Lasten hiuksista huolehtiminen - Äitiyden Ihme
 

Lasten hiuksista huolehtiminen

Lasten hiuksista huolehtiminen on osa vanhemmuutta. Lue parhaat vinkit lasten hiusten hoitoon!
Lasten hiuksista huolehtiminen

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lasten hiuksista huolehtiminen on asia, johon jokaisen vanhemman kannattaa kiinnittää huomiota. Vaikka tämä saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta tehtävältä, on olemassa muutamia perusvirheitä, joita monet vanhemmat toistavat.

Oletko koskaan pysähtynyt katselemaan oman lapsesi hiuksia läheltä? Muistatko, millaiset omat hiuksesi olivat ollessasi lapsi? Saatat yllättyä siitä, miten moni asia ei olekaan itsestäänselvyys, kun on aika huolehtia lapsen hiuksista. Asiaan tulee käyttää erityistä tarkkuutta siksi, että lapsen hiukset ovat huomattavasti herkemmät kuin aikuisen hiukset.

Lasten hiuksista huolehtiminen

Käytä neutraalia shampoota

Vauvoille tarkoitetut shampoot, joissa on luonnollinen pH-arvo, puhdistavat hellävaraisesti kuivattamatta ja jättämättä shampoojäämiä lapsen päänahkaan. Yleisesti ottaen, tämän tyypin shampoot eivät sisällä saippuaa, tai alkoholia, joka tekeekin niistä turvallisemman vaihtoehdon nimenomaan lapsen päänahalle.

Neutraalin shampoon hyödyt ovat seuraavat:

  • Se puhdistaa lapsen hiukset hellävaraisesti, tehokkaasti, ja turvallisesti
  • Se jättää hiukset pesun jälkeen pehmeiksi ja hyvän tuoksuisiksi
  • Hypoallergeeninen shampoo auttaa suojaamaan vauvan päänahkaa ja ihoa

Opi harjaamaan lapsen hiukset

Mikäli lapsesi hiukset menevät kovin takkuun, älä murehdi, sillä niiden selvittämiseksi on olemassa lukuisia hyviä keinoja. Ensinnäkin, pidä huoli että valitset oikeanlaisen kamman tehtävään.

Takkujen selvittämiseen sopii parhaiten suuri kampa, jossa on väljät hammasvälit. Kärsivällisyydellä ja oikeilla välineillä selvität itsepäisimmätkin takut helposti, katkomatta lapsesi hiuksia.

Toinen kätevä vinkki lapsen takkujen selvittämiseen on kylvyn tai suihkun aikana. Voit myös vahvistaa lapsesi hiuksia käyttämällä lapsille tarkoitettuja hiusten hoitoaineita.

Lasten hiuksista huolehtiminen

Aloita lapsen hiuksista huolehtiminen ja harjaaminen aina alhaalta ylöspäin, etenkin silloin, jos lapsellasi on pitkät hiukset. Takkujen selvittämisen jälkeen, kampaa hiukset lopuksi ylhäältä alaspäin, tasaisin vedoin.

Toinen strategia on jakaa hiukset pienempiin osiin, ja aloittaa sitten harjaamaan niitä latvoista aloittaen. On hyvä tietää, että parhaat hetket tähän ovat yleensä silloin, kun vauvasi on suihkussa, tai kun hän on juuri tehnyt tarpeensa.

Vältä hajusteiden käyttöä

Useimmat lastenlääkärit kannustavat välttämään tätä, sillä on oletettavaa, että vauva saattaa hengittää parfyymin sisältämää alkoholia. Vältä myös kaikenlaisten puuterituotteiden käyttämistä, sillä myös puuteri voi päätyä vauvan hengityskanavaan.

Käytä alkoholittomia tuotteita

Jos haluat laittaa lapsesi hiuksista jonkin kampauksen, tai muotoilla niitä lakalla tai geelillä, voit toki tehdä niin, mutta suosittelemme käyttämään alkoholittomia ja hajustamattomia hiusmuotoilutuotteita.

Muista lisäksi pestä hiukset hyvin aina hiustuotteiden käytön jälkeen, välttyäksesi hilseen muodostumiselta, tai päänahan liialliselta rasvoittumiselta.

Vauvojen shampoot, joissa on neutraali pH-arvo, puhdistavat tehokkaasti kuivattamatta lapsen herkkää ihoa, ja jättämättä jäännöksiä tuotteesta lapsen päänahkaan.

Muista päivittäinen harjaus

Lapsen pitkistä hiuksista huolehtiminen ja harjaaminen tulisi olla yhtä yleinen tapa, kuin hampaiden harjaaminen. Se olisi parasta tehdä aina aamuisin ja iltaisin. Ihmiseltä lähtee joka päivä hiuksia, ja niiden tilalle kasvaa jatkuvasti uusia.

Kun nämä katkenneet hiukset putoavat irrottuaan päänahasta, ne solmiutuvat toisten hiusten kanssa, ja siksi lasten hiuksia olisikin syytä harjata vähintään kahdesti päivässä.

Lasten hiuksista huolehtiminen

Kurittomien hiusten harjaus

Mikäli lapsellasi on hyvin oman tahtonsa omaavat, tai kovinkin paksut hiukset, niiden päivittäinen harjaaminen helpottaa hiusten siistinä pitämistä luonnollisesti, ilman että sinun tarvitsee tukeutua kemikaaleja täynnä oleviin tuotteisiin ja voiteisiin.

Kurittomien hiusten harjaamisessa sinun tulee muistaa käyttää hellävaraisia liikkeitä, ja vetoja aina hiuksen juuresta latvoihin, ja otsalta takaraivoa kohden.

Käytä kylmää vettä

Kun peset lastesi hiuksia, käytä kylmää vettä kuuman sijasta. Liian kuuman veden käyttäminen vahingoittaa lasten herkkiä hiuksia, ja voi vahingoittaa tai ainankin kuivattaa heidän päänahkaansa. Jos lapsesi ei pidä kylmästä vedestä, käytä hiusten pesuun lämmintä vettä.

Lisävinkkinä, suosittelemme jättämään lämpimän veden käytön hoitoaineelle, niissä tapauksissa jos lapsellasi on kurittomat hiukset. Emme suosittele turhaa hoitoaineiden käyttöä, ellei lapsen hiukset sitä erityisesti kaipaa.

Lämmin vesi avaa hiusten huokosia, ja auttaa hoitoainetta toimimaan paremmin. Anna hoitoaineen tehota minuutin verran, ja huuhtele se sitten huolellisesti pois, lämpimällä vedellä.

Lopuksi, suosittelemme etsimään luotettavan kampaajan. Huonosti leikatut tai hoidetut lasten hiukset aiheuttavat vain lisää ongelmia, ja pieleen leikattua hiusmallia voi olla hankala korjata myöhemmin. Pahimmillaan, huonosta hiustyylistä lapsuudessa voi jäädä lapselle aikuisiälle saakka yltäviä traumoja.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.