Kuinka välttää ruoansulatuksen toimintahäiriö lapsella?
 

Kuinka välttää ruoansulatuksen toimintahäiriö lapsella?

Ruoansulatuksen toimintahäiriö on lapsilla yleinen vaiva, joka johtuu vatsan verenkierron vähenemisestä.
Kuinka välttää ruoansulatuksen toimintahäiriö lapsella?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2023

Ruoansulatuksen toimintahäiriö on suhteellisen yleinen ongelma lapsilla. Se voi pahimmillaan johtaa jopa tajunnanmenetykseen. Se ilmenee yleensä suuren aterian jälkeen, kun harrastetaan erittäin intensiivistä liikuntaa tai kun lämpötila muuttuu äkillisesti. Ruoansulatuksen toimintahäiriön riskiä voidaan kuitenkin vähentää lukuisilla toimenpiteillä.

Jos lapsella ilmenee ruoansulatuksen toimintahäiriö, on tärkeää pysyä rauhallisena. Lapsi kannattaa laittaa makuuasentoon epämukavuuden lievittämiseksi ja mahdollisen huimauksen estämiseksi. Älä hämmästy, jos tilanne päättyy oksentamiseen. Jos oireet eivät kuitenkaan lopu tuntien kuluessa tai jos lapsi menettää tajuntansa, hänet on vietävä ensiapuun.

Ruoansulatuksen toimintahäiriön syyt

On tärkeää huomioida, että ruoansulatuksen aikana verenkierto lisääntyy ruoansulatuskanavassa. Tämä maksimoi ravintoaineiden hyödyntämisen. Jos elimistö kuitenkin altistuu ärsykkeelle, joka muuttaa verenkiertoa, se voi aiheuttaa häiriöitä ruoansulatuksessa. Tästä syystä intensiivistä liikuntaa ei pidä harrastaa heti runsaiden aterioiden jälkeen.

Lämpötilamuutosten vaikutus ruoansulatuksen keskeytymiseen taas on aina ollut hyvin kiistanalaista, ja jopa asiantuntijoiden kanta voi tässä asiassa vaihdella. Riskin pienentämiseksi on kuitenkin parasta välttää kontaktia kylmään veteen ainakin tunnin ajan aterian jälkeen.

Lapsi leikkii parkkipaikalla.
Jos lapsi syö ennen kovatehoista liikuntaa, aikaa kannattaa jättää ruoansulatukselle. Lisäksi on suositeltavaa pitää ateria kevyenä.

Strategioita ruoansulatuksen toimintahäiriön ehkäisemiseen

Ruoansulatuksen toimintahäiriön välttämiseksi syömisen jälkeen kannattaa odottaa ainakin 1–2 tuntia ennen kuin lapsen annetaan mennä kylmään veteen. Aterianjälkeistä lepoa tarvitaan myös ennen kovatehoista liikuntaa. Rantapäivinä kannattaa nauttia kevyempi ateria, joka sulaa nopeammin.

Rasvat, kuidut ja jopa proteiini voivat hidastaa mahalaukun tyhjenemistä, kuten osoitetaan Nutrients -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tästä syystä liikuntaa edeltävä ateria on koostettava oikein. Siinä tulisi olla jokin monimutkaisten hiilihydraattien lähde, vähärasvaista proteiinia ja vihanneksia.

Muista myös, että jotkut kylmät jälkiruoat, kuten mehujäät, voivat lisätä ruoansulatuksen toimintahäiriön riskiä. Ne ovat kyllä virkistäviä, mutta voivat vaarantaa ruoansulatuskanavan verenpaineen alhaisen lämpötilansa vuoksi. Myöskään runsas kylmän veden juonti ei kannata.

Mikä neuvoksi, jos lapsella on ruoansulatuksen toimintahäiriö?

Jos lapsi alkaa tuntea olonsa huonoksi syömisen jälkeen, tarkkaile hänen oireitaan. Jos hänen ihonsa muuttuu kalpeaksi tai hän kärsii huimauksesta uinnin tai juoksun jälkeen, kyseessä voi olla ruoansulatuksen toimintahäiriö. Tässä tapauksessa lapsi kannattaa laittaa makuulle jalat hieman koholla laskimokierron edistämiseksi ja verenpaineen laskun lievittämiseksi.

Myös vakavampia oireita, kuten oksentelua tai ripulia, voi kehittyä. Tässä tilanteessa tärkeintä on varmistaa riittävä nesteytys. Emergency Medicine Clinics of North America -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan nestehukka pahentaa oireita ja aiheuttaa vakavan terveysriskin. Suurempien komplikaatioiden välttämiseksi tulee noudattaa nestemäistä ruokavaliota.

Ruoansulatuksen toimintahäiriön välttämiseksi heti syömisen jälkeen kannattaa välttää kylmään veteen menoa.
Jääkylmän veden juominen aterian jälkeen voi aiheuttaa ruoansulatuksen toimintahäiriön. Myös kylmässä vedessä uiminen voi aiheuttaa haittoja. Äkillisiä lämpötilamuutoksia kannattaakin välttää.

Ruoansulatuksen toimintahäiriö on ehkäistävissä

Ruoansulatuksen toimintahäiriö on ehkäistävissä tietyillä varotoimilla. Ongelmaa kannattaa pyrkiä välttämään, sillä se aiheuttaa lapselle epämiellyttäviä oireita ja voi lisätä kuivumisen riskiä. Raskaiden aterioiden sekä lämpötilamuutosten ja intensiivisen liikunnan välttäminen heti syömisen jälkeen ovat yleensä riittäviä toimia.

Muista kuitenkin, että ruoansulatuksen toimintahäiriö on suhteellisen yleinen ongelma pienillä lapsilla, eikä siitä aiheudu terveydelle vaaraa keskipitkällä aikavälillä. Oireet ovat luonteeltaan akuutteja ja häviävät muutaman tunnin kuluessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Giezenaar, C., Lange, K., Hausken, T., Jones, K. L., Horowitz, M., Chapman, I., & Soenen, S. (2018). Acute Effects of Substitution, and Addition, of Carbohydrates and Fat to Protein on Gastric Emptying, Blood Glucose, Gut Hormones, Appetite, and Energy Intake. Nutrients10(10), 1451. https://doi.org/10.3390/nu10101451
  • Santillanes, G., & Rose, E. (2018). Evaluation and Management of Dehydration in Children. Emergency medicine clinics of North America36(2), 259–273. https://doi.org/10.1016/j.emc.2017.12.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.