Äidinrakkaus on erityinen voima - Äitiyden Ihme
 

Äidinrakkaus on erityinen voima

Oletko koskaan miettinyt, miksi äidin tunteet hänen lapsiaan kohtaan ovat niin voimakkaat? Äidinrakkaus on niin puhdasta ja luonnollista, että sitä on vaikea pukea sanoiksi.
Äidinrakkaus on erityinen voima
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 13 helmikuuta, 2019

Kasvaessamme ymmärrämme, että äidinrakkaus on jotain todella erityistä. Se on vahvempi kuin mikään muu tunne maailmassa.

Pienen lapsen voi olla vaikea ymmärtää niin vahvaa rakkautta kuin mitä äiti tuntee häntä kohtaan. Se on luonnolliselta vaikuttava tunne, jota emme kuitenkaan täysin käsitä.

Ymmärrys kuitenkin valkenee lopulta meille kaikille, ja etenkin niille naisille, jotka saavat jossain elämänsä vaiheessa oman lapsen. Silloin ymmärrämme, että maailmassa ei ole mitään niin vahvaa kuin äidinrakkaus. Alamme ymmärtää oman äitimme elämää ja kokemuksia.

Äidinrakkaus on ainutlaatuista ja unohtumatonta

On monia asioita, joita meidän on vaikea uskoa ennen kuin koemme itse äitiyden. Esimerkiksi se määrä asioita, jonka äitimme muistaa meidän ja sisarustemme lapsuudesta ja elämästä, tuntuu mahdottomalta. On kuin jokaiseen äitiin olisi istutettu laite hänen lapsensa syntyessä. Laite, joka auttaa äitiä muistamaan jokaisen yksityiskohdan lapsen elämästä.

Jokainen äiti on ainutlaatuinen, eikä kahta äitiä voi verrata keskenään. Äidin rakkaus lastaan kohtaan pysyy aina samanlaisena. Se on tarpeeksi vahva ja suuri voittaakseen minkä tahansa lapsen onnen tiellä seisovan esteen.

Vaikka äiti saattaa nuhdella ja jopa huutaa, maailmassa ei ole toista ihmistä, joka pystyy rakastamaan samalla tavoin kuin lapselle elämän antanut nainen.

Äidinrakkaus on erityinen voima

Rakkautta ensisilmäyksellä

Tullessasi äidiksi, ymmärrät, että on olemassa sellainen asia kuin rakkaus ensisilmäyksellä. Rakastat lasta jo ennen hänen syntymäänsä enemmän kuin mitään tai ketään muuta. Tunne syttyy välittömästi, kuin sielussa olisi käännetty katkaisijaa, eikä tuo tunne sammu koskaan.

Erityisen luonteensa lisäksi äidinrakkaus kestää ikuisuuden. Se on täydellinen yhteys, jota ei voida purkaa. Äiti tietää, että hän antaisi tarvittaessa elämänsä lapsensa vuoksi.

Äidinrakkaus on rauha. Sitä ei tarvitse hankkia, sitä ei tarvitse ansaita.

– Erich Fromm

Äidinrakkaus on ehdotonta

Jokainen äiti pystyy rakastamaan lastaan, olipa tämä kuka tahansa ja olivatpa olosuhteet mitkä tahansa. Lapsen ei tarvitse ansaita äitinsä rakkautta, vaan se syttyy luonnollisesti.

Perheen lasten lukumäärän kasvaessa myös äidin tunteman rakkauden määrä kasvaa. Tämä takaa, että kaikki lapset tuntevat äidinrakkauden tuottaman turvallisuuden tunteen.

Naisen odottaessa lastaan, yksi hänen suurimmista peloistaan on, että hän ei tule tuntemaan sitä kaikkien mainostamaa äidinrakkautta. Äidinrakkaus on kuitenkin niin luonnollista, että lapsi alkaa jo kohdussa eläessään oppia jotain elintärkeää. Kukaan ei voi rakastaa ketään samalla tavoin tai yhtä intensiivisesti.

Lapsi alkaa vallata tiloja, joiden olemassaolosta äiti ei tiennyt aikaisemmin mitään. Äiti ymmärtää, että lapsen rakastaminen ja hänestä huolehtiminen eivät vaadi opiskelua. Luonto osoittaa, kuinka äitiys on vaistomaista, ja äidin tarvitsee vain oppia nauttimaan siitä.

Äidinrakkaus on ihmeellistä

Ehtymätön turvallisuuden lähde

Äidin lapselleen välittämä turvallisuuden tunne tunnetaan tärkeänä biologisena mekanismina. Sen tarkoitus on auttaa lasta sopeutumaan uuteen maailmaan. Koska lapsi syntyy avuttomana ja kyvyttömänä selviytymään ilman hänelle tarjottua ruokaa ja suojaa, tämä turvallisuuden tunne tulee suoraan hänen äidiltään.

On todistettu, että naisen keho ja aivot muuttuvat hänen tultuaan äidiksi. Nämä muutokset tapahtuvat, jotta naisen on helpompi hoivata ja suojella lastaan. Sama kaava on nähtävissä läpi eläinkunnan.

Puhumme ehdottomasta rakkaudesta, joka kasvaa päivä päivältä. Äidinrakkaus on jotain, jota on tärkeä arvostaa ja vaalia.

Huolimatta lapsen teoista, äiti rakastaa tätä enemmän kuin itseään. Äitiys on jotain niin erityistä, puhdasta ja luonnollista, että se täytyy tuntea itse sen ymmärtääkseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.