Yhteyden muodostaminen vauvan kanssa - Äitiyden Ihme
 

Yhteyden muodostaminen vauvan kanssa

Yhteyden muodostaminen vauvan kanssa
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 02 huhtikuuta, 2019

Vaikka yhteyden muodostaminen vauvan kanssa voikin kuulostaa etenkin ensi kertaa vanhemmiksi tulevista mutkikkaalta tehtävältä, tosiasiassa tämä tapahtuu luonnollisesti ilman, että vanhemmat välttämättä edes ajattelevat asiaa.

Vanhemmat ovat olleet perustamassa vahvaa sidettä lapseen aina siitä ensimmäisestä hetkestä lähtien, kun he ovat kommunikoineet lapsen kanssa ymmärtääkseen tämän signaaleja. Tätä tapahtuu myös silloin, kun vanhemmat täyttävät lapsen tarpeita, osoittavat tälle rakkautta, syöttävät tätä, pitävät tästä huolta ja tarjoavat tälle turvaa.

Tällaisen syvän yhteyden muodostaminen on elintärkeää lapsen kehityksen kannaltaSen lisäksi, että se tekee hänen olonsa turvalliseksi, hän myös kasvaa sen ansiosta onnelliseksi.

Siinä tapauksessa, että et vielä tee alla mainittuja asioita lapsesi kanssa, on tärkeää, että alat harjoitella niitä keskinäisen siteenne vahvistamiseksi.

Yhteyden muodostaminen vauvan kanssa

Kuten jo mainitsimme, vahvistamme usein suhdettamme lapseemme erinäisiä asioita tekemällä ilman, että edes ymmärrämme tekevämme näin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettäkö emme voisi tehdä vielä enemmänkin, ja saatamme unohtuu joitain hyvin tärkeitä tekijöitä.

Seuraavaksi kerromme muutaman yksinkertaisen keinon, joiden avulla yhteyden muodostaminen vauvan kanssa onnistuu.

Vastaa lapsen tarpeisiin

On tärkeää, että vastaat vauvasi tarpeisiin aina kuin vain mahdollista. Näitä tarpeita saattavat olla vauvan rauhoittaminen hänen itkiessään, ruokkiminen nälän tultua, vaipan vaihtaminen tarvittaessa, huomion antaminen, ja laulaminen hänelle, jotta hän rentoutuu. Ole hänen luonaan silloin, kun hän sinua tarvitsee.

Yhteyden muodostaminen vauvan kanssa

Tuudita lasta

Vauvat itkevät usein erilaisista syistä. Eräs tapa rauhoittaa vauva ja auttaa häntä rentoutumaan, on tuudittaa häntä hellästi käsivarsillasi. Voit tehdä tätä myös silloin, kun hän on unelias. Tämä auttaa häntä tyyntymään kummassakin tapauksessa.

Muista fyysinen kontakti

Silitykset, suudelmat ja halaukset ovat hyvin tärkeitä tapoja ilmaista rakkauttamme vauvaamme kohtaan, ja vahvistaa keskinäistä sidostamme entisestään. 

On myös tärkeää valita hieronnalle oikea hetki, sillä sellainen tulee välittämään vauvalle turvan, tyyneyden, lempeyden ja rakkauