Yksinkertaisia vinkkejä lapselle vieraan kielen oppimiseen - Äitiyden Ihme
 

Yksinkertaisia vinkkejä lapselle vieraan kielen oppimiseen

Lapsen on mahdollista oppia vierasta kieltä jo hyvin nuorena seuraamalla tiettyjä yksinkertaisia vinkkejä.
Yksinkertaisia vinkkejä lapselle vieraan kielen oppimiseen
Azucena Fernández

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Azucena Fernández.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaikka lapsi pystyykin oppimaan helposti useampia kieliä, vanhempina emme aina ole varmoja, kuinka auttaa lasta kielten oppimisessa. Voit kuitenkin antaa tukesi lapsen vieraan kielen oppimiseen hyvin helposti tässä artikkelissa esittelemiemme yksinkertaisten vinkkien avulla.

Monilla on väärä uskomus siitä, että lapsesta tulee kaksikielinen vain tilanteissa, joissa hän alkaa puhua kahta eri kieltä samanaikaisesti. Tämä on kuitenkin vain myytti.

Kalifornian yliopiston psykologian ja pedagogian laitokselta valmistunut varhaiskasvatuksen maisteri Jill Stribling kertoo: “On täysi myytti, että lapsi ei voi tulla kaksikieliseksi tietyn iän jälkeen.” Stribling on sitä mieltä, että jokainen lapsi voi tulla kaksikieliseksi.

Seuraavaksi annamme joitakin neuvoja, joiden avulla voit antaa oman tukesi lapsen vieraan kielen oppimiseen.

“Kaksikielinen lapsi on luovempi, hänen aivonsa kehittyvät eri tavalla ja hänellä on parempi itsetunto.”

– Jill Stribling

Yksinkertaisia vinkkejä vieraan kielen oppimiseen

Kuunnelkaa musiikkia

Musiikin kuunteleminen on yksi helpoimmista keinoista tutustuttaa lasta vieraaseen kieleen. Kuten tiedetään, lapsi oppii vuorovaikutuksessa, kuuntelemalla ja katselemalla. Lapsen kuunnellessa vieraan kielistä musiikkia, hänelle tulee tutuksi vieraan kielen äänteet ja rytmi. Musiikin kuuntelu auttaa lasta tutustumaan vieraan kielen sävyihin, taivutuksiin sekä vivahteisiin.

Vaikka lapsi ei aluksi ymmärräkään lauluja, hän kehittää olennaisia taitoja tulevaisuuden kommunikoinnin kannalta. Vieraskielisten laulujen kuunteleminen ja toistaminen auttaa lasta kehittämään luonnollisen suhteen kyseiseen kieleen.

Voit vanhempana antaa tukeasi lapsen vieraan kielen oppimiseen

Katsokaa vieraskielisiä videoita tai TV- sarjoja

Yksi parhaimmista tavoista saada lapsi oppimaan vierasta kieltä on katsoa kyseisen kielisiä videoita ja TV- sarjoja. Tällöin on tärkeää löytää hyviä DVD- lastenohjelmia vieraalla kielellä, joita voit lapsesi kanssa katsoa yhdessä.

Lapsi oppii videoista vierasta kieltä katselemalla ja kuuntelemalla. Vaikka musiikin kuunteleminen onkin loistava keino oppia vierasta kieltä, videot tarjoavat lapselle visuaalisen representaation sanoista, joita he kuuntelevat.

Lukekaa tarinoita

Tiedämme, että lapselle lukeminen on todella hyödyllistä. Vieraskielisten kirjojen lukeminen on yksi tapa lisää hyödyttää lapsia lukemalla heille. Tällä tavoin lapsi oppii tuntemaan kielen rakennetta.

Yksittäisten sanojen näkeminen on hyvin eri asia kuin kokonaisten lauseiden lukeminen. Aivan alkuun kannattaa lukea yksinkertaisia ja kuvitettuja vieraskielisiä kirjoja. Kaksikieliset kirjat ovat myöskin loistava idea, sillä niitä voi lukea molemmilla kielillä, minkä ansiosta lapsi ymmärtää varmasti tarinan.

Opettelukortit

Opettelukortit ovat hauskoja, interaktiivisia ja tehokkaita. Voit ostaa tällaisia kielten opiskeluun tarkoitettuja opettelukortteja tai tehdä niitä itse. Opettaaksesi lastasi oppimaan vierasta kieltä pikkuhiljaa, voit ottaa opettelukortit käyttöön muutaman kerran päivässä jo lapsen ollessa vauva. Opettelukortit ovat todella hyvä tapa antaa tukea lapsen vieraan kielen oppimiseen.

Yksinkertaisia vinkkejä lapselle vieraan kielen oppimiseen

Toinen menetelmä on valita 10-15 sanaa, joita toistat joka kerta, kun lapsi herää, vaihdat hänelle vaippaa, hän on kylvyssä tai muutoin sopivana ajankohtana. Näiden korttien läpikäyminen ei vie kuin puoli minuuttia kerrallaan.

Yksi vaihtoehto on kiinnittää kielikortteja seinään eri puolille kotia. Kun kortti osuu kohdallenne, voit osoittaa lapselle kortin sanaa ja toistaa sitä useita kertoja.

Harjoitelkaa muiden ihmisten kanssa

Viimein ja tärkein neuvomme on harjoitella vieraan kielen käyttöä muiden ihmisten kanssa. Lapsi voi oppia vieraan kielen vain puhumalla kieltä puhuvan ihmisen kanssa. Kun lapsi pääsee vuorovaikutukseen kyseisen kielen puhujan kanssa, hän oppii kieltä hyvin nopeasti.

Kun pidetään kiinni johdonmukaisuudesta, lapsi voi oppia vierasta kieltä hyvinkin nopeasti ja vaivattomasti. Joten otetaan hyöty lasten varhaisista vuosista ja autetaan lapsiamme tulemaan kaksikielisiksi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Holme, Randal. (2003). Carrying a baby in the back: Teaching with an awareness of the cultural construction of language. Languages for intercultural communication and education.
  • Brown, H. D. (2000). Principles of language learning and teaching. Pearson.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.