Pelejä, jotka opettavat lapsille terveellisiä ruokailutottumuksia
 

Pelejä, jotka opettavat lapsille terveellisiä ruokailutottumuksia

Ravitsemuskasvatus on tärkeää aloittaa jo varhaisessa elämänvaiheessa. Tämän saavuttamiseksi esittelemme pelejä, jotka opettavat lapsille terveellisiä ruokailutottumuksia.
Pelejä, jotka opettavat lapsille terveellisiä ruokailutottumuksia

Viimeisin päivitys: 30 toukokuuta, 2022

On olemassa pelejä, jotka opettavat lapsille terveellisiä ruokailutottumuksia. Niiden avulla voit valistaa lapsiasi hyvän ravitsemuksen merkityksestä. Näin lasten elimistö toimii optimaalisesti ja tehokkaasti, mikä ehkäisee sairauksia vuosien mittaan.

On tärkeää huomioida, että jotta ruokavalio olisi terveellinen, sen on oltava monipuolinen ja tasapainoinen. Yleisesti ottaen on tärkeää olla rajoittamatta kokonaisia ruokaryhmiä haitallisten ravintoainepuutosten välttämiseksi.

Ala hyödyntää näitä pelejä jo tänään, niin näet, että lastesi mieltymys terveelliseen ruokavalioon pysyy yllä tulevaisuudessakin. Pane muistiin!

Pelejä, jotka opettavat lapsille terveellisiä ruokailutottumuksia

Esittelemme seuraavaksi parhaat pelit, jotka opettavat lapsille terveellisiä ruokailutottumuksia – näin lapsetkin saadaan mukaan ruoanlaittoon ja he tottuvat ruoka-aineiden aistinvaraisiin ominaisuuksiin nopeammin, mikä auttaa ehkäisemään nirsoilua tulevaisuudessa.

Lapsi poimimassa vihanneksia puutarhasta.
Varhainen kontakti erilaisiin ruoka-aineisiin niiden luontaisessa muodossa mahdollistaa sen, että lapset oppivat tuntemaan ja sietämään ruokien aistinvaraisia ominaisuuksia sekä noudattamaan monipuolista ruokavaliota myös tulevaisuudessa.

1. Hyvän ravitsemuksen pyramidi

Tämän pelin avulla lapset alkavat erottaa terveelliset ruoat niistä, joita tulisi syödä vain satunnaisesti. Jälkimmäiset sisältävät yleensä runsaasti yksinkertaisia sokereita ja transrasvoja, joiden on osoitettu lisäävän elimistön matala-asteista tulehdusta.

Pelissä on yhteensä 54 ruoka-ainetta, jotka on sijoitettava kolmeen ryhmään:

  • Vihreä: merkitsee säännölliseen kulutukseen tarkoitettuja tuotteita.
  • Keltainen: ruoka-aineet, joita tulisi syödä tietyin väliajoin.
  • Punainen: tuotteet, joita pitäisi olla ruokavaliossa vain satunnaisesti.

2. Hyvän ravitsemuksen liikennevalot

Tässä pelissä on joitakin samoja periaatteita kuin edellisessä, sillä siinä erotellaan säännöllisesti syötävät ruoat niistä, jotka tulisi jättää vain erityisiin hetkiin.

Tässä tapauksessa lasten kesken jaetaan liikennevalot. Keskelle pinotaan 54 ruokakorttia, ja sitä mukaa kun ne tulevat näkyviin, jokaisen pelaajan on päätettävä, mihin liikennevaloon ne kuuluvat.

Näin voidaan korostaa tarvetta sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon tuoreita ja kasviperäisiä ruoka-aineita. Ne sisältävät korkealaatuisia antioksidantteja, jotka neutraloivat vapaita radikaaleja ja niiden myöhempää kertymistä kehon kudoksiin. European Journal of Medicinal Chemistry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tällainen vaikutus on yhdistetty pienempään sairastumisriskiin.

3. Tutustu ruoka-aineallergioihin ja -intoleransseihin

Tämän pelin avulla lapset oppivat tunnistamaan ne tuotteet, jotka todennäköisesti aiheuttavat ruoka-intoleransseja tai -allergioita. Jos epäilys allergiasta tai intoleranssista on, näitä tuotteita tulee välttää ruokavaliossa, jotta vältytään epämiellyttäviltä oireilta.

Pelin idea on yksinkertainen: kortteja on 45, ja niistä kahdeksan vastaa sellaisia tuotteita, jotka voivat aiheuttaa allergioita tai intoleransseja. Pelaajien on tunnistettava ne, jotka voivat aiheuttaa haittaa.

Lasten on tärkeää ymmärtää jo varhaisessa elämänvaiheessa, että tietyt allergeenit voivat aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia kehossa. Pahimmassa tapauksessa voi kehittyä anafylaktinen reaktio, joka vaatii kiireellistä hoitoa.

Tyttö, jolla on vatsakipua maidon juomisen jälkeen.
Ruoka-intoleranssit ja -allergiat tulee tunnistaa ajoissa, koska jatkuva altistuminen laukaiseville tekijöille voi aiheuttaa pahoja ongelmia.

Hyödynnä pelejä, jotka opettavat lapsille terveellisiä ruokailutottumuksia

On siis olemassa useita pelejä, jotka opettavat lapsille terveellisen ruokavalion perusasiat. Näin saat heitä valistettua ruoista, joita voidaan syödä säännöllisesti.

On kuitenkin pidettävä mielessä, että elimistön oikeanlainen toiminta ei riipu vain ruoasta. On muitakin tottumuksia, joita tulisi edistää optimaalisen terveydentilan ylläpitämiseksi vuosien mittaan. Esimerkiksi säännöllinen liikunta, riittävän nesteytyksen varmistaminen ja vähintään kahdeksan tunnin yöunet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hirata Y. (2021). trans-Fatty Acids as an Enhancer of Inflammation and Cell Death: Molecular Basis for Their Pathological Actions. Biological & pharmaceutical bulletin44(10), 1349–1356. https://doi.org/10.1248/bpb.b21-00449
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.