6 lapsille tarkoitettua klassikkosatua
Vaikka lapsille suunnattuja uusia kirjoja julkaistaan vuosittain lukematon määrä, tietyt tarinat säilyttävät suosionsa vuosikymmenestä toiseen. Kyse on lapsille suunnatuista satuklassikoista, joita isovanhempamme kertoivat vanhemmillemme ja vanhempamme meille. Nyt on meidän vuoromme jakaa nämä tarinat eteenpäin omille lapsillemme, minkä vuoksi esittelemme alla kuusi lapsille suunnattua klassikkosatua.
6 lapsille tarkoitettua klassikkosatua
Punahilkka
Tämä klassinen eurooppalainen kansantaru vie kauas 900-luvulle. Grimmin veljesten luomassa tarinan tunnetuimmassa versiossa äiti lähettää pienen tytön punaisessa hilkassaan viemään isoäidilleen ruokaa ja lääkkeitä.
Tarinassa heijastuu kaksi tärkeää arvoa. Ensinnäkin Punahilkassa korostuu perheen tärkeys, joka ilmenee pienen tytön, hänen äitinsä ja isoäitinsä välisessä suhteessa. Toiseksi tarina opettaa, että lapsen on hyvä varoa tuntemattomia ihmisiä.
Susi ja seitsemän pientä kiliä
Myös Susi ja seitsemän pientä kiliä on Grimmin veljesten käsialaa, joskaan ei yhtä tunnettu tarina kuin esimerkiksi Punahilkka.
Tarina kertoo vuohiperheestä, jonka äidin täytyy jättää seitsemän pientä kiliään kotiin lähtiessään ostoksille. Äiti varoittaa lapsiaan avaamasta ovea kenellekään. Äiti myös kertoo antavansa merkin ollessaan kotona, jotta kilit tunnistavat äidin.
Kuvioon astuu susi, joka haluaa syödä pikkukilit, ja lopulta susi onkin vatsa täynnä pieniä vuohia. Tarinassa äidinrakkaus saa äitivuohen avaamaan suden vatsan ja pelastamaan lapsensa.
Yksi monista tämän tarinan opettamista asioista on jälleen se, että tuntemattomista on syytä pysyä etäällä. Tästä on hyvä puhua lapselle jo nuoresta iästä lähtien.
Kolme pientä porsasta
Vaikka tämä tarina julkaistiin virallisesti vasta 1840-luvulla, sitä on kerrottu sukupolvelta toiselle jo kauan ennen sitä. Voimme edelleen muistaa, kuinka iso paha susi puhkui ja puhisi kolmen pienen porsaan kodin kumoon syödäkseen heidät.
Lapsi voi oppia tästä klassikkosadusta monia erilaisia arvoja. Yksi niistä on vahvuuden ja tahdonvoiman käyttäminen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tarina myös korostaa yhteistyön tärkeyttä ja painottaa, että yhdessä tekemällä vaikeimmatkin tehtävät sujuvat helpommin.
Todellinen prinsessa (Prinsessa ja herne)
Todellinen prinsessa on Hans Christian Andersenin kirjoittama klassikkosatu. Tarina tarjoaa yhden tärkeimmistä opetuksista: ulkonäkö voi pettää.
Tarinan kuningatar ei ymmärrä tätä opetusta. Vaatimattoman näköinen prinsessa saapuu linnaan, jossa kuningatar ja hänen poikansa asuvat. Prinssi toivoo menevänsä naimisiin prinsessan kanssa, mutta kuningatar torjuu ajatuksen, sillä prinsessan ulkonäkö ei miellytä kuningatarta.
Pieni herne saa kuningattaren mielen kääntymään. Prinsessa vakuuttaa kuningattarelle, että hän pystyy tuntemaan pienen herneen 20 patjan alta. Vain tämä saa kuningattaren hyväksymään prinsessan, sillä vain todellisella prinsessalla voi olla niin herkkä iho.
Kultakutri ja kolme karhua
Tämä 1800-luvun brittiläinen satu on yksi parhaimmista klassikkosaduista lapsille kerrottavaksi sen opettamien arvojensa vuoksi. Tärkeimpänä arvona on muiden kunnioittaminen ja heidän yksityisyytensä arvostaminen.
Tarinan päähenkilönä on pieni tyttö kultasine kutreineen, joka ilman lupaa tunkeutuu karhuperheen kotiin. Kultakutri syö karhujen ruuat, käyttää heidän huonekaluja ja jopa nukkuu heidän sängyssään.
Kuten odottaa saattaa karhuperheen saapuessa kotiin, he löytävät tytön nukkummasta heidän sängyssään. Kultakutri pelästyy ja juoksee kauhuissaan pois karhujen kodista metsään niin nopeasti kuin vain jaloistaan pääsee.
Karjakko ja ämpäri
Tämä Aisopoksen satu kertoo karjakosta, joka lähtee kaupunkiin unelmoidessaan samalla siitä, mitä kaikkea hän voikaan tehdä myydystään maidosta saamilla rahoilla.
Hän unelmoi saavansa rahaa enemmän ja enemmän. Yhtäkkiä tyttö kaatuukin ja myös hänen kantamansa maitoämpäri kaatuu tielle. Koska hän ei keskittynyt tiellä kävelemiseen, ei hänellä enää ollutkaan maitoa, jolla tienata rahaa.
Tarina opettaa lapselle, “ettei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa”. Tulee olla varovainen sen suhteen, ettei ole liian ahne ja ylpeä halutessaan saada jotain, mitä ei vielä ole. Joskus liiallinen omiin päämääriin keskittyminen voikin olla haitallista.
Jakamalla nämä kuusi klassikkosatua lapsellesi, opetat hänelle samalla tärkeitä arvoja elmästä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ruz, R. P., & Buñuel, P. S. L. (2014). Los cuentos populares/tradicionales en educación infantil. Una propuesta a través del juego. E-motion: Revista de Educación, Motricidad e Investigación, (2), 32-47. http://www.uhu.es/publicaciones/ojs/index.php/e-moti-on/article/view/2375/0
- Marín-Díaz, V., & Sánchez-Cuenca, C. (2015). Formación en valores y cuentos tradicionales en la etapa de educación infantil. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud, 13(2). http://158.69.118.180/rlcsnj/index.php/Revista-Latinoamericana/article/view/1990
- Paz, C. E. S., & Edy, C. (2005). El cuento infantil: una experiencia de lenguaje integral. Revista electrónica de la red de investigación educativa, 1(2). http://revista.iered.org/v1n2/pdf/csandoval.pdf