Kuinka toimia, jos lapsi on alipainoinen? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, jos lapsi on alipainoinen?

Kuinka toimia, jos lapsi on alipainoinen?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 27 heinäkuuta, 2021

Lapsen ruokailuun ja painoon liittyvät ongelmat voivat aiheuttaa vanhemmille paljon huolta ja ahdistusta. Tänään kerromme, kuinka kannattaa toimia, jos oma lapsi on alipainoinen.

On valitettavan yleistä, että yhteiskunnassamme ylenkatsotaan ylipainoisia henkilöitä, mutta myös hyvin laihat ihmiset voivat joutua kokemaan samanlaista käytöstä. Lapsen alipaino voi olla vanhemmille hyvin ongelmallinen asia, etenkin, jos sen aiheuttaja ei ole tiedossa. Tällaisessa tilanteessa moni vanhempi antaa virheellisesti lapsen syödä runsaasti roskaruokaa ja muuta epäterveellistä ravintoa, koska tämän oletetaan auttavan lasta kerryttämään painoa. Lapsi saattaa kyllä saada näin lisää painoa, mutta terveytensä kustannuksella.

Paras tapa auttaa lasta saamaan lisää painoa terveellisesti, on muuttaa hänen ruokailutottumuksiaan ja nauttimaansa ravintoa. Positiivinen muutos alkaa oikeanlaisten ruokien tunnistamisella ja valitsemisella. Alipainoinen lapsi tarvitsee ravintorikasta ja vitamiinipitoista ruokaa, joka sisältää järkevän määrän energiaa.

Kuinka toimia, jos lapsi on alipainoinen?

Johtuipa lapsen alipaino mistä tahansa, suosittelemme keskustelemaan asiasta neuvolan hoitajan tai lääkärin kanssa. Terveysalan ammattilainen osaa neuvoa, miten tilannetta kannattaa lähteä ratkaisemaan, ja mikä on paras ja turvallinen tapa hoitaa lapsen alipainoa. Lapsen painoa ja terveyttä on syytä seurata koko prosessin ajan.

Mistä lapsen alipaino johtuu?

Lapsen alipaino voi johtua monista syistä, joista yleisimmät listaamme alle.

Perimä

Lapsen ruumiinrakenne voi yksinkertaisesti olla tulosta hänen vanhemmiltaan perimistään geeneistä. Jos jompikumpi vanhemmista on hyvin hoikka, näin on todennäköisesti myös lapsi. Jos selitys ei ole perimässä, kannattaa lapsi viedä lääkärin tarkistettavaksi, jotta syy alipainoon selviää.

Vähäinen kiinnostus syömiseen

Suurin osa lapsista rakastaa syömistä. Yksikään lapsi ei rakasta kaikkia ruokia, mutta yleensä lapset syövät monipuolisesti ja pitävät monista raaka-aineista. Se, että lapsi ei ole kiinnostunut syömisestä, voi olla merkki fysiologisesta tai psykologisesta ongelmasta. Yksi syy voi olla hormonaalinen epätasapaino tai aineenvaihduntaan liittyvät ongelma. Lapsi saattaa myös olla allerginen tietyille ruoille tai kärsiä ruoansulatusongelmista, mikä voi tehdä syömisestä epämiellyttävää.

Kiusaaminen

Sosiaalinen paine tai ryhmästä eristäminen on yleinen syy lasten ja nuorten syömishäiriöiden puhkeamiselle. Näin ollen kiusaaminen voi johtaa esimerkiksi anoreksiaan tai bulimiaan.

Fyysinen aktiivisuus

Runsas fyysinen aktiivisuus voi saada aineenvaihdunnan käymään ylikierroksilla. Pahimmassa tapauksessa lapsen keho ei sulata ruokaa oikein, eivätkä tärkeät ravintoaineet imeydy tehokkaasti.

Kuinka toimia, jos lapsi on alipainoinen?

Kuinka sopiva paino saavutetaan?

