5 tapaa opettaa lapselle erilaisuuden kunnioittamista - Äitiyden Ihme
 

5 tapaa opettaa lapselle erilaisuuden kunnioittamista

Erilaisuus on välttämätön osa elämää, joten lapsen on tärkeä ymmärtää ja kunnioittaa sitä jo pienestä pitäen.
5 tapaa opettaa lapselle erilaisuuden kunnioittamista
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapset ovat syntyjään suvaitsevaisia, eivätkä arvota ihmisiä heidän kansallisuutensa, ihonvärinsä tai uskontonsa perusteella. Asenteet tarttuvat vanhemmilta ja välillisesti muilta lapsilta, joten vanhemmilla ja muilla läheisillä aikuisilla on suuri vastuu opettaa lapselle erilaisuuden kunnioittamista. Kyky kunnioittaa muita hyödyttää lasta koko hänen elämänsä ajan. Erilaisuuden arvostaminen auttaa häntä kasvamaan paremmaksi ihmiseksi ja pärjäämään erilaisissa ympäristöissä.

5 tapaa opettaa lapselle erilaisuuden kunnioittamista

1. Toimi hyvänä esimerkkinä

Vanhemmat ovat lapsen tärkeimpiä roolimalleja, joten heidän on tärkeä toimia hyvänä esimerkkinä ja osoittaa lapselle kunnioittavansa kaikkia ihmisiä ja hyväksyvänsä erilaisuuden. Ennen kuin lapselta vaaditaan tiettyä käytöstä, vanhempien on syytä arvioida itseään ja vältettävä epäkunnioittavaa ja syrjivää käytöstä. Kaikki tämä vaikuttaa siihen, miten lapsi näkee muut ihmiset ja käyttäytyy heitä kohtaan.

“Kunnioitus on arvo, hyve. Jotta voi ymmärtää, mitä se on, on aloitettava itsestä. Samalla omaksun muiden kunnioittamisen taitoa. Kyse ei ole ainoastaan mielipiteiden, vaan myös tunteiden kunnioittamisesta. Kun olen ymmärtänyt tämän, alan ymmärtää, että pitää kuunnella, ja alan kuunnella. Hallitsen itseäni, tunnen rajani, omaksun kunnioittavan asenteen, jota heijastan muihin, ja arvostan ympärilläni olevia ihmisiä.”

– Dora Herrera

5 tapaa opettaa lapselle erilaisuuden kunnioittamista

2. Auta lapsen itsetunnon rakentamisessa

Jos haluat opettaa lapselle erilaisuuden kunnioittamista, tulee aloittaa lapsen itsetunnon kehittämisestä. Itsevarmat ihmiset – ja etenkin lapset – kohtaavat muut ihmiset paremmin, ilman että he kokevat tarvetta muuttaa heitä.

Hyvällä itsetunnolla varustettu lapsi luottaa omiin päätöksiinsä, eikä seuraa joukkojen mielipiteitä. Tällainen lapsi osaa puolustaa uskomuksiaan ilman että kokee tarvetta talloia toisten uskomuksia jalkoihinsa.

3. Salli lapselle uudet kokemukset

On tavallista, että ihminen hakeutuu samoin ajattelevien ihmisten seuraan. On kuitenkin hyvä tehdä erilaisten ihmisten olo tervetulleeksi elämällä heidän kanssaan.

Kannusta lasta astumaan ulos mukavuusalueeltaan. Auta lasta selvittämään ja tutkimaan maailmaa myös toisten ihmisten silmin.

4. Valmistaudu vastaamaan lapsen esittämiin kysymyksiin

Lapsi haluaa löytää selvyyden käyttäytymiseen ja asioihin, jotka eivät ole hänelle tuttuja. Sinun on tärkeää olla hyvin valmistaunut hoitaaksesi tilanteen oikein.

Huomioi seuraavat seikat:

  • Keskity positiivisiin asioihin. Kun lapsesi kysyy sinulta erilaisista etnisistä alkuperistä, tavoista pukeutua tai kielistä, ole positiivinen ja kerro asioista rehellisesti ja suoraan.
  • Älä välttele lapsen esittämiä kysymyksiä. Aina kun lapsi kysyy sinulta jotain, vastaa hänelle. Lapsi tarvitsee tietoa muodostaakseen ajatuksia elämästä ja yhteiskunnasta.
  • Vahvista hyviä tapoja. Pieni lapsi ei ole vielä tietoinen sosiaalisista normeista. Siksi sinun onkin tärkeää opettaa lasta kunnioittamaan niitä.
  • Auta lasta ymmärtämään erilaisuuden olevan hyvä asia, ja että me kaikki olemme tietyllä tapaa samanlaisia. Kerro, että luonteenpiirteemme tekevät meistä ainutlaatuisia. Vaikka olemmekin kaikki erilaisia, on meillä kaikilla kuitenkin jotain yhteistä.
5 tapaa opettaa lapselle erilaisuuden kunnioittamista

5. Opeta lapselle, että suvaitsevaisuus on elintärkeä arvo

Lapsen tulee oppia kunnioittamaan kaikkia ihmisiä samalla tavalla, riippumatta ihmisen ulkonäöstä tai siitä, mitä hän tekee. Tätä oppia tulee tarjota lapselle niin monta kertaa, että lapsi sisäistää sen ja alkaa soveltaa sitä omassa elämässään.

Tässä voi käyttää hyödyksi erilaisia medioita, sillä lapsille suunnatut kirjat, elokuvat ja pelit opettavat lasta monella tavalla.

Muista, että kun haluat opettaa lapselle erilaisuuden kunnioittamista, on sinun itse osattava kunnioittaa toisia ihmisiä.  Asumme suuressa maailmassa, jossa on runsaasti erilaisia kulttuureja sekä sosiaalisia ajatusmaailmoja, jotka on hyvä tuntea ja hyväksyä. Syrjintä ja vältteleminen tekee vain mahdottomaksi nähdä muiden ihmisten ainutlaatuisuuden ja upeuden.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.