Yleisimmät virheet vauvan kylvettämisessä
 

Yleisimmät virheet vauvan kylvettämisessä

Vauvan kylvetys on ihana hetki, kunhan teet kaikki varotoimet virheiden ja riskien välttämiseksi.
Yleisimmät virheet vauvan kylvettämisessä
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 13 joulukuuta, 2022

Vauvan kylvetys on yksi odotetuimmista hetkistä vanhemmille. Se vahvistaa sidettä osapuolten välillä sekä samalla rentouttaa ja ilahduttaa vastasyntynyttä. Jotta se sujuisi mahdollisimman hyvin, vältä nämä yleisimmät virheet vauvan kylvettämisessä.

Yleisimmät virheet vauvan kylvettämisessä

On normaalia, että vanhemmat tekevät virheitä vauvan kylvetyksessä, varsinkin ensikertalaisina, kun epävarmuutta on vielä paljon.

Tässä ovat yleisimmät virheet, joiden vuoksi vauvan kylvettäminen ei ole stressitön ja rentouttava hetki sinulle ja vauvallesi.

1. Hygieniatuotteiden liikakäyttö

Kosmeettisten ja hygieniatuotteiden, kuten paljon kemikaaleja sisältävän saippuan, shampoon, geelin tai voiteiden, käyttöä ei suositella, koska ne voivat aiheuttaa ihoreaktioita tai -allergioita. Itse asiassa saippuaa ei tulisi levittää kasvoille.

Jornal de Pediatria suosittelee neutraalin saippuan käyttöä, jotta vauvan herkän ihon pH ei muutu.

2. Veden lämpötilan säätelyn unohtaminen

Vastasyntyneiden iho on paljon herkempi lämpötilan muutoksille. Siksi on aina tärkeää säädellä kylpyveden lämpötilaa – se ei saa koskaan olla liian kuumaa tai kylmää.

Sopiva kylpyveden lämpötila vauvalle on noin 37 °C. Tätä alempi lämpötila voi vaikuttaa vastustuskykyyn ja sairastuttaa.

3. Vauvan vahtimatta jättäminen kylvyn aikana

Älä koskaan päästä vauvaa silmistäsi hetkeksikään, kylpyammeessa tai sängyssä, koska tapaturmia voi sattua. Vauvan jättäminen yksin ilman aikuisen valvontaa on harkitsematon teko, joka voi johtaa hukkumiseen, putoamiseen, sähköiskuihin tai muihin vaarallisiin tilanteisiin. Tästä syystä kaikkien käytettävien välineiden tulee aina olla valmiina käden ulottuvilla, mukaan lukien seuraavat:

  • Vaipat
  • Pyyhe
  • Vaatteet
  • Öljyt tai voiteet

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Lasten hiuksista huolehtiminen

Vauvaa kuivataan kylvyn jälkeen.
Vauvaa kuivattaessa on otettava huomioon, että vauvan iho on erittäin herkkä. Tästä syystä tulee välttää hankaamista, jotta iho ei vahingoitu. Varmista myös, ettei iholle jää märkiä kohtia.

4. Vauvan kuivaaminen väärin

Yksi yleisimmistä virheistä vauvan kylvetyksessä on se, ettei vauvan ihoa kuivata kunnolla kylvyn jälkeen. Sinun on varmistettava, ettei ihopoimujen väliin jää kosteutta.

Vauvojen iho on erittäin herkkä, joten sitä ei kannata kuivata hankaamalla, vaan hellävaraisesti taputtelemalla, jotta se ei vahingoitu.

5. Sopimattomien esineiden käyttö

Vauvan korvia ei saa koskaan kuivata tai puhdistaa työntämällä sinne vanupuikkoja. Lisäksi on tärkeää, että kaikki elektroniset laitteet pidetään etäällä, jotta ne eivät putoa kylpyammeeseen.

Pesusienten tulee olla pehmeitä ja niitä tulee käyttää hankaamatta liian voimakkaasti, jotta vältytään ihoreaktioilta.

6. Yleisimmät virheet vauvan kylvettämisessä: liian pitkä kylvetys

Vastasyntyneiden kylpyjen tulee olla lyhyitä ja nopeita. Vaikka mitään kiinteää aikarajaa ei ole, älä anna kylvyn venyä liian pitkäksi, jotta vesi ei ehdi jäähtyä.

Pitkät kylvyt voivat lisäksi aiheuttaa ihoärsytystä tai pahentaa atooppista ihottumaa.

7. Ole varovainen napatyngän kanssa

Ihanteellisesti vauva tulisi kylvettää ensimmäistä kertaa vasta napatyngän putoamisen jälkeen. Tämä aika voi kuitenkin vaihdella tapauskohtaisesti.

Muutoin on suositeltavaa puhdistaa napatynkä vasta kylvyn jälkeen. Toisin sanoen sitä ei saa hangata, koska se voi vahingoittua. Kun vastasyntyneellä on vielä napatynkä, se tulee puhdistaa päivittäin saippualla ja vedellä.

Amerikan lastentautijärjestö toteaa, että vauvan kylvettäminen ennen napatyngän irtoamista voi jättää sen kosteaksi ja altistaa sen infektioille.

Yleisimmät virheet vauvan kylvetyksessä.
Amme tulee puhdistaa hyvin ennen kylvyn laskemista vauvalle. Veden lämpötila tulisi säätää noin 37 celsiuasteeseen.

8. Valmistele kylpyamme kunnolla

Amme tulee pestä ennen ja jälkeen vastasyntyneen kylvettämisen. Vauvan kylvetys kylpyammeen ulkopuolella pinnalla, jossa vauva ei ole vedessä, on yksi yleisimmistä virheistä. Tässä yhteydessä vauva voi vilustua ja sairastua herkemmin.

9. Kaikkien tulee tuntea olonsa mukavaksi

Vauvan laittaminen kylpyammeessa vääränlaisiin asentoihin voi johtaa liukastumiseen. Tämä on yksi yleisimmistä virheistä vauvan kylvettämisen aikana. Pidä aina silmällä vastasyntyneen päätä ja kaulaa ja vältä saippuan joutumista tämän silmiin.

10. Puhdista vaippa-alue etukäteen

On tärkeää laittaa vauva kylpyammeeseen vasta vaippa-alueen puhdistamisen jälkeen, jotta vesi ei saastu. Pidä vauvasta aina tiukasti kiinni kylpyammeessa välttääksesi tapaturmat.

Vesi ei saa ulottua vauvan vyötärön yläpuolelle istuma-asennossa tai olkapäiden yli makuuasennossa. Tämä pienentää hukkumisriskiä.

Vauvan kylvettämisen tulee olla miellyttävä ja ihana hetki

Vauvan kylvetys voi synnyttää epävarmuutta. Varovaisuudella, kärsivällisyydellä, hellyydellä ja rakkaudella pelot kuitenkin lievittyvät ja kylpyhetki on miellyttävä kokemus teille molemmille.

Vauvan kylvettämisen tulisi olla sinun ja vauvasi yhteinen rentouttava hetki.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.