Kannattaako lapsen hiukset pestä joka päivä? - Äitiyden Ihme
 

Kannattaako lapsen hiukset pestä joka päivä?

Kannattaako lapsen hiukset pestä joka päivä?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 03 huhtikuuta, 2019

Siitä, kannattaako lapsen hiukset pestä joka päivä, on olemassa monia mielipiteitä ja uskomuksia. Toiset ovat sitä mieltä, että tiuhaan tahtiin peseminen saa hiukset kasvamaan nopeammin, kun taas toiset pelkäävät tämän aiheuttavan hiusten irtoilua.

Se, kuinka usein lapsen hiukset täytyy pestä, riippuu lapsen aktiivisuudesta, aktiviteeteista ja ihon tyypistä. Esimerkiksi urheilua harrastava tai maalien tai saven kanssa työskentelevä lapsi saattaa tarvita päivittäisen hiusten pesun. Toiset lapset myös hikoilevat toisia enemmän. Tämä voi saada päänahan kutisemaan, mikä on tietysti lapselle epämukavaa.

Vauvojen kohdalla hiusten pesuväli riippuu lapsen iästä. Vastasyntyneet eivät tarvitse kunnon kylpyjä, ja heidän ihonsa on hyvin herkkä. Liiallinen peseminen voi saada ihon kuivumaan tai aiheuttaa ihottumaa.

Kannattaako lapsen hiukset pestä joka päivä?

Ihotautilääkäreiden suositusten mukaan lapsen hiuksia ei tarvitse pestä joka päivä. Suositeltu määrä on kolme kertaa viikossa kolmen minuutin ajan. Pesun yhteydessä lapsen päänahkaa hierotaan lämpimällä vedellä.

Lapsen hiukset tulee pestä miedolla shampoolla, jonka pH-arvo on neutraali. Tällainen tuote estää ihon ja silmien ärtymisen, mikä säästää lapsen kivulta ja epämukavalta ololta.

Pesun jälkeen voidaan haluttaessa käyttää hoitoainetta, jonka tarkoituksena on kosteuttaa kuivia tai vahingoittuneita hiuksia. Hoitoaine myös auttaa takkujen selvittämisessä.

Noin 12 vuoden iästä alkaen lapsen tulee pestä hiuksensa entistä useammin. Tämä johtuu murrosiän alkamisesta ja kehon hormonitoiminnan lisääntymisestä. Murrosikäinen lapsi hikoilee tavallista enemmän, mikä saa myös hiukset likaantumaan nopeammin.

Kylpyaika on hauska hetki

Moni pieni lapsi ei pidä kylvyssä käymisestä, mikä voi johtua esimerkiksi seuraavista syistä:

  • Vanhemmat ovat jättäneet lapsen yksin suihkuun liian pienenä
  • Lapsi ei pidä veden lämpötilasta
  • Shampoo tai pesuneste saa lapsen ihon kutiamaan tai aiheuttaa allergisen reaktion
Kannattaako lapsen hiukset pestä joka päivä?

Jotta lapsi ei pelkää tai inhoa kylpyhuonetta, kylpyhetkestä täytyy tehdä hänelle hauska. Hänen kannattaa antaa leikkiä kylvyn aikana leluilla, ja hänelle voidaan lukea tai kertoa tarinoita. Kylpyhetki voidaan muuttaa positiiviseksi kokemukseksi monella tavalla.

Lapselle on tärkeä opettaa hyviä hygieniaan liittyviä tapoja pienestä pitäen. Nämä tavat seuraavat lasta aikuisuuteen asti.

Kuinka pitää lapsen hiukset pitkinä?

Noin kuuden vuoden iästä lähtien lapset haluavat alkaa vaikuttaa omaan ulkonäköönsä. Usein yksi tärkeimmistä tekijöistä ovat hiukset. Lapsi saattaa haluta kasvattaa hiuksensa pitkiksi tai leikkauttaa muodikkaan kampauksen.

Jos lapsi haluaa kasvattaa hiuksiaan, täytyy hiuksista pitää tavallista parempaa huolta. Tässä muutama käytännön vinkki hiuksista huolehtimiseen:

  • Pese hiukset joka toinen päivä.
  • Käytä laadukasta lapsille tarkoitettua shampoota ja hoitoainetta.
  • Käytä lämmintä vettä, jotta hiustupet pysyvät hyvässä kunnossa.
  • Kampaa tai harjaa hiukset säännöllisesti.
  • Leikkaa latvat säännöllisesti.

Noin 12 vuoden iästä alkaen lapsen tulee pestä hiuksensa entistä useammin. Tämä johtuu murrosiän alkamisesta.

Muutama varotoimenpide

Jos haluat pitää lapsen hiukset kauniina ja hyväkuntoisina, noudata seuraavia kolmea neuvoa.

Nukkumaan ainoastaan kuivilla hiuksilla

Tämä on erittäin tärkeä neuvo. Jos lapsen hiukset on pesty illalla, kuivaa ne ennen nukkumaanmenoa. Kosteissa hiuksissa on pyyhkeestä tarttuneita bakteereja, jotka imeytyvät tyynyyn ja voivat aiheuttaa tulehduksia. Tämän lisäksi märät hiukset voivat saada lapsen ihon kutisemaan, kuivumaan ja hilseilemään.

Ei poninhäntää tai lettiä märkiin hiuksiin

Älä letitä tai kiinnitä hiuksia poninhännälle hiusten ollessa märät. Tämä kuluttaa hiuksia ja voi saada ne katkeamaan.

Kannattaako lapsen hiukset pestä joka päivä?

Tasapainoinen ruokavalio

Lapselle on tärkeää tarjota monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio hiusten kunnollisen kasvun takaamiseksi. Hiuksia vahvistavia ruokia ovat esimerkiksi kananmuna, juusto, jogurtti, kokojyväleivä, sardiinit, avokado, banaani, tomaatti ja pähkinät.

Kaikki nämä suositukset auttavat pitämään lapsen hiuspohjan kunnossa, jolloin myös hiukset ovat puhtaat ja vahvat. Muista käyttää laadukkaita ja kosteuttavia tuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti lapsen herkälle iholle ja hiuksille. Harkitse myös, onko lapsen hiukset pestävä päivittäin. Suosittelemme toimimaan näin vain, jos se on välttämätöntä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.