4 kiellettyä ruokaa alle 2-vuotiaiden lasten ruokavaliossa
Lasten ruokavaliosta on tärkeää pitää huolta kunnollisen kehityksen varmistamiseksi. Siksi on hyvä tietää, mitkä ruoat ovat kiellettyjä alle 2-vuotiailta lapsilta. Joko siksi, että voivat johtaa tukehtumiseen tai koska ne voivat aiheuttaa muita terveysriskejä keskipitkällä aikavälillä.
Ensin on syytä mainita, että lasten on tärkeää noudattaa monipuolista ja hieman hyperkalorista ruokavaliota ensimmäisten elinvuosien aikana. Välttämättömien ravintoaineiden puute tässä elämänvaiheessa voi vaarantaa elimistön oikeanlaisen toiminnan ja aiheuttaa poikkeavuuksia lasten kasvussa ja kehityksessä.
Kiinnitä siis huomiota siihen, mitä ruokia tämän ikäisten lasten ruokavaliossa tulisi välttää hinnalla millä hyvänsä.
4 kiellettyä ruokaa alle 2-vuotiaiden lasten ruokavaliossa
Alla kerromme, mitkä ruoat ovat kiellettyjä alle 2-vuotiailta lapsilta ja miksi. On erittäin tärkeää välttää niiden sisällyttämistä ruokavalioon, edes pieninä määrinä.
1. Hunaja
Hunajan kulutus ennen ensimmäistä elinvuotta voi johtaa mahdollisesti vakavaan tilaan, jota kutsutaan imeväisiän botulismiksi, kuten Lakartidningen -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa.
Pienten lasten elimistö ei kykene vielä käsittelemään Clostridium botulinium -bakteerin toksiinia, jota tässä elintarvikkeessa tavallisesti on.
Hunajaa ei kannata sisällyttää myöskään alle 2-vuotiaiden lasten ruokavalioon, sillä tässä iässä siitepölyallergian riski voi kasvaa. Lisäksi hunajan paksu koostumus lisää tukehtumisriskiä.
2. Makeiset
Runsas sokerinsyönti vauvaiässä kasvattaa aineenvaihduntasairauksien riskiä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Tästä syystä korkean glykeemisen indeksin elintarvikkeita, kuten yksinkertaisia hiilihydraatteja, tulisi käyttää hyvin rajoitetusti.
Lisäksi makeiset sisältävät useita lisäaineita, jotka voivat vahingoittaa pienten lasten mikrobiotaa. Niistä saa “tyhjiä” kaloreita, minkä vuoksi niiden kulutusta on tärkeää välttää elämän alkuvaiheessa. Tästä eteenpäinkin makeisia kannattaa syödä maltillisesti.
3. Kokonaiset pähkinät
Pähkinät ovat erittäin terveellistä ravintoa, sillä niistä saa paljon proteiinia ja laadukkaita rasvoja. Niissä on runsaasti myös mikroravintoaineita, kuten rautaa, sinkkiä ja kalsiumia.
Pähkinät ovat kuitenkin erittäin allergisoivia, minkä vuoksi niitä ei tulisi sisällyttää pienten lasten ruokavalioon, jos heillä on aiemmin esiintynyt atopiaa.
On myös syytä huomata, että kovuutensa vuoksi kokonaiset pähkinät voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Pähkinöiden ravintoaineet saadaan hyödynnettyä vauvoilla ja pikkulapsilla tarjoamalla niitä jauhettuina tai jauhoina.
4. Virvoitusjuomat
Virvoitusjuomilla on samankaltaisia vaikutuksia kuin makeisilla. Näistä juomista ei saa mitään hyvää ravitsemuksellisesti, ja mikä pahempaa, ne sisältävät runsaasti yksinkertaisia sokereita ja keinotekoisia lisäaineita. Mitä vähemmän niitä kulutetaan, sen parempi.
Vältä näitä neljää kiellettyä ruokaa 2-vuotiaiden lasten ruokavaliossa
Tässä oli neljä kiellettyä ruokaa alle 2-vuotiaiden lasten ruokavaliossa. Suurin osa niistä on sellaisia ruokia, joilla ei ole suurta ravintoarvoa ja jotka voitaisiin luokitella ultraprosessoiduiksi elintarvikkeiksi. Niitä tulee välttää lähes kaikkien ihmisten ruokavaliossa.
Muista, että optimaalista ravitsemusta pidetään välttämättömänä varhaisessa elämänvaiheessa. On tärkeää edistää sellaisia hyviä tapoja ja tottumuksia, joita on helppo ylläpitää vuosien kuluessa. Lapsuudessa aloitetut terveelliset rutiinit luovat itse asiassa hyvän pohjan sairauksien ehkäisemiselle tulevaisuudessa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Wikström, S., & Holst, E. (2017). Spädbarnsbotulism – skäl att inte ge honung till barn under ett år [Infant botulism – why honey should be avoided for children up to one year]. Lakartidningen, 114, ELMF.
- Fidler Mis, N., Braegger, C., Bronsky, J., Campoy, C., Domellöf, M., Embleton, N. D., Hojsak, I., Hulst, J., Indrio, F., Lapillonne, A., Mihatsch, W., Molgaard, C., Vora, R., Fewtrell, M., & ESPGHAN Committee on Nutrition: (2017). Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 65(6), 681–696. https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000001733