5 ruokaa, jotka tehostavat vauvan aivojen kehitystä
 

5 ruokaa, jotka tehostavat vauvan aivojen kehitystä

Jogurtti, omenat, kananmunat ja lohi ovat joitakin sellaisia ruokia, jotka tehostavat vauvan aivojen kehitystä. Lue aiheesta lisää alta.
5 ruokaa, jotka tehostavat vauvan aivojen kehitystä

Viimeisin päivitys: 26 marraskuuta, 2022

Elämän alkuvaiheessa ruokavalioon on tärkeää sisällyttää useita ruokia, jotka tehostavat vauvan aivojen kehitystä. Tämä vaikutus syntyy niiden sisältämistä välttämättömistä ravintoaineista, jotka ovat tärkeitä kasvulle ja varmistavat elimistön optimaalisen fysiologisen toiminnan.

On syytä huomioida, että hyvät ruokailutottumukset vauvaiässä voivat vaikuttaa terveyteen myöhemmin elämässä. Tästä syystä on erittäin tärkeää laatia mahdollisimman tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio, jossa on enimmäkseen tuoreita ruoka-aineita pitkälle prosessoitujen elintarvikkeiden sijaan.

Ruoat, jotka tehostavat vauvan aivojen kehitystä

Kerromme nyt, mitkä ruoat edistävät vauvan aivojen kehitystä. Muista, että kuusikuukautiseksi asti vauvaa kannattaa yksinomaan imettää. Äidinmaidosta vauva saa kaiken tarvitsemansa.

1. Ekstra-neitsytoliiviöljy

Ekstra-neitsytoliiviöljyn lisääminen vauvalle valmistettaviin ruokiin on erittäin tärkeää aivojen kunnollisen kehityksen varmistamiseksi. Kyseinen tuote sisältää omega-3-rasvahappoja, jotka ovat Critical Reviews in Food Science and Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan välttämättömiä keskushermostolle.

Oliiviöljyä kannattaa lisätä vauvan ruokiin.
Ekstra-neitsytoliiviöljy sisältää omega-3-rasvahappoja. Sitä voidaan lisätä vauvalle tarjottaviin ruokiin, sillä se on ihanteellinen tuote vauvan aivojen kehitykselle.

2. Luonnonjogurtti

Jogurtti sisältää runsaasti terveydelle tärkeitä ravintoaineita, joista erottuvat erityisesti proteiinit, kalsium ja rasvahapot. Jogurtista suoliston mikrobiota saa lisäksi useita hyödyllisiä bakteereita, joita kutsutaan probiooteiksi.

Viime vuosina on saatu todisteita siitä, että suolen ja aivojen välillä tapahtuu erittäin tiivistä kaksisuuntaista viestintää. Tästä syystä on tärkeää säilyttää bakteerien riittävä tiheys ja monimuotoisuus suolistossa. Tavoitteena on varmistaa hyvä aivojen kehitys ja vähentää hermostoon vaikuttavien kroonisten sairauksien ilmaantuvuutta.

3. Kananmunat

Kananmunat ovat hyvin ravintopitoista ruokaa. Niistä ei saa ainoastaan proteiineja ja rasvoja, vaan ne sisältävät myös D-vitamiinia, ravintoainetta, josta suurella osalla väestöä on puutetta. D-vitamiini säätelee elimistön sisäistä tulehdustilaa ja osallistuu tiettyjen hormonien tuotantoon.

Kananmunista saa myös B12-vitamiinia. Tämä ravintoaine osallistuu hermoston toimintaan ja sen tehtävänä on myös ehkäistä punasolujen tehottomasta tuotannosta johtuvaa anemiaa. B12-vitamiinia on vain eläinperäisissä elintarvikkeissa, joten niitä on oltava ruokavaliossa.

4. Omenat

Omenoista saa kversetiiniä, joka auttaa stimuloimaan aivojen toimintaa ja kehitystä. Näissä hedelmissä on se etu, että niitä voidaan yleensä tarjota vauvalle ensimmäisten ruokien joukossa, sillä ne sulavat helposti ja ovat hyvin nestepitoisia.

Omenat kannattaa muussata soseeksi. Ne on myös hyvä yhdistää muiden hedelmien tai vihannesten kanssa täysipainoisemmaksi ateriaksi.

Omenoista valmistettu sose on hyvä ruoka vauvalle.
Useimmat vauvat sietävät omenoita, joten ne ovat yksi heidän ruokavalionsa kulmakivistä. Niitä kannattaa soseuttaa muiden hedelmien ja vihannesten kanssa.

5. Lohi

Lohessa on kaloista eniten omega-3-rasvahappoja. Kuten edellä mainittiin, näitä ravintoaineita tarvitaan aivojen oikeanlaiseen kehitykseen ja autismin kaltaisten sairauksien ehkäisemiseen. Tästä syystä on tärkeää varmistaa niiden säännöllinen saanti ruokavaliosta. Kun lisäät lohta soseisiin, on tärkeää poistaa ensin ruodot huolellisesti.

Tarjoa ruokia, jotka tehostavat vauvan aivojen kehitystä

On tärkeää optimoida vauvan ruokavalio ja lisätä siihen aivojen kehitystä tukevia ruokia. Edellä mainittujen ruokien tulisi kuulua monipuoliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon. On kuitenkin monia muitakin tuotteita, jotka ovat hyödyllisiä pikkulasten terveydelle, kuten vihreät lehtivihannekset.

Muista myös, että ensimmäiseen ikävuoteen asti lapselle kannattaa tarjota äidinmaitoa. Se sisältää monia ravinteita ja bioaktiivisia yhdisteitä, jotka parantavat terveyttä keskipitkällä aikavälillä ja auttavat ehkäisemään sairauksia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.