Lapsen Crohnin tauti ja sopiva ruokavalio
Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus, joka aiheuttaa kivuliaita ja kiusallisia oireita. Taudin ensisijainen hoito on lääkehoito, mutta sen lisäksi potilaan kannattaa noudattaa erityistä ruokavaliota, joka voi auttaa sairauden tasapainossa pitämisessä.
Mikä Crohnin tauti on ja mitä sen oireet ovat?
Crohnin tauti on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus. Vaikka sen todellinen syntyperä on edelleen mysteeri, sillä on useita ominaisia piirteitä. Tauti on yleisempi nuorten aikuisten keskuudessa, mutta sitä voi ilmetä myös lapsilla.
Crohnin taudille on tyypillistä suoliston tietyn alueen limakalvon tulehtuneisuus. Tauti voi vahingoittaa tätä aluetta ja taudin ilmenemistä on hyvin vaikeaa ennustaa. Se ilmenee vaihtelevasti, välillä vaivaten pitkiä aikoja ja toisinaan lyhempiä aikoja. Näiden ajanjaksojen aikana taudin aktiivisuus stabilisoituu.
Crohnin tauti aiheuttaa oireita ja komplikaatioita, jotka vaikuttavat potilaan elämän laatuun, etenkin silloin kun oireet ovat hyvin voimakkaita. Taudin aiheuttamat oireet ovat lapsilla pääasiallisesti suolistoon vaikuttavia, ja niitä ovat esimerkiksi seuraavat oireet:
- Vatsakivut.
- Aktiivinen suolen toiminta, krooninen ripuli.
- Anaalialueen vammat, kuten halkeamat, fistelit ja paiseet.
- Väsymys.
- Ruokahalun puute ja painon putoaminen, joka usein ilmenee silloin, kun oireet ovat voimakkaimmillaan.
Lapsen Crohnin tauti ja sopiva ruokavalio
Epidemiologiset tutkimukset ovat osoittaneet, että joillakin ruoilla on suojaavia ominaisuuksia. Toisaalta tiettyjen ruokien nauttiminen lisää Crohnin tautitapauksia.
Tutkimukset ovat esimerkiksi osoittaneet, että äidinmaidolla on Crohnin taudilta suojaavia ominaisuuksia. Jos haluat lisätietoa, kannattaa lukea englanninkielinen Alimentary Pharmacology & therapeutics -artikkeli.
Äidinmaidon suojaavan vaikutuksen taustalla saattaa piillä sen tarjoamat hyödyt immunoglobuliineihin ja vasta-aineisiin liittyen. Äidin keho pystyy tuottamaan näitä aineita ja rintamaidossaan välittämään niitä vauvalleen.
Lisäksi äidinmaito sisältää oligosakkarideja, jotka ovat suotuisia suoliston kannalta hyödyllisen bakteerikannan kasvulle.
Crohnin tautiin liittyvän ruokavalion suositukset vaihtelevat jonkin verran. Se, mitä potilaan kannattaa tai ei kannata syödä, riippuu siitä, onko taudin vaihe aktiivinen ja oireet voimakkaita, vai ei.
Ravinnolliset ohjeet oireettomaan vaiheeseen
Ruokia, joita lapsen tulisi välttää
- Ilman kertymistä aiheuttavat ruoka-aineet. Näitä ovat esimerkiksi kaali ja muut vihreät kasvikset, sekä kukkakaali, täysjyvätuotteet. hiilihapotetut juomat ja kuorelliset palkokasvit.
- Leikkeleet.
- Voi, maito ja juusto.
- Sorbitolia sisältävät ruoka-aineet, kuten karkit, purkat ja light-juomat.
Ruokia, joita lapsen tulisi syödä
- Runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävää sinikalaa. Omega-3: lla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, joten sillä on Crohnin taudilta suojaavia vaikutuksia.
- Valkoista kalaa, punaista lihaa ja vähärasvaista sianlihaa.
- Avokadoa ja oliiviöljyä, jotka molemmat sisältävät runsaasti E- vitamiinia. Tämä ravintoaine auttaa pitämään ruuansulatuskanavan limakalvot kosteutettuina.
- Papaijaa, mangoa, porkkanaa sekä kurpitsaa, sillä ne sisältävät beetakaroteenia.
- Probioottisia ruoka-aineita, kuten jogurttia ja kefiriä, jos ne vain lapsen vatsalle sopivat.
Ravinnolliset ohjeet voimakkaasti oireilevaan vaiheeseen
Kun lapsi tuntee voimakkaita oireita, on tärkeää muokata hänen ruokavaliotaan sopivaksi, riippuen siitä, kuinka epämukava olo lapsella on. Lapsen oireillessa voimakkaasti ruuan tulisi olla runsaskalorista, vähärasvaista ja runsaasti proteiinia sisältävää. Ruuan tulisi lisäksi sisältää runsaasti kuituja, olla anti-inflammatorista, kosteuttavaa sekä helposti sulavaa.
- Vältä antamasta lapselle liukenematonta kuitua, jota löytyy täysjyväviljoista, hedelmän sekä papujen kuorista.
- Vältä antamasta lapselle ruokia, joissa on runsaasti eläinperäistä ja tyydyttynyttä rasvaa, kuten voita, kermaa, punaista lihaa, leikkeleitä, leivonnaisia ja juustoa.
- Anna lapselle gluteenitonta ja laktoositonta ruokaa, etenkin silloin, jos lapsella ilmenee ripulia.
- Anna lapselle ruokaa, joka sisältää liukenevia kuituja pienissä määrin, kuten kvittenihilloa, keitettyä tai grillattua omenaa ja päärynää sekä keitettyä porkkanaa.
- Nesteytä lasta veden, kasvisliemen ja suolaveden avulla.
Ravinnollisia komplikaatioita
Chronin taudista kärsivän lapsen paino voi pudota tai hänellä saattaa ilmetä kasvuun liittyvää viivästyneisyyttä. Lapsella voi ilmetä myös joitakin ravinnollisia puutostiloja. Näiden tuloksena lapsella voi esiintyä anemiaa ja alhaista luun mineraalitiheyttä.
Jos lapsesi paino on tavallista alempi, ota huomioon seuraavat seikat:
- Sen sijaan, että lapsi joisi vain maitoa, tarjoa lapselle hedelmiä ja viljaa sisältäviä smoothieita.
- Anna hedelmien lisäksi jogurttia ja pähkinöitä, mikäli lapsen vatsa niitä sulattaa.
- Voit lisätä runsaasti öljyjä lapsen ruokiin.
- Tarjoa lapselle tahnamaista ruokaa, sillä vatsa sulattaa sellaisen usein paremmin kuin kiinteän ruuan.
- Tarjoa lihan ja kalan kanssa kotitekoista kastiketta, mutta pidä huoli, ettei se sisällä maitoa tai kermaa.
Crohnin tauti on monimutkainen sairaus, sillä se ilmenee jokaisen lapsen kohdalla hyvin yksilöllisesti, mutta myös sen sisältämien vaiheiden kesken. Siksi onkin tärkeää aina kysyä neuvoja tautiin perehtyneeltä asiantuntijalta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Catarina Moreira A., Amil Dias J., Mera Félix M., Pitta-Gros Dias M. (2017). Doença de Crohn da Clínica à Nutriçao. Lisboa, Nestle Portugal.
- Gasparetto, M., & Guariso, G. (2014). Crohn’s disease and growth deficiency in children and adolescents. World Journal of Gastroenterology: WJG, 20(37), 13219.
- Pérez Tárrago, C., Puebla Maestu, A., & Miján De La Torre, A. (2008). Tratamiento nutricional en la enfermedad inflamatoria intestinal. Nutrición hospitalaria, 23(5), 418-428.
- Xu, L., Lochhead, P., Ko, Y., Claggett, B., Leong, R. W., & Ananthakrishnan, A. N. (2017). Systematic review with meta-analysis: breastfeeding and the risk of Crohn’s disease and ulcerative colitis. Alimentary pharmacology & therapeutics, 46(9), 780–789. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28892171
- Wędrychowicz, A., Zając, A., & Tomasik, P. (2016). Advances in nutritional therapy in inflammatory bowel diseases: Review. World journal of gastroenterology, 22(3), 1045–1066. https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v22/i3/1045.htm