Kuinka saada lapsi kokeilemaan uusia ruokia? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka saada lapsi kokeilemaan uusia ruokia?

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on sekä aikuisen että lapsen terveyden kulmakivi. Tämän artikkelin vinkit helpottavat uusien ruokien esittelyä lapselle.
Kuinka saada lapsi kokeilemaan uusia ruokia?
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On tärkeää, että lapsi oppii terveelliset ruokailutavat jo pienenä, sillä monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on jokaisen terveyden kulmakivi. Jokainen vanhempi kuitenkin tietää, että toisinaan voi olla vaikeaa saada lapsi kokeilemaan uusia ruokia ja makuja. Tänään jaamme muutaman vinkin helpottamaan tätä tehtävää.

Kuinka saada lapsi kokeilemaan uusia ruokia?

Ole johdonmukainen

Vaikka lapsi ei ensimmäisellä kokeilukerralla pitäisikään uudesta ruoasta, älä anna periksi, vaan tarjoa hänelle samaa ruokaa muutaman päivän ajan. Vuoden iässä lapsen ruokavalion tulisi sisältää hedelmiä, vihanneksia, viljoja ja proteiinin lähteitä.

Muodosta rutiini

Siinä vaiheessa, kun lapsi syö jo kiinteää ruokaa, kannattaa alkaa noudattaa tiettyä ruokailurytmiä. Laadi siis aikataulu ruokailulle, äläkä anna lapselle ylimääräisiä välipaloja aterioiden välissä. Vaikka voi olla houkuttelevaa antaa periksi herkkuja pyytävälle lapselle ja tarjota hänelle pieni välipala ennen illallista, se vain sotkee rutiinin ja lapsen aineenvaihdunnan.

Kuinka saada lapsi kokeilemaan uusia ruokia?

Varmista, että lapsella on nälkä ennen ruoka-aikaa

Yksi syy olla antamatta lapselle välipaloja aina hänen pyytäessään, on tietysti se, että välipalat täyttävät hänen vatsansa. Jotta lapsi haluaa kokeilla uusia ruokia, on hänen oltava sopivan nälkäinen. Jos lapsi on jo valmiiksi täynnä ruokapöytään tullessaan, on hänen helppo kieltäytyä ruoasta, joka ei houkuttele häntä ensisilmäyksellä.

Valmista houkuttelevan näköisiä aterioita

Pienet lapset ovat usein halukkaampia kokeilemaan houkuttelevan näköisiä ja kauniita ruokia. Järjestä siis esimerkiksi tavallisesti tylsä riisi karhun muotoon ja koristele se värikkäillä kasviksilla, ja lautanen alkaa yhtäkkiä näyttää lapsen silmään huomattavasti kiinnostavammalta.

Hyödynnä makuja, joista lapsi pitää

Yhdistä lapselle tuttuja ja uusia makuja. Jos lapsi esimerkiksi jo pitää omenasta, sekoita sitä toisen hedelmän kanssa tai tarjoa sitä toisen ruoka-aineen rinnalla. Tämä toimii etenkin hieman isompien lasten kohdalla, jotka saattavat haastaa vanhempansa mitä tulee uusien makujen kokeiluun.

Kasvata oma ruokasi

Jos pihallasi tai parvekkeellasi on tilaa pienelle kasvimaalle, kasvattakaa yhdessä lapsen kanssa ruokaa. Kun lapsi oppii ja näkee, miten siemenestä kasvaa vihannes tai hedelmä, hän innostuu ruoasta uudella tavalla.

Kuinka saada lapsi kokeilemaan uusia ruokia?

Unohda varasuunnitelmat

Jos haluat lapsen syövän terveellistä ruokaa, joka kattaa hänen ravintotarpeensa, älä tee varasuunnitelmia. Jos lapsi tietää saavansa jotain erityisen hyvää kieltäytymällä alkuperäisestä ruoasta, hän tulee käyttämään tietoa hyväkseen. Tee siis selväksi, että lapsen tulee syödä sitä, mitä hänelle tarjotaan. Älä kuitenkaan pakota häntä syömään. Jos hän ei halua syödä, anna hänen olla syömättä ja tarjoa hänelle seuraavan kerran ruokaa aikataulun mukaisesti seuraavalla aterialla.

Ole hyvä esimerkki

Et voi pyytää lasta syömään monipuolisesti erilaisia ruokia, jos et tee itse samoin. Pyri valmistamaan erilaisia annoksia ja keksi uusia tapoja hyödyntää tuttuja raaka-aineita. Lapset matkivat vanhempiaan kaikessa, joten vanhempien on toimittava hyvänä esimerkkinä myös mitä tulee ruokaan ja syömiseen.

Ota lapsi mukaan ruokaostoksille ja ruoan valmistukseen

Ota lapsi mukaan ruokakauppaan ja opeta häntä valitsemaan terveellisiä raaka-aineita. Toisinaan lapsen voi antaa päättää, mitä seuraavalla aterialla syödään. Lapsi voi myös avustaa vanhempiaan ruoanlaitossa, mikä todennäköisesti innostaa häntä syömään valmiin aterian.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.