Terveellisen painon ylläpitäminen on erittäin tärkeää terveydelle pitkällä tähtäimellä. Liikunta ja terveellinen ruokavalio pitävät ihmisen terveenä.

Säännölliset ruoka-ajat

Jos lapsi on alipainoinen, vanhempien täytyy seurata, että hän syö säännöllisesti. Kyse ei ole ainoastaan siitä, mitä lapsi syö, vaan myös siitä, miten usein hän syö. Pienellä lapsella on pieni vatsa, ja hänen tulee syödä 6-7 kertaa päivän aikana.

Perheen terveet tavat

On tärkeää, että muu perhe näyttää lapselle hyvää esimerkkiä. Jos koko perheellä on terveelliset ruokailutottumukset, lapsi seuraa elämäntapaa luonnollisesti. Tämä vaikuttaa tietenkin lapsen yleiseen terveyteen. Liikuntarutiinin ja terveellisen ravinnon yhdistäminen on paras mahdollinen päätös. Fyysinen aktiivisuus herättää ruokahalun, joten lapsen aktivoiminen ennen ruoka-aikaa voi auttaa tätä syömään.

On sanomattakin selvää, että epäterveellisiä ruokia, kuten leivonnaisia, virvoitusjuomia, keksejä, pikaruokaa ja makeisia, kannattaa välttää. Tällaisten elintarvikkeiden nauttiminen kasvattaa terveyteen liittyvien ongelmien riskiä huomattavasti. Suoraan ruokavalioon yhteydessä olevia terveysongelmia ovat esimerkiksi diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit.

Monet alipainoisen lapsen vanhemmat antavat virheellisesti lapsen syödä runsaasti roskaruokaa ja muuta epäterveellistä ravintoa, koska tämän oletetaan auttavan lasta kerryttämään painoa. Lapsi saattaa kyllä saada lisää painoa, mutta terveytensä kustannuksella.

Kuinka vanhempi voi auttaa lasta kerryttämään painoa?

Ensimmäinen tehtävä asia on perheen ruokailutottumusten arvioiminen ja niihin tarpeellisten muutosten tekeminen. On aika hankkiutua eroon sokerisista juomista ja vähentää roskaruoan syömistä. Tällaiset elintarvikkeet eivät auta lasta kerryttämään painoa terveellisellä tavalla.

Epäterveelliset elintarvikkeet korvataan terveellisemmillä ruoilla, joissa kalorit ja ravintoaineet ovat tasapainossa. Vitamiini- ja mineraalipitoiset ruoat ovat paras vaihtoehto. Kun käsillä on erilaisia terveellisiä raaka-aineita, perheelle on helppo loihtia lukemattomia herkullisia aterioita, joista myös lapsi nauttii.

Tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio sisältää raaka-aineita kaikista tärkeistä ruokaryhmistä. Tämä tarkoittaa hyvien hiilihydraattien, proteiinin, maitotuotteiden sekä hedelmien ja vihannesten nauttimista. On myös muistettava, että rasva ei ole aina pahaksi, vaan elimistö päinvastoin tarvitsee hyviä rasvoja. Kasviperäisten öljyjen käyttö on hyvä tapa lisätä ruokavalioon tarpeellisia ravinteita.

Siemenet ja pähkinät ovat erinomainen vaihtoehto välipalaksi tai aterioiden lisukkeeksi. Jos lapsi ei innostu hedelmien syömisestä, kannattaa niistä kokeilla valmistaa smoothieitä tai salaatteja. Vihanneksista puolestaan syntyy herkullisia soseita ja piirakoita.

Syy näiden muutosten takana on tarjota lapselle tarpeeksi oikeita vitamiineja ja ravintoaineita. Jos kyseessä ei ole terveydellinen ongelma, joka vaatii erityistä hoitoa, tasapainoinen ruokavalio ja hyvin syöminen riittää auttamaan lasta painon kerryttämisessä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.