Miten toimia, kun lapsi lyö ja puree? - Äitiyden Ihme
 

Miten toimia, kun lapsi lyö ja puree?

Miten toimia, kun lapsi lyö ja puree?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 31 heinäkuuta, 2018

Miksi jotkut lapset hyökkäävät toisten kimppuun? Kuinka pitäisi käsitellä sellaisia lapsia, jotka lyövät ja purevat muita?

Nämä kysymykset ovat usein monien äitien ja isien mielessä, jotka ovat huolissaan siitä, että lapsi vaikuttaa reagoivan aggressiivisilla tavoilla. Mistä tässä on kyse, ja kuinka tulisi toimia? Jatka lukemista, sillä nyt kerromme mitä kannattaisi tehdä silloin, kun lapsi lyö tai puree muita.

Aggressiivisuus varhaisessa iässsä

Ensimmäinen asia, jota tulisi tässä korostaa, on se että tällainen aggressiivisuus on luonnollista ja normaalia hyvin nuorilla ihmisillä. Se on välineellistä aggressiivisuutta, sillä lapsella on tavoite: saada jotakin sellaista, minkä hän haluaa.

Jos hän esimerkiksi haluaa lelun, joka on jollakin toisella lapsella, hän saattaa lyödä ja purra tai työntää toisia saadakseen lelun. Hänen tarkoituksenaan ei ole satuttaa muita, vaan sen sijaan saada lelu itselleen.

Nuoret lapset eivät omaa täydellisiä kielitaitoja. Tämä tila on yhteydessä siihen, että he elävät kehitysvaiheessa, jossa he ovat omaan itseensä keskittyneitä. Sitä kutsutaan minäkeskeiseksi vaiheeksi, ja tämä tila on asia, joka estää lapsia ottamasta toisten tarpeita huomioon.

Jotta lapsi voisi viestiä, mitä hän haluaa ja tuntee, hän kokeilee erilaisia keinoja. Jotkut näistä mekanismeista eivät kuitenkaan ole sopivia ihmisten onnellisen yhteiselon kannalta. Kun lapsi ei osaa mitään muuta, hän viestii lyömällä ja puremalla.

On hyvin tärkeää olla selvillä siitä, kuinka lapsia tulee kohdella silloin, kun he lyövät ja purevat, jotta voitaisiin edistää terveellistä tunne-elämän kehitystä. Tällä tavalla aikuinen voi olla siinä asemassa, että hän opettaa lapselle kuinka ollaan sosiaalisia ja kuinka viestintään omista toiveista.

lapsen aggressiivisuus

Ehdotuksia tilanteisiin, jolloin lapsi lyö ja puree

Sinun tulee toimia heti, kun lapsi ryhtyy aggressiiviseksiAikuisen, joka on tilanteessa vastuussa – opettaja, äiti, isä, hoitaja tms. – tulisi olla rauhoittamassa lasta ja puhumassa hänelle. Näin voit kertoa, että ymmärrät mitä hänelle tapahtui ja että hänen reaktionsa ei ollut hyväksyttävä.

Jos lapsi ei pysty viestimään tunteitaan sanoilla, aikuisen tulee tehdä tämä lapsen sijasta. On siis aika sellaisille lauseille, kuten “Olet vihainen, eikö niin?”. Näin lapsi tulee tuntemaan olevansa ymmärretty. Sitten on seurausten vuoro. Aikuisen tulee sanoa selkeästi: “Et saa enää lyödä tai purra toisia, sillä muuten voit aiheuttaa muille vahinkoa.”

Rangaistus

Kun lapsi on rauhoittunut, hänelle tulisi tehdä selväksi, että hänen reaktionsa vaatii rangaistusta tai korjaavaa toimintaa. “Ymmärrän, että sinusta tuntuu siltä, että jokin on vialla, kun ystäväsi ei antanut sitä tavaraa mitä halusit. Ongelma on kuitenkin se, että löit ja purit, eikä tätä pitäisi tehdä. Sinun tulisi pyytää anteeksi.”

Ajoissa annetut opetukset

  • Yksi hyvin tärkeä askel, jota ei tule jättää tässä välistä, on lapselle sen opettaminen, että on vaihtoehtoisia tapoja ilmaista omat halut: “Kun haluat jotakin, sinun tulee ilmaista se sanoin ja kiltisti.” Tässä tulee saada hänet ymmärtämään, että on muitakin tapoja viestiä omasta raivosta tai haluistaan.
  • Tämä on myös sopiva hetki opettaa kärsivällisyyttä ja kykyä odottaa. “Jos toinen lapsi leikkii lelulla, jonka sinä haluat, voit odottaa että hän jättää sen ja sitten alkaa itse leikkiä sillä.”
lapsen aggressiivisuus

Eräitä asioita, joita ei koskaan kannata tehdä

  • Kun menet väliin tilanteeseen, jossa lapsi käyttäytyy aggressiivisesti, sinun tulee hallita omia tunteitasi. Tämä tarkoittaa etenkin sitä, että ei tule suuttua tai huutaa. Jos aikuinen käyttäytyy väkivaltaisesti, lapsi oppii reagoimaan väkivallalla.
  • Kiireisinä ja paineen alaisina nykyajan maailmanmenon vuoksi moni vanhempi tuppaa antamaan lyöville lapselle vapauden jatkaa. Jotta hän voisi nopeasti hiljentää lapsen raivon, äiti tai isä antaa itsensä tulla manipuloiduksi ja suostuu siihen, mitä lapsi haluaa. Tämä on kuitenkin suuri virhe, sillä lapsi tulee näin tottumaan siihen, että aggressiivisella käytöksellä saa sen, mitä haluaa. Älä anna periksi lapsesi oikuille. Aika ja omistatuminen ovat ne oikeat työkalut, jotta voisit kasvattaa lastasi sopivalla tavalla silloin, kun hän lyö.

Pidä huolta tunne-elämän kasvatuksesta

Lapsen hyvä tunne-elämän kehitys vaatii sitä, että aikuisten käytös on mallina ja että nämä puuttuvat tilanteeseen. Näin voidaan mahdollistaa se, että lapsi saa sopivan määrän tunneälyä. Tunne-elämältään tasapainoinen koti on tässä perustana. Lapset oppivat malleista, ja perhe on aina se ensisijaisin malli. Lapset tietysti myös viettävät useita tunteja koulussa, ja siten meidän tulee vaatia suotuisaa ja väkivallatonta ilmapiiriä myös koulussa.

Tunnetason taitojen kehittäminen mahdollistaa sen, että lyömistä ja puremista käyttävät lapset pääsevät ylitse tästä vaiheesta. He voivat omaksua ja ymmärtää omat tunteensa ja muiden tunteet, jotta he saisivat tarpeeksi taitoja omien mielialojensa sääätelyyn. Tämä on asia, joka tulee merkittävällä tavalla vaikuttamaan lapsen integraatioon yhteiskuntaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.