Pienen lapsen yöpuvun valinta ja 5 esimerkkiä hyvästä yövaatteesta
 

Pienen lapsen yöpuvun valinta ja 5 esimerkkiä hyvästä yövaatteesta

Tässä artikkelissa tarkastelemme viittä lapsilla yleisesti käytettyä yöpukua, jotka ovat mukavia ja sallivat lapsen vapaan liikkumisen. Mikä on oma suosikkisi?
Pienen lapsen yöpuvun valinta ja 5 esimerkkiä hyvästä yövaatteesta
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 23 kesäkuuta, 2019

Pienen lapsen vaatteisiin täytyy kiinnittää huomiota, ja erityisesti lapsen yöpuvun valinta kannattaa suorittaa harkiten. Markkinoilla on valtava määrä erilaisia yövaatteita, joista kaikki eivät kuitenkin ole lapselle mukavia mallinsa tai materiaalinsa vuoksi.

Lapsen täytyy tuntea olonsa mukavaksi nukkuessaan, mikä tarkoittaa yöpukua, joka mahdollistaa liikkumisen, ja hengittää niin, ettei lapsen ole liian kuuma tai kylmä.

Pienen lapsen yöpuvun valinta ja huomioon otettavia asioita

Pienen lapsen iho on hyvin herkkä, ja se vaatii erityistä hoitoa ja huolenpitoa. Puuvilla on paras materiaali niin lapsen päivä- kuin yövaatteisiinkin, sillä se sopii herkälle iholle, antaa ihon hengittää ja pitää lapsen olon mukavana. Lapsi liikkuu öisin paljon, joten on mahdollista, että hän myös hikoilee. Tämän takia on tärkeää valita vaatteet, jotka mahdollistavat kosteuden haihtumisen iholta.

Vaatteen on joustettava sen verran, että se ei estä lasta liikkumasta. Yöpuku on lapsen päällä joka yö läpi yön, joten on tärkeää, että lapsi tuntee siinä olonsa mahdollisimman mukavaksi ja nukkuu näin rauhallisesti.

5 esimerkkiä hyvästä yövaatteesta

Unipussi

Ennen kuin perehdymme lasten yöpukuihin, on ne hyvä jakaa lapsen iän mukaan. Vauvojen kohdalla unipussi on loistava vaihtoehto lapsen ensimmäisten viikkojen aikana.

Unipussin alaosassa ei ole lahkeita, vaan se on pussin muotoinen. Tämä mahdollistaa sen, että vauva tuntee olonsa mukavaksi sekä auttaa lasta pysymään lämpimänä.

Vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana ei ole suositeltavaa käyttää peittoa, sillä se voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Vauvan liikkuessa paljon, peitto ei myöskään pysy hänen päällään.

Tähän unipussi on loistava ratkaisu, eikä sinun tarvitse murehtia onko lapsella liian kylmä.

Lapsen yöpuvun valinta ja 5 esimerkkiä hyvästä yövaatteesta

Haalari, jalkaterillä tai ilman

Tämä yöpuku on loistava vaihtoehto vauvalle, sillä se on yksiosainen ja peittää lapsen kokonaan. Voit päättää, peitetäänkö myös lapsen jalkaterät vai ei, riippuen huoneen lämpötilasta.

On valittavana haalareita, joissa haalareissa on napit, jotka helpottavat vaipanvaihtoa yöllä, eikä lasta tällöin tarvitse riisua kokonaan. Lapsi ei tunne oloaan myöskään kylmäksi ja pelokkaaksi vaipanvaihdon aikana.

Varmista, että haalari ei ole liian pieni. Vauva tuntee olonsa epämukavaksi, jos haalari kinnaa niskasta varpaisiin. Haalari ei kuitenkaan saa olla liian suuri, sillä muutaman kuukauden iässä vauva alkaa liikkumaan. Silloin vauva voi sotkeutua liian suureen haalariin, mikä säikäyttää hänet.

Kaksiosainen yöpuku, jalkaterillä tai ilman

Vauvan kasvaessa ja oppiessaan kävelemään, tämä on mukava yöpukuvaihtoehto. Ole tarkkana, että vauvan selkä peittyy kunnolla ja valitse oikean kokoinen yöasu.

Voit valita joko pitkät tai lyhyet hihat ja lahkeet. Tämä tietysti riippuu vallitsevasta säästä ja siitä, kuinka kuumissaan lapsi on.

Mitä enemmän luonnollisia materiaaleja vaatteessa on käytetty, sitä paremmin se antaa lapsen ihon hengittää. Lapset liikkuvat öisin paljon ja saattavat myös hikoilla.

Body

Body on sopiva kesäaikaan käytettäväksi. Body peittää lapsen vatsan ja selän, mutta jättää jalat ja kädet peittämättä. Bodeja on saatavilla pitkä- ja lyhythihaisina tai hihattomina, riippuen tarpeesta ja mieltymyksistä.

Kaksiosainen pyjama sallii lapsen liikkua vapaasti

Yöpaita

Yöpaita on yksi suosituimmista yöpuvuista lapsille, ja niitä on saatavilla erilaisissa, kauniissa muodoissaan. Tämä on kuitenkin makuasia: jotkut lapset pitävät niitä epämukavina, kun taas toisten mielestä yöpaita on paras mahdollinen yöpuku.

Jos yöpaidan helma on liian pitkä, voi se rajoittaa vapaata liikkumista. Jos lapsesi kääntyilee ja heittelehtii öisin paljon, saattaa yöpaita nousta helposti korviin.

Tärkeintä on taata lapsen hyvinvointi nukkumaan mennessä. Hyvän yöpuvun ja tutun tuutulaulun avulla lapsi nukkuu sikeästi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.