Sylini on suojasi, etkä koskaan ole siihen liian suuri
Olit sitten kolmen kuukauden ikäinen, kolmevuotias tai kolmekymppinen, sylini on aina suojasi – koti, jossa voit kasvaa rakastettuna, arvostettuna ja suojeltuna. Sylini on suojasi ja aina täällä sinua varten, kun tarvitset rakkautta ja kiintymystä tai tyynyn, johon nojata vaikeina aikoina.
Varmasti useammin kuin kerran jokainen äiti ja isä on kuullut sanottavan, ettei lasta tulee pitää liikaa sylissä tai hänestä kasvaa piloille hemmoteltu. Tämä lause perustuu johonkin vallalla olevaan uskomukseen, mutta me kyseenalaistamme sen.
“Lapsi on ankkuri, joka kiinnittää äidin elämään.”
– Sofokles
On tietenkin tärkeää, että lapsella on rajoja ja elämä on tasapainoista. Toisin kuin monet saattavat ajatella, vauva on tarkoitettu elämään ensimmäiset vaiheensa lähellä vanhempiaan. Mikään ei voi olla hyödyllisempää tai stimuloivampaa. Vanhempien syli tuo lapselle jatkuvaa turvaa ja stimuloi häntä. Ja juuri tätä vauvan kehittyvät aivot kaipaavat.
Eräät tutkimukset osoittavat, että lastenkodissa kasvaneiden lasten psykoaffektiivinen kehitys on niin heikkoa, että he voivat olla jopa traumatisoituneita. Suuri osa kärsii sellaisista häiriöistä, jotka vaikeuttavat yhteyden löytämistä toisiin ihmisiin.
On jopa havaittu, että huonoimmissa lastenkodeissa kasvaneet vauvat eivät ole kykeneviä itkemään. Nämä lapset ovat huomanneet, että heidän itkullaan ei ole merkitystä. Kyse ei ole siitä, ovatko nämä lapset hyvin syöneitä tai onko heillä kuiva vaippa. Se, mitä he kaipaavat, on syli ja lohtu. Edellä mainittujen puute voi aiheuttaa esimerkiksi huonoa itsetuntoa, keskittymisvaikeuksia ja kognitiivisen kehityksen hidastumista.
Kasvamalla sylissäni sinusta tulee vahva
Kohdatessamme traagisia kohtaloita hylätyistä vauvoista esimerkiksi Aasiassa ja Afrikassa, muistamme, kuinka tärkeää on luoda vahva, terve ja turvallinen side lapseen. Tämä suhde on elintärkeä, ja se on jotain, jota meidän tulee vaalia ja edistää, etenkin lapsen ensimmäisten kolmen elinvuoden aikana. Tämä aika on erityisen tärkeää psykomotorisen, kiintymyksellisen, psykososiaalisen ja aivojen kehityksen kannalta.
Tästä syystä sylillä on tärkeä merkitys lapsen kasvatuksessa. Se, kuinka hyödyllistä ja kokonaisvaltaista vaikutusta lapsen sylissä pitämisellä on, on todella ihmeellistä.
Äidin ja isän sylissä kasvaminen parantaa lapsen kehitystä
Pienen lapsen luonnollinen asento on olla selkä kaarella, C-kirjaimen muodossa. Tässä asennossa sikiö elää äitinsä kohdussa, ja se on luonnollisin asento myös vauvalle tämän ensimmäisinä elinkuukausina.
- Kannettiinpa vauvaa sitten rintarepussa, kantoliinassa tai sylissä, on muistettava, että hänen jalkojensa tulee olla hänen peppuaan ylempänä, jolloin lapsi on niin kutsutussa sammakkoasennossa.
- Vauvan sylissä pitelemisellä on paljon lapsen sosiaalista, kiintymyksellistä ja kommunikatiivista kehitystä edistäviä ominaisuuksia. Vauva vastaa vanhempansa hymyyn, sanoihin ja kosketukseen.
- Joidenkin tutkimusten mukaan vauvan runsas sylissä piteleminen vähentää koliikin ja refluksitaudin riskiä.
- Jos vauvaa pidetään liian paljon samssa makuuasennossa, hänelle voi kehittyä plagiokefaliaa eli vinokalloisuutta.
Sylini on suojasi aina, olitpa minkä ikäinen tahansa
Lapset kasvavat nopeasti, kuten kaikki vanhemmat tietävät. Vielä eilen lapsi nukkui vanhemman rinnalla ja tänään hän käy jo koulua, istuu auton etupenkillä ja valmistautuu lomamatkaan yhdessä ystäviensä kanssa.
“Kasvatus ei ole kilpajuoksua elämään, vaan se valmentaa sielua kohtaamaan elämän vaikeita hetkiä.”
– Pythagoras
Kaikki tämä on hyvää ja positiivista ja sitä, mitä vanhemmat lapselleen toivovat – että lapsi on vapaa, vahva, kypsä, onnellinen ja tekee myös muita onnelliseksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että kukaan ei ole liian vanha tarvitakseen halausta.
Äidin ja isän antamille halauksille ei ole merkitty viimeistä käyttöpäivää. Vanhempien syli on avoinna sekä tavallisina arkipäivinä että silloin, kun lapsi syliä eniten tarvitsee. Äidin ja isän syli tarjoaa lapselle paluun kotiin – muistutuksen siitä, kuinka paljon lasta rakastetaan, kuinka ylpeä hänestä ollaan ja kuinka tärkeä hän on. Lapsi on rakas, täydellinen ja arvokas lahja, jonka elämä on vanhemmille antanut.
Vanhempien ei siis kannata uskoa heitä, jotka jatkuvasti sanovat, kuinka liiallinen sylissä oleminen hemmottelee lapsen pilalle. Totuus on nimittäin se, että jos et lapsen ei anneta elää tästä emotionaalisen ravinnon lähteestä joka päivä, ryöstetään häneltä jotain sellaista, jota hän epätoivoisesti tarvitsee.
Lapsen kasvattamisessa ei ole kyse ainoastaan lapsen fyysisen hyvinvoinnin takaamisesta. Tärkeää on myös lapsen emootioiden, mielen, aivojen ja sydämen ravitseminen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos