Koliikki - miten sitä voidaan lievittää? - Äitiyden Ihme
 

Koliikki - miten sitä voidaan lievittää?

Vaikka kaikki lapset eivät kärsi koliikista, monet kokevat epämukavuutta. Vanhempien tulisi tietää, miten tarjota helpotusta vaivaan.
Koliikki - miten sitä voidaan lievittää?
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Hyvä uutinen on se, että toisin kuin monet muut sairaudet joista lapset voivat kärsiä, koliikki voidaan korjata rakkaudella ja yksinkertaisilla tekniikoilla.

Suuri määrä äitejä kohtaa tämän ongelman joka päivä, ja kenties sinäkin olet yksi heistä. Miten voit siis hoitaa koliikkia ja vähentää kaasua vauvasi mahassa?

Tänään näytämme, kuinka voit tarjota lapsellesi helpotusta koliikkioireisiin.

Mikä on koliikki?

Ensimmäinen fakta, joka sinun tulisi tietää vastasyntyneiden koliikista on se, että tämä on vatsan supistelua, johon liittyy kipua.

Nämä supistelut tapahtuvat yleensä ensimmäisten 12 viikon aikana, ja ne voivat kestää kaksi tai kolme tuntia. Useimmiten koliikki on voimakkaampi iltaisin.

Mistä tiedän, että vauvallani on koliikki?

Koliikista kärsivällä vauvalla tulee välittömästi silmin nähtäviä oireita kivun alkaessa:

 • Hellittämätön itku. Hän sulkee kätensä nyrkkiin ja muuttuu punaiseksi. Vaikka yritätkin, et pysty rauhoittamaan häntä.
 • Hänen unensa on levotonta. Hän ei pysty nukahtamaan tai herää heti itkien, kun hän viimein nukahtaa.
 • Hänen vatsansa on kova.

Jos siis havaitset mitään edellä mainituista oireista vastasyntyneessäsi, hän todennäköisesti kärsii koliikista.

Miten voin auttaa häntä?

Yksi tehokkaimmista hoidoista on äidin lämpö ja kiintymys.

Jos lapsesi kärsii koliikista, ota hänet syliin, suutele häntä, silitä, laula ja puhu pehmeästi.

Noudata sitten näitä vinkkejä:

 • Nosta hänet ylös ja aseta hänen päänsä olkapäätäsi tai rintaasi vasten, jotta hän on pystyssä. Tämä on paras asento vähentämään vatsaan muodostunutta kaasua.
 • Jotkut koliikista kärsivät vauvat kieltäytyvät imetyksestä, vaikka olisi aika imettää; toiset taas kokevat ihokosketuksen erittäin hyödylliseksi ja juovat kovasti tarvitsemaansa rintamaitoa. Katso, mikä on lapsesi tilanne.
 • Jos lapsesi pitää kylvyistä, ne voivat olla hyvä tapa lievittää koliikkia. Älä muuta hänen rutiiniaan. Pese hänet lämpimällä vedellä ja tarkkaile, saako tämä olon tuntumaan mukavalta.
 • Selvitä, pitääkö lapsesi hiljaisuudesta vai taustamelusta. Jos hän nauttii ensimmäisestä vaihtoehdosta, varmista hiljainen ympäristö hänen ollessa tuskissaan. Jos vauvasi pitää enemmän toisesta vaihtoehdosta, pesukoneen ja jääkaapin äänet voivat auttaa.
 • Hiero varovasti vauvasi vatsaa, tarkkaillen hänen reaktiotaan. Jos pelkäät satuttavasi häntä, aseta vauva mahalleen. Toinen suositeltu tekniikka on “polkupyöräily”. Työnnä vuoronperään yksi jalka kerrallaan hellästi hänen vatsansa päälle.
 • Älä anna vauvalle mitään lääkkeitä tai korvikkeita, riippumatta siitä kuinka paljon toiset äidit suosittelevat näitä. Muista, että hän tarvitsee vain sinun maitoasi elääkseen ja kehittyäkseen. Jos tarvitset mitään muuta, anna lastenlääkärin määrätä sitä sinulle.
 • Röyhtäytä vauva heti imetyksen jälkeen, koska hän nielee aina ilmaa imettäessään. Aseta hänet rintaasi ja olkapäätäsi vasten, ja hiero alaselkää, kunnes tunnet hänen röyhtäisevän.
 • Liikuta häntä ympäri taloa ja vie hänet ulos raikkaaseen ilmaan. Voit viedä vauvasi myös ajelulle autolla. Monet vauvat rauhoittuvat liikkeestä.

Miten helpottaa koliikkia?

Kuten antamistamme ohjeista voit huomata, minkään erikoistekniikan oppiminen ei ole välttämätöntä koliikin kohdalla. Kiinnitä siis huomiota vauvaasi ja auta häntä pääsemään tämän vaikean hetken yli.

Jos lapsesi ei rauhoitu, älä jätä häntä samaan asentoon. Vaihtele asentoa makuuasennosta pystyasentoon, ja pitele häntä tukien päätä.

Nämä erilaiset hetket auttavat lievittämään koliikin aiheuttamaa epämukavuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.