten hiusten rakennetta, minkä vuoksi niitä ei kannata käyttää ennen murrosikää.

Kestovärjäys on liian haitallista ja se muuttaa hiusten luonnollisen värin, melaniinin, kokonaan. Jotta väri pysyisi hiuksissa, hiuksiin on ensin tehtävä valkaisu, joka on myös erittäin aggressiivinen toimenpide.

Puolikestävät hiusvärit

Poispestävät hiusvärit, kasvivärit tai puolikestävät hiusvärit ovat turvallisempia käyttää, koska väri peittää ja pysyy vain hiusvarressa läpäisemättä sitä.

Varovaisuutta tulee silti noudattaa värin ainesosien kanssa myrkyllisen vetyperoksidin, joka tunnetaan valkaisuaineena, ja ammoniakin välttämiseksi.

Puolipysyvät hiusvärit eivät edellytä hiusten valkaisua, mutta niiden vaikutus on vähemmän tehokas kuin pysyvien hiusvärien, koska väri häviää vähitellen peräkkäisissä pesuissa.

Poispestävät hiusvärit

Poispestävät hiusvärit ovat suositeltavimpia lapsille, koska ne ovat turvallisia käyttää ja helppo poistaa. Lisäksi niitä saa eri muodoissa, kuten lakkoina, geeleinä tai suihkeina, ja niillä saa hiuksiin karkkivärin, joka kestää hetken ja lähtee pois pesun yhteydessä.

Värejä on monenlaisia kirkkaista ja räikeistä lämpimämpiin pastellisävyihin.

Myös moniväriset liidut, joilla voi tehdä raitoja, tai tekohiukset, joita lapset voivat leikata omiin hiuksiinsa, ovat erinomaisia kemikaalittomia vaihtoehtoja lapsille.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Onko kynsilakka turvallista lapsille?

Hiusvärien aiheuttamat haittareaktiot lapsilla

Tyypillisiä allergisia reaktioita voivat olla ihon haavaumat tai halkeamat, hiustenlähtö, päänahan kutina, nokkosihottuma, kirvely, turvotus tai jopa hengenahdistus.

Kestovärejä käytettäessä on parasta värjätä vain latvat ja välttää päänahkaa, jotta se ei vaurioidu.

Ennen kuin värjäys tehdään ensimmäistä kertaa, on parasta tehdä testi pienelle ihoalueelle korvan takana haittavaikutusten välttämiseksi.

Ärsytyskosketusihottuma

Ärsytyskosketusihottumassa iho punoittaa, ärtyy ja kuivuu johtuen kontaktista tiettyjen tuotteiden sisältämien aineiden kanssa. Tulehtunut iho voi jopa rakkuloitua, paksuuntua, halkeilla, pistellä ja kirvellä.

Suurin osa kesto- ja puolipysyvistä hiusväreistä sisältää parafenyleenidiamiinia (PPD), joka on erittäin ärsyttävä aine ja yksi tunnetuimmista allergeeneista.

PPD:tä sisältävät tuotteet ovat tiukasti säänneltyjä, ja aineen osalta on määritetty sallitut enimmäispitoisuudet.

Hiusvärien käyttö lapsilla

Lasten hiusvärien tulee olla mahdollisimman turvallisia, hellävaraisia ja väliaikaisia. Hiusvärit on kehitetty aikuisten hiuksille, joten ne voivat olla haitallisia lasten kypsymättömille ja hauraille hiuksille, jotka ovat herkempiä vaurioille.

Jos kuitenkin välttämättä haluat käyttää niitä lapsilla, on aina suositeltavaa tehdä ensin allergiatesti korvan taakse mahdollisten haittareaktioiden poissulkemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sosted H, Johansen JD, Andersen KE, Menné T. Severe allergic hair dye reactions in 8 children. Contact Dermatitis. 2006 Feb;54(2):87-91. doi: 10.1111/j.0105-1873.2006.00746.x. PMID: 16487280.
  • Saitta, Peter y col. “¿Existe una verdadera preocupación con respecto al uso de tintes para el cabello y el desarrollo de malignidades ?: una revisión de la evidencia epidemiológica que relaciona el uso personal de tintes para el cabello con el riesgo de malignidad”. Revista de dermatología clínica y estética vol. 6,1 (2013): 39-46.
  • Gupta, Mrinal y col. “Dermatitis por tintes de cabello y sensibilidad por contacto con p-fenilendiamina: un informe preliminar”. Revista en línea de dermatología india vol. 6,4 (2015): 241-6. doi: 10.4103 / 2229-5178.160253

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.