Onnistuuko painonpudotus imetyksen aikana? - Äitiyden Ihme
 

Onnistuuko painonpudotus imetyksen aikana?

Onnistuuko painonpudotus imetyksen aikana?

Viimeisin päivitys: 23 elokuuta, 2019

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että painonpudotus imetyksen aikana on mahdollista. Imetys ei siis ole syy olla halutessaan hankkiutumatta eroon raskauden aikana kertyneistä lisäkilosta.

Vaikka kuinka toivoisi, että rintamaidon rasvaisuus olisi peräisin reisien rasvavarastosta, näin ei kuitenkaan ole. Maidontuotanto on yhteydessä äidin ruokavalioon, hormoneihin ja lukuisiin muihin tekijöihin, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä hänen painonsa kanssa. Kun tuore äiti laihtuu imettäessään, kyse on enemmänkin siitä, kuinka paljon kaloreita hän saa ravinnosta ja kuluttaa imettämällä.

On myös naisia, jotka laihtuvat imetyksen aikana luonnostaan. Näissä tapauksissa asiaan vaikuttavat kuitenkin myös henkilön elämäntavat ja luontaiset taipumukset laihtumiseen. Toisaalta joidenkin tuoreiden äitien tiedetään päinvastoin kerryttävän lisäkiloja imetysaikana.

Olemassa on kuitenkin tiettyjä asioita, joita jokainen pystyy tekemään nopeuttaakseen raskauskiloista eroon pääsemistä. Vaikka painonpudotus saattaakin aluksi tuntua hieman entistä haastavammalta, huolellisella rutiinien suunnittelulla tavoitteeseen voidaan päästä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka painonpudotus imetyksen aikana on mahdollista.

Onnistuuko painonpudotus imetyksen aikana?

Onnistuuko painonpudotus imetyksen aikana?

Painonpudotus imetyksen aikana on mahdollista, mutta tulokset ovat yksilöllisiä ja siis jokaisella äidillä erilaiset. Jotkut naiset turvautuvat laihdutuspillerien apuun, mutta asiantuntijat neuvovat pitäytymään luonnollisissa keinoissa, sillä pillerien kemikaalit välittyvät rintamaidon kautta myös vauvan elimistöön.

Nimenomaan imettävälle äidille suunniteltu ruokavalio onkin todettu yhdeksi tehokkaimmista keinoista painonpudotuksen saavuttamiseksi. Vaikka suurin osa elintarvikkeista onkin sallittuja, joissain tapauksissa tietyt ruoat aiheuttavat ongelmia joko vauvalle tai äidille itselleen. Tiukkoja dieettejä ei kuitenkaan suositella imetyksen aikana.

Joidenkin tutkimusten mukaan imettävät äidit ovat tavallista nälkäisempiä. Tämä saa heidät usein himoitsemaan runsaskalorisia ruokia, mikä taas luonnollisesti vaikeuttaa painonpudotusta ja saattaa pahimmillaan jopa kerryttää kiloja. Siksi onkin tärkeää noudattaa rutiineja, eikä antaa luontaisten ravintotarpeiden toimia itseään vastaan.

Liikunta on aina hyödyllistä, kun halutaan pudottaa painoa. Synnytyksen jälkeen kuntoilu suositellaan aloitettavan vähitellen ja kohtuullisissa määrin. Fyysisten aktiviteettien harrastaminen vaatii sen, että äidillä on riittävästi energiaa. Imettäminen kuitenkin kuluttaa tuota energiavarastoa huomattavasti.

Salaisuus piilee tasapainon löytymisessä säännöllisen liikunnan ja ruokavalion välillä. On löydettävä sellaisia ruokia, jotka sopivat sekä äidille että vauvalle, ja joista saa riittävän määrän energiaa rintaruokintaa ja liikuntaa varten.

Tuottaessaan maitoa naisen keho polttaa vähintään 550 kilokaloria päivässä. Yleensä, kun kehon omia rasvavarastoja kulutetaan, paino putoaa. Silloin myös todennäköisesti syö terveellisemmin kuin normaalisti. Tulee kuitenkin muistaa, että jokainen nainen on erilainen ja jokaisen aineenvaihdunta on erilainen. Joillekin kiloista eroon pääseminen on vaikeaa, vaikka he liikkuisivat ja söisivät terveellisesti, kun taas toiset naiset pudottavat painoaan ilman suurempia ongelmia.

 

Onnistuuko painonpudotus imetyksen aikana?

Kuinka pudottaa painoa imetysaikana?

Imettäessään nainen polttaa siis yhtä paljon kaloreita kuin tunnin aerobisen liikunnan aikana. Siksi pitkään jatkunut rintaruokkiminen yhdistettynä terveisiin elintapoihin voi johtaa painon putoamiseen. Asiantuntijoiden mukaan tämä on pääsyy siihen, miksi jotkut naiset ylistävät imettämisen olleen nopean raskauskilojen karistamisen takana.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että näin mittava kalorien menettäminen saattaa näkyä myös heikkoutena, väsymyksenä, ravinteiden ja hivenaineiden puutostilana ja jopa lihasten surkastumisena.

Joka tapauksessa on selvää, että imettäminen auttaa omalta osallaan tuoretta äitiä painon pudottamisessa. Joidenkin tutkimusten mukaan efektin vaikutusta voidaan pidentää, jolloin imettäneillä äideillä on pienempi riski ylipainoon jopa seuraavien 30 vuoden aikana.

Luonnollista painon putoamista imetyksen aikana nopeuttaakseen tuoreet äidit voivat siis tehdä seuraavia asioita:

  • Harrasta liikuntaa noin 45-60 minuuttia päivittäin. Harrastukset kuten tanssiminen, pyöräily, kävely tai hyppynarulla hyppiminen kuluttavat noin 400-500 kcal.
  • Juo enemmän. Varmista kuitenkin, että juomat eivät sisällä paljon sokeria.
  • Syö hedelmiä ja vihanneksia. Jos pystyt syömään vihannekset ja hedelmät raakana ja kuorineen, aina parempi.
  • Suosi vaaleaa lihaa kuten kanaa ja kalkkunaa. Samoin kalan syöminen on suositeltavaa – suosi taimenta, sardiineja, lohta ja tonnikalaa.
  • Nauti vähärasvaisia maitotuotteita. Maitotuotteet sisältävät yleensä runsaasti kalsiumia.
  • Suosi täysjyvätuotteita valkoisen viljan sijaan.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ferrari N., Graf C., Recommendations for physical actvity during and after pregnancy. Gesundheitswesen, 2017. 79: 36-39.
  • Ki EY., Han KD., Park YG., Relationship between duration of breast feeding and obesity in korean women: the korea national health and nutrition examination survey (KHANES) 2010-2012. Maturitas, 2017. 102: 41-45.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.