Musiikkiharrastuksen hyödyt lapsen kehitykselle - Äitiyden Ihme
 

Musiikkiharrastuksen hyödyt lapsen kehitykselle

Keskittymiskyvyn parantuminen, muistin stimulointi, hienomotoristen taitojen kehittyminen ja tavallista parempi kuulo ovat esimerkkejä monista hyödyistä, joita instrumentin soittaminen tuo lapsella.
Musiikkiharrastuksen hyödyt lapsen kehitykselle
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Musiikkiharrastuksen hyödyt lapsen kehitykselle ovat moninaiset. Soittaminen edistää muun muassa kurinalaisuutta, kuulon parantumista, hienomotoriikan kehitystä ja keskittymiskykyä.

Kun lapsi oppii soittamaan jotakin musiikki-instrumenttia, hän saa jatkuvasti uutta tietoa taiteen ja kultturin maailmasta. Siksi tuhannet vanhemmat valitsevatkin musiikillisen harrastuksen lapselleen.

Hyödyt ovat suuret jo pienellä, ja jo lyhyessä ajassa lapsesta voi tulla varsinainen taituri! Musiikki mahdollistaa tietysti myös hienot esitykset ja ehkäpä musiikillisen urankin.

Musiikkiharrastuksen hyödyt lapsen kehitykselle

Musiikin, kulttuurin ja kasvatuksen yhteys

Musiikki on yksi rakastetuimmista taidemuodoista, ja jokaisessa yhteiskunnassa on luotu ääniä soittimilla ja ihmisen äänellä. Näin on ilmaistu ajatuksia ja ideoita sekä tuotettu aististimulaatiota.

Musiikki on läsnä kotien arjessa, ja monella tapaa. Esimerkiksi televisio, internet ja radio ovat kaikki musiikin lähteitä, ja monen lapsen kasvatukselliset pelitkin ovat musiikillisia – tutkimusten mukaan nimittäin musiikki edistää oppimista.

Jokainen lapsi on luonnostaan musiikista viehättyvä, kuten myös soittimista. Ei ole yllättävää, että monen lapsen lempilelut ovat minipianoita, mikrofoneja ja muita vastaavia. Tällaisten lelujen ansiosta vanhemmat saavat joskus huomata, että lapsi on erityisen musikaalinen.

Musiikin hyödyt psykologiselta ja sosiaaliselta kannalta

Musiikilla on monia psykologisia ja sosiaalisia vaikutuksia, ja yksi näistä on lapsen parempi kyky keskittyä ja edetä kasvatuksellisissa asioissa.

Usein lapsen harrastaessa soittamista, hän osallistuu orkesteriin tai bändiin. Tämä mahdollistaa automaattisesti tovereiden saannin ja tiimityössä harjaantumisen.

Musiikkiharrastuksen hyödyt lapsen kehitykselle

Moni vanhempi silti uskoo, että lapsi voi oppia tiimityöstä ja strategiasta ainoastaan urheilun kautta. Sinfoninoiden soittamisessa vaadittava tarkkuus edellyttää kuitenkin ahkeraa yhteistyötä ja harjoittelua tiimissä.

Instrumentin soittaminen aktivoi myös herkkyyttä taiteelle ja kulttuurile. Lapsi oppii paljon ammatillisesta kehityksestä ja oikeasta tavasta olla osana yhteiskuntaa.

Esimerkkejä maailmalta

Jotkut eurooppalaiset ja etelä-amerikkalaiset organisaatiot ovat hyödyntäneet José Antonio Abreun projektia, joka luotiin vuonna 1975 ja jonka nimi on “National Network of Youth and Children Orchestras”.

Tämä ohjelma on suunnattu vähävaraisista kodeista tuleville lapsille, jotka saavat musiikin kautta etäisyyttä huumeisiin ja muihin haitallisiin asioihin ympäristössään. Samalla tämä kokemus mahdollistaa ammatillisen uran kehittämisen klassisen musiikin parissa.

Toinen organisaatio, jolla on tällainen malli, on Batuta Foundation Kolumbiassa. Instrumenttien soitto otettiin osaksi kolumbialaisten ala-asteiden ja lukioiden opetusta, ja lapset sekä julkisissa että yksityisissä kouluissa saivat mahdollisuuden soittaa jousi- ja puhallinsoittimia sekä opiskella musiikkiteoriaa.

Musiikin hyödyt psykologisena työkaluna

Jotta ihminen voisi soittaa musiikillista instrumenttia, aivojen molempien puolien tulee toimia yhteistyössä liikkeiden koordinoimiseksi.

Tämä saa aivot toimimaan paremmin, mikä koskee muistia, keskittymistä, hienomotorisia taitoja sekä jopa älykkyysosamäärää.

Musiikkiharrastuksen hyödyt lapsen kehitykselle

Asiantuntijoiden mukaan piano on kaikkein eniten aivoyhteyksiä luova soitin. Tämä johtuu siitä, että kaikkien sormien käyttäminen koskettimien painelussa on hyvin monimutkaista, ja lisäksi pianonsoitto vaatii runsaasti tarkkuutta.

Kuten huomaat, musiikin soittamisesta on lapselle selkeät hyödyt. Anna siis itsesi inspiroitua, jos haluat tarjota pienellesi mahdollisuutta soittotunteihin!

Muista myös, että mitä aiemmin lapsi alkaa opiskella musiikkia, sen parempi – hyvin nuorena soittamisen aloittaminen mahdollistaa paremman tiedon omaksumisen sekä nopeamman edistymisen.

Ja ken tietää, lapsesihan voi olla seuraava Vladimir Horowitz, Andras Schiff, Ana Sophie Mutter tai Yo-yo Ma.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.