Keuhkokuumetta sairastavan lapsen ruokavalio
Keuhkokuume on sairaus, joka voi kehittyä eri syistä. Se on yksi yleisimmistä terveysongelmista lapsuudessa, varsinkin koulunkäynnin alkaessa. Asianmukaisen lääkehoidon lisäksi keuhkokuumetta sairastaville lapsille on olemassa ruokavalio, joka voi auttaa lievittämään oireita.
Terveelliseen ruokavalioon pyrkiminen on erittäin tehokas tapa ehkäistä tartuntatauteja. Jos ravintoaineiden riittävä saanti varmistetaan, infektioiden ilmaantuvuus vähenee immuunijärjestelmän tehostuessa. Lisäksi on tärkeää välttää istuvaa elämäntyyliä.
Keuhkokuumetta sairastavan lapsen ruokavalio
Näytämme seuraavaksi, mitkä ovat tärkeimmät ruoat keuhkokuumeen selättämisessä.
Jogurtti
Keuhkokuumetta torjuvista ruoista erottuu ennen kaikkea jogurtti probioottipitoisuudellaan. Nämä bakteerit kolonisoivat ruoansulatuskanavan ja parantavat isännän immuunitoimintaa. Tämä käy ilmi Probiotics and Antimicrobial Proteins -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.
Kasvikset
Etusijalle tulisi asettaa kaikki kasvikset, joissa on runsaasti C-vitamiinia. Tämä ravintoaine auttaa taistelemaan hengitystiesairauksien oireita vastaan. Nutrients -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan se tehostaa myös vastustuskykyä. C-vitamiinipitoisista kasviksista tärkeimpiä ovat seuraavat:
- Paprikat
- Mustikat
- Porkkanat
- Kiivit
Kun elimistön C-vitamiinitaso on optimaalinen, tartuntatauteihin sairastuminen vähenee ja niistä paraneminen nopeutuu. Tästä syystä useimmat keuhkokuumelääkkeet sisältävät kyseistä ainetta.
Suositeltavat ruoat hengitysvaikeuksiin
Keuhkokuumeeseen liittyy yleensä hengitysvaikeuksia. Tällöin lapsi voi uupua ja väsyä erittäin helposti. Onneksi on olemassa useita ruokia, jotka voivat lievittää näitä oireita ja myös vähentää niihin liittyvää yskää. Näitä ovat seuraavat:
- Sipulit
- Valkosipuli
- Sitrushedelmät
- Omenat
- Taatelit
Keuhkokuumetta sairastavan lapsen ruokavalio
Nyt tiedät, mitä ruokia keuhkokuumetta sairastavan lapsen ruokavalioon tulisi sisällyttää. Ne kaikki tehostavat hoitoa ja nopeuttavat paranemista. Toisaalta on tärkeää ottaa huomioon myös useita muita näkökohtia, joista kerromme alla.
Varmista, että ruokavaliossa on proteiinia
On erittäin tärkeää varmistaa, että kaikilla pääaterioilla on proteiinia. Olipa sen lähteenä kala, liha, kananmunat tai maitotuotteet, tätä ravintoainetta on syötävä päivittäin merkittäviä määriä.
Kiinnitä huomiota ruoanlaittomenetelmiin
Erityistä huomiota tulisi kiinnittää ruoanlaittomenetelmiin. On tärkeää valita vähärasvaisia menetelmiä, kuten grillaus, uunissa paistaminen, höyrytys tai keittäminen. Näin vältetään tulehduksellisten transrasvojen muodostuminen, jotka voivat pahentaa keuhkokuumeen oireita.
Aseta vihannekset etusijalle
Aterian tulisi muodostua pääosin kasviksista. Niistä saadaan välttämättömiä mikroravintoaineita, jotka ovat oireiden vähentämisen kannalta avainasemassa. Lisäksi on käytettävä hellävaraisia kypsennysmenetelmiä, jotta ravintoaineet eivät tuhoudu.
Valitse tuoreita elintarvikkeita
On tärkeää asettaa etusijalle tuoreet elintarvikkeet pitkälle jalostettujen teollisten elintarvikkeiden sijaan. Jälkimmäiset sisältävät yksinkertaisia sokereita, transrasvoja ja lisäaineita. Kaikki nämä yhdisteet voivat aiheuttaa tulehdustilan, joka voi vaikeuttaa keuhkokuumetta sairastavien lasten hengitystä.
Ruokavalion parantaminen lasten keuhkokuumeen hoidossa
Keuhkokuumepotilaiden ruokavalioon voidaan siis tehdä tiettyjä muutoksia oireiden hallitsemiseksi ja taudin paranemisen nopeuttamiseksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö lääkärin määräämää lääkehoitoa tarvittaisi vakavien komplikaatioiden välttämiseksi.
Muista myös, että tietyt mausteet ruokavaliossa voivat vaikuttaa tulehdusmekanismeihin. Yksi hyödyllisimmistä on kurkuma, joskaan sitä ei suositella pienemmille lapsille. Jos sinulla on kysyttävää, keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin annat tällaisia tuotteita lapsellesi – näin voit varmistua niiden turvallisuudesta sekä välttää sivuvaikutukset ja yhteisvaikutuksen käytettyjen lääkkeiden kanssa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- La Fata, G., Weber, P., & Mohajeri, M. H. (2018). Probiotics and the Gut Immune System: Indirect Regulation. Probiotics and antimicrobial proteins, 10(1), 11–21. https://doi.org/10.1007/s12602-017-9322-6
- Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211