Kannattaako pienen lapsen antaa nukkua vanhempien kanssa? - Äitiyden Ihme
 

Kannattaako pienen lapsen antaa nukkua vanhempien kanssa?

Välillä on vaikeaa tietää, teemmekö oikein vai väärin antaessamme lasten nukkua vanhempien kanssa. Kaikilla asioilla on puolensa, niin hyvät kuin huonotkin. Päätös on kuitenkin aina vanhempien. Oli sinun päätöksesi mikä tahansa, se on varmasti oikea. Tänään pohdimme tarkemmin sitä, onko lasten hyvä antaa nukkua vanhempien kanssa.
Kannattaako pienen lapsen antaa nukkua vanhempien kanssa?
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ikuinen dilemma perheissä on se, kannattaako pienen lapsen antaa nukkua vanhempiensa kanssa. Tosiasia on se, että useimmissa kodeissa pikkulapset itkevät saadakseen hieman lohdutusta. Kun lapset kasvavat hieman vanhemmiksi, he oppivat nopeasti nousemaan ylös sängystä ja hakeutuvat vanhempiensa sänkyyn etsimään lohdutusta ja seuraa.

Jotkut vanhemmat miettivät, kannattaako pienen lapsen antaa nukkua vanhempien kanssa. Mitä tilanteessa oikein pitäisi tehdä? Useat vanhemmat antavat lapsen jäädä kyseisessä tilanteessa sänkyynsä vain jatkaakseen uniaan tai välttyäkseen kantamasta lasta takaisin omaan sänkyynsä nukkumaan. Mutta onko tämä oikea ratkaisu? Ja onko se oikea toimintatapa?

Aiheeseen liittyy paljon erimielisyyttä. Tämä aihe jakaa vanhemmuudesta kiinnostuneet kahteen ryhmään: On niitä, jotka kannattavat lasten päästämistä sänkyyn vanhempien kanssa, ja sitten on niitä, joiden mielestä lasten tulisi osata nukkua yksin.

Monet vanhemmat valitsevat nukkumismuodoksi perhepedin, eli he nukkuvat vauvan kanssa samassa sängyssä. Asiantuntijat haluavat vanhempien ottavan tiettyjä asioita huomioon aiheeseen liittyen, jotta perhe nukkuisi perhepedissä turvallisesti altistumatta tietyille terveysriskeille.

Perhepedin turvallisuudesta käydään jatkuvaa keskustelua. On totta, että yhdessä nukkuminen vahvistaa lapsen ja vanhempien välistä tunnesidettä ja helpottaa yön aikaista imetystä. Toisaalta monet epäilevät perhepedillä olevan yhteys kätkytkuolemiin. Tämän vuoksi asiantuntijat ovatkin kokoontuneet selvittämään, onko vauvan kanssa nukkuminen suositeltavaa.

Kuinka pieni lapsi voi nukkua vanhempien kanssa turvallisesti?

  • Vauvan tulee nukkua jämäkällä, mutta mukavalla yhtenäisellä patjalla, jossa ei ole putoamisvaaran aiheuttavia rakoja.
  • Lapsen läheisyyteen ei saa jättää irtonaisia tyynyjä, peittoja, pehmoleluja tai muita pehmeitä tukehtumisvaaran aiheuttavia esineitä.
  • Vauvan kanssa nojatuolissa tai sohvalla nukkuminen ei ole turvallista.
  • Vanhemman ei tule nukkua vauva sylissään.
  • Vesisänky ei ole turvallinen nukkumapaikka pienelle lapselle, eikä vauvan tule nukkua tyynyn päällä.
  • Turvallisin nukkuma-asento vauvalle on selällään, eikä tämän raajojen liikkumista saa rajoittaa esimerkiksi kapaloimalla. Vanhemman kannattaa nukkua kyljellään, polvet koukussa ja alempi käsivarsi olkapään tasolle kohotettuna. Näin lapsi on turvassa vanhemman käsivarren ja reisien välissä.
  • Huoneessa ei saa olla liian kuuma, eikä vauvalla saa olla liikaa vaatetta päällä.
  • Perhepedissä tulisi nukkua ainoastaan vanhemmat ja vauva, ei vauvan sisaruksia tai perheen lemmikkejä.
  • Vauvan kanssa nukkuva ei saa tupakoida eikä käyttää alkoholia, huumausaineita tai väsyttäviä lääkkeitä.

On hyvä muistaa, että perhepedissä nukkumista ei suositella ensimmäisinä kuukausina, jos lapsi on syntynyt keskosena tai pienipainoisena.

Kannattaako pienen lapsen antaa nukkua vanhempien kanssa? Hyödyt

Yöllisen imettämisen edistäminen

Jos vauva nukkuu vanhempien kanssa samassa sängyssä, äidin on huomattavasti helpompaa imettää tätä yön aikana, sillä hänen ei tarvitse nousta ylös sitä varten. Näin äiti saa paremman levon yön aikana, ja lisäksi rintaruokkiminen sängyssä on äidille mukavampaa. Toinen hyöty tästä on se, että mitä useammin vauva syö yön aikana, sitä enemmän maitoa äiti tuottaa päivällä.

Antaa vanhemmille rauhallisen mielen

Äidit, ja varsinkin ensikertalaiset äidit, murehtivat vauvan hengityksen lakkaamisesta ja ovat jatkuvasti nousemassa ylös öisin varmistaakseen vauvan olevan kunnossa. Kun vauva nukkuu vanhempien kanssa samassa sängyssä, tämä turha murehtiminen vauvan hyvinvoinnista loppuu, sillä äiti huomaa tämän hengittävän ja voi halutessaan tarkistaa asian niin monta kertaa yön aikana kuin on tarpeen, ilman että hänen tarvitsee nousta sitä varten ylös sängystä.

Vauva nukkuu vanhempien kanssa samassa sängyssä.

Lapset, jotka saavat nukkua vanhempiensa kanssa, nukkuvat enemmän

Asiantuntijoiden mukaan on todistettu tosiasia, että vanhempiensa kanssa nukkuvat vauvat nukkuvat paremmin. Kun he heräävät ja huomaavat vanhempansa lähellään, he käyvät heti takaisin nukkumaan. Toisaalta taas, jos vauva on yksin herätessään, hän huutaa usein vanhempiaan; tämä käytös johtuu puhtaasti vauvan selviytymisvaistoista.

Tietynikäiset lapset eivät vielä pysty ymmärtämään, miksi heidän vanhempansa nukkuvat eri huoneessa, ja siksi he vastustavat yksin nukkumista.

Parantaa vanhemman ja lapsen välistä sidettä

Vauvat tarvitsevat kontaktia äitiin kokeakseen olonsa turvalliseksi ja rakentaakseen tunnesiteitä.

Aikuisina heillä on parempi itsetunto

Joidenkin ihmisten mukaan lapset, jotka ovat saaneet nukkua pieninä vanhempiensa kanssa samassa sängyssä, omaavat aikuisina paremman itsetunnon kuin yksin nukkuvat lapset. Lisäksi tämän väitetään vähentävän lasten käytösongelmia sekä edistävän lapsen itsenäistymistä. Näiden väitteiden tueksi ei kuitenkaan ole minkäänlaista tieteellistä tutkimusta tai todisteita.

Haittoja siitä, että lasten antaa nukkua vanhempien kanssa

Vanhemmat saavat vähemmän unta

Kun lasten antaa nukkua vanhempiensa kanssa samassa sängyssä, se tarkoittaa aina sitä, että vanhemmat itse eivät saa tarpeeksi lepoa. Lapset liikkuvat paljon nukkuessaan, he potkivat ja heräilevät. Tämän vuoksi vanhempien on mahdotonta saada levättyä kunnolla yöllä.

Pariskunnan seksielämä kärsii

Jos lapsi nukkuu aina yhdessä vanhempiensa kanssa, lopulta siitä kärsivät myös pariskunnan läheisyys ja seksielämä. Jos sinulla on kuitenkin hieman joustavuutta näissä asioissa, on vaihtoehtona aina järjestää kumppanin kanssa yhteisiä intiimejä hetkiä, jotka eroavat lapsen nukkumisaikatauluista.

Lapsi nukkuu omassa sängyssään.

Hidastaa lasten kehitystä

Tämä pätee erityisesti 6–7-vuotiaisiin lapsiin, jotka nukkuvat vanhempiensa kanssa öisin. Lapset tarvitsevat myös oman tilansa ja heidän täytyy oppia totuttelemaan siihen. Jos he eivät tee sitä tässä kehityksen vaiheessa, siitä on haittaa lapsen luonnolliselle kehitykselle.

Totuttaa lapset huonoihin tapoihin

Tästä käydään paljon väittelyä. Joidenkin mielestä se, että lapsi saa nukkua vanhempiensa kanssa samassa sängyssä, ei luo lapselle huonoja tapoja. Toisaalta taas on niitä, joiden mielestä lasten nukkuminen vanhempien kanssa hemmottelee heidät pilalle. Asiaa vastustavien mielestä lasten tulisi nukkua omassa sängyssään, jotta he oppisivat itsenäisiksi ja kehittyisivät oikein.

Tekee lapsista tunne-elämältään riippuvaisia vanhemmistaan

Vanhempien sängyssä jatkuvasti nukkuvat lapset tulevat tunne-elämältään riippuvaisiksi vanhemmistaan, eivätkä heidän riippumattomuutensa ja itsenäisyytensä kehity niin kuin niiden kuuluisi.

Kuten huomaat, kyseessä on aihe, joka jakaa mielipiteitä sekä puolesta että vastaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että ainoa järkevä toimintatapa tilanteessa on jättää päätöksenteko asiasta vanhemmille, ei lapsille. Ratkaisevaa onkin se, mitä vanhemmat itse haluavat ja miltä päätös heistä tuntuu. Tärkeintä on se, että päätös sopii vanhemmille, olipa se sitten puolesta tai vastaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.