7 ruokaa lasten ummetuksen hoitoon
Ummetus on lapsilla tavallinen vaiva. Se voi aiheuttaa siitä kärsivälle paljon epämukavuutta ja heikentää elämänlaatua. Onneksi ummetusta voi hoitaa ja ehkäistä ruokavalion avulla. Tässä artikkelissa esittelemme 7 ruokaa lasten ummetuksen hoitoon.
Lasten ummetus voi johtua hyvin monista syistä. Joskus laukaiseva tekijä on ruokavalioon liittyvä ongelma, mutta myös liian vähäisellä liikunnalla voi olla huomattava vaikutus. Ummetuksen syyn selvittäminen on avainasia sen hoitamiseksi tehokkaasti.
Mitä ummetus on ja miten sitä hoidetaan?
Lasten ummetukselle on tyypillistä harvoin tapahtuva ulostaminen tai kovat ja kuivat ulosteet. Tämä voi vaihdella lapsesta toiseen, ja se voi ilmetä muun muassa seuraavilla tavoilla:
- Alle kolme ulostamiskertaa viikossa
- Kovat tai kuivat ulosteet, joita on vaikea saada tulemaan
- Vatsakipu ulostaessa ja/tai muulloin
- Vetisiä tai tahnamaisia ulostetahroja alushousuissa (voi olla merkki suoleen juuttuneesta ulosteesta)
- Veri ulosteen pinnalla
Yleensä ummetusta ilmenee silloin, kun ruokavaliossa, fyysisessä aktiivisuudessa tai WC-tottumuksissa on tapahtunut muutoksia. Se voi toisaalta johtua myös allergioista, intoleransseista, lääkkeistä ja joistakin sairauksista. Tästä syystä on aina suositeltavaa ottaa yhteyttä lääkäriin diagnoosin saamiseksi ja parhaan hoidon määrittämiseksi (tarvittaessa).
Tila ei yleensä ole vakava, vaikka se aiheuttaakin paljon kipua ja epämukavuutta. Useimmiten ongelma voidaan ratkaista kotikonstein muutamilla yksinkertaisilla muutoksilla. Kokeile näitä seitsemää ruokaa lasten ummetuksen hoitoon, sillä niistä voi olla suurta apua.
7 ruokaa lasten ummetuksen hoitoon
Seuraavat ruoat ovat osoittautuneet hyödyllisiksi lasten ummetuksen hoidossa. Ne ovat lisänneet ulostamiskertoja ja helpottaneet ulostamista.
1. Kaurapuuro
Viljoista laadukkain on kaura. Se sisältää runsaasti liukoista kuitua, joka pystyy fermentoitumaan suolistossa ja parantamaan siten mikrobiomin terveyttä.
Nature Reviews -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kuidun määrää on tärkeä lisätä lasten ruokavaliossa. Näin ulostemassan tilavuus kasvaa, minkä ansiosta jätteen kulku suoliston läpi tehostuu. Suolen mekanoreseptoreiden stimulaatiolla on suuri vaikutus.
2. Kiivit
Kiivit ovat omenoiden ohella sellaisia hedelmiä, jotka auttavat eniten ummetuksen lievittämisessä. Niissä on runsaasti liukoista kuitua. Ne eivät ole ainoastaan energiasubstraatti suoliston mikrobiotalle, vaan ne takaavat myös tehokkaamman suoliston peristaltiikan.
Tämän viimeksi mainitun ominaisuuden ansiosta jätteet laskeutuvat nopeasti ruoansulatuskanavan läpi. Vielä parempia tuloksia saadaan, kun varmistetaan vielä riittävä nesteiden saanti.
3. Jogurtti on tärkeä ruoka-aine lasten ruokavaliossa
Yksi lasten ummetuksen hoidon kulmakivistä on probioottisten bakteerien käyttö. Näitä löytyy pääasiassa hapatetuista maitotuotteista, kuten jogurtista ja kefiiristä.
Probioottilisien käyttöä ummetuksen hoidossa on tutkittu viime vuosina. Mitään varmaa näyttöä ei kuitenkaan toistaiseksi ole saatu, ja tulokset riippuvat tutkitusta probiootista.
Saman tutkimuksen tekijät havaitsivat kuitenkin positiivisia vaikutuksia sekä luonnonjogurtin että probiooteilla rikastetun jogurtin antamisen jälkeen. Tarkemmin ottaen ulostamiskerrat lisääntyivät ja ulostamisen aikana esiintyvä kipu väheni.
4. Täysjyvä
Runsashiilihydraattisista tuotteista kannattaa valita mukuloita, palkokasveja tai täysjyvää. Täysjyväviljoissa on runsaasti kuitua, toisin kuin niiden jalostetuissa vastineissa.
Lisäksi nämä alhaisen glykeemisen indeksin hiilihydraatit imeytyvät hitaasti suolistosta. Näin verensokeri pysyy tehokkaasti hallinnassa ja vältetään verensokeripiikit, jotka vaikuttavat haitallisesti haiman terveyteen.
Täysjyvätuotteet ovat hyödyllisiä lasten ummetuksen hoidossa. Niiden sisältämä liukenematon kuitu auttaa lisäämään ulostamiskertoja sekä ulosteen massaa.
5. Kuivatut luumut
Kuivatut luumut sisältävät paljon kuitua ja ne ovatkin täydellinen lisä ummetuksesta kärsivien lasten ruokavalioon. Paras vaihtoehto on liottaa kahdesta kolmeen luumua muutaman tunnin ajan ja nauttia ne sitten liotusnesteineen.
Jos lasten on vaikea syödä luumuja tällä tavalla, heille voi tarjota myös luumumehua, jonka sekaan voi tarvittassa lisätä omenamehua.
6. Oliiviöljy
Oliiviöljyä ei tule käyttää kotikonstina ummetuksen hoitoon, eikä lasten tarvitse ottaa ruokalusikallista öljyä tyhjään vatsaan. Se on kuitenkin tarpeellinen ainesosa ruoanlaitossa ja aterioiden maustamisessa.
Ruokavaliossa olevat rasvat auttavat voitelemaan suolistokanavaa, mikä edistää jätteen kulkua sen läpi. Ne myös stimuloivat sappirakkoa erittämään sappea, joka parantaa ruoansulatusta ja jolla on lievä laksatiivinen vaikutus.
7. Vesi
Nesteytys on yksi tärkeä tekijä suolen säännöllisen toiminnan kannalta. Vettä tuleekin juoda riittävästi kuidun lisäämisen ohessa (veden määrään on kiinnitettävä erityistä huomiota silloin, jos lapsella oli nestehukkaa).
Vesi on yleensä paras janojuoma lapsille, mutta myös liemet ja hedelmämehut (silloin tällöin) auttavat nesteytyksessä.
Fyysinen aktiivisuus on tärkeää lasten ummetuksen välttämiseksi
Ruokailutottumusten parantamisen lisäksi lasten on tärkeää liikkua säännöllisesti. Näin vältetään toiminnallinen ummetus, jolle on ominaista ulostemassan tehoton kulkeutuminen suoliston läpi.
Mitä aktiivisempia lapset ovat, sitä vähemmän heillä on tällaisia ongelmia.
On myös eräitä hyviä käytäntöjä vessassa asioimiseen liittyen. Ulostetta ei tulisi pidätellä, tarpeet tulisi tehdä rauhassa, ja vessahetkestä olisi hyvä muodostaa rutiini.
Sisällytä tiettyjä ruokia ruokavalioon lasten ummetuksen torjumiseksi
Tässä artikkelissa mainittujen ruokien avulla varmistat, että lasten vatsa toimii kunnolla. Jos ne sisällytetään monipuoliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon, kroonisen ummetuksen riski pienenee. Ruokavalio ei kuitenkaan ole ainoa tärkeä tekijä, vaan myös lasten muihin tottumuksiin tulee tehdä muutoksia tarvittaessa.
Jos ongelma ei parane, on otettava yhteyttä lääkäriin. Tämä on tarpeen, jos lapsi lopettaa syömisen, laihtuu, hänellä on kuumetta, ulosteessa on verta, vatsa on turvonnut tai jos lapsella on jatkuvaa kipua ulostaessa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Clinica Mayo. Estreñimiento en niños.
- Guerra P, Nima L. N, et al. Pediatric functional constipation treatment with Bifidobacterium-containig yogurt: a crossover, double-blind, controlled trial. World Journal of Gastroenterology. Septiembre 2011. 17 (34): 3916-3921.
- National Institutes of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Alimentación, dieta y nutrición para el estreñimiento en los niños. Mayo 2018. U.S. Department of Health and Human Services.
- Vriesman MH, Koppen IJN, Camilleri M, Di Lorenzo C, Benninga MA. Management of functional constipation in children and adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 Jan;17(1):21-39. doi: 10.1038/s41575-019-0222-y. Epub 2019 Nov 5. PMID: 31690829.