4 erilaista kiusaamisen muotoa, joita tulee pyrkiä ehkäisemään
Kiusaaminen määritellään ilkeäksi ja loukkaavaksi käytökseksi, jota esiintyy toistuvasti jossakin ihmissuhteessa. Sille on ominaista epäsuhta osapuolten välisessä vallankäytössä tai fyysisessä voimassa. Kiusaamista esiintyy eri muodoissaan monissa yhteyksissä, erityisesti kouluikäisten lasten keskuudessa. Tässä artikkelissa esittelemme neljä erilaista kiusaamisen muotoa, joita tulee pyrkiä ehkäisemään.
Äitinä tai isänä voimme ehkäistä kiusaamista ja opettaa lapsia ja nuoria vastustamaan sitä terveellä tavalla.
4 erilaista kiusaamisen muotoa, joita tulee pyrkiä ehkäisemään
1. Sanallinen kiusaaminen
Tämä tarkoittaa toiseen kohdistuvia ilkeitä ja halventavia sanoja, haukkumanimiä ja loukkaavia kommentteja. Kommentit voivat viitata esimerkiksi ulkonäköön, uskontoon, rotuun, fyysisiin vaivoihin, seksuaaliseen suuntautumiseen ja muihin uhrin erityispiirteisiin.
Mitkä ovat sanallisesta kiusaamisesta kertovat merkit?
Monilla lapsilla kiusatuksi joutuminen voi oireilla ruokahaluttomuutena tai äkillisinä mielialanvaihteluina. Toisinaan lapset kysyvät sinulta, ovatko heidän kuulemansa loukkaukset itsestään totta.
Mitä voit tehdä?
- Opeta lapsiasi kunnioittamaan muita. Osoita omalla esimerkilläsi, että kaikkia ihmisiä tulee kohdella hyvin, olivatpa he ystäviä, opettajia, perheenjäseniä tai tuntemattomia.
- Vahvista lastesi itsenäisyyttä ja luottamusta itseensä ja kykyihinsä. Sinun on näytettävä heille turvallisia ja rakentavia lauseita ja toimintatapoja kiusaamistilanteisiin.
2. Fyysinen kiusaaminen
Fyysisestä kiusaamisesta on kyse, kun kiusaaminen ei ole enää pelkkiä sanoja vaan siihen kuuluu lyömistä, tönimistä sekä asiatonta ja epämukavaa fyysistä kosketusta.
Mitkä ovat fyysisestä kiusaamisesta kertovat merkit?
Joitakin mahdollisia varoitusmerkkejä ovat haavat, naarmut, mustelmat, rikki menneet vaatteet tai selittämätön kipu, jota lapsesi yrittää piilottaa tai vähätellä.
Mitä voit tehdä?
- Kun keskustelet lapsesi kanssa, kysy häneltä, miten koulupäivät sujuvat. Vastauksista riippuen kysy, kiusaako tai satuttaako joku lasta, ja tarkkaile, sopiiko vastaus hänen reaktioonsa.
- Yksi parhaista keinoista estää kiusaamista jäämästä sinulta pimentoon on pyrkiä sujuvaan kommunikaatioon lapsesi kanssa. Osoita hänelle, että hän voi luottaa sinuun ja kertoa sinulle mahdollisesta kiusaamisesta.
3. Syrjiminen
Tällaiseen kiusaamiseen kuuluu ulkopuolelle jättämistä tai voimakasta hyljeksyntää. Se ilmenee käytöksessä esimerkiksi niin, että uhrin ei anneta kuulua porukkaan, osallistua peliin tai ottaa osaa sosiaaliseen toimintaan.
Mitkä ovat syrjimisestä kertovat merkit?
Erilaisilla kiusaamisen muodoilla on monia yhteisiä piirteitä, kuten muutokset uhrin mielialoissa. Kiinnitä huomiota myös siihen, viettääkö lapsi enemmän aikaa yksin nyt kuin aiemmin. Muista myös, että tällainen kiusaaminen on yleisempää tytöillä.
Mitä voit tehdä?
- Ota iltaisin tavaksi keskustella lapsesi kanssa hänen päivästään.
- Auta lasta löytämään harrastuksia ja aktiviteetteja, jotka motivoivat häntä ja mahdollistavat assertiivisen vuorovaikutuksen. Kannusta lasta hyödyntämään taitojaan esimerkiksi kuvataiteiden, musiikin tai urheilun parissa.
4. Verkkokiusaaminen
Tähän kuuluu kunnianloukkaus tai pahantahtoinen vuorovaikutus sosiaalisen median, tekstiviestien, sähköpostin tai vastaavien välityksellä. Useimmiten uhrista sanotaan rasistisia, homofobisia tai halventavia kommentteja tai valheellisia juoruja, joiden tarkoituksena on luoda vihamielinen ympäristö.
Mitkä ovat verkkokiusaamisesta kertovat merkit?
Yleensä tällaisesta kiusaamisesta kärsivät lapset viettävät enemmän aikaa netissä, minkä jälkeen heissä on nähtävissä ahdistuneisuutta. Muita yleisiä verkkokiusaamisen seurauksia ovat univaikeudet ja haluttomuus mennä kouluun.
Mitä voit tehdä?
- Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä voit rajoittaa lapsilta digitaalisten laitteiden käyttöä – mukaan lukien niiden parissa vietettyä aikaa ja pääsyä sosiaaliseen mediaan. Tätä varten sinun on määritettävä erityiset suojausasetukset.
- Ole perillä sivustoista, joilla lapsesi vierailevat eniten, ja sisällöistä, joihin he pääsevät käsiksi. Tarkkaile heidän toimintaansa netissä.
- Muistuta lapsiasi kertomaan sinulle mahdollisista tilanteista, joissa he kokevat tulleensa loukatuiksi netissä tai muualla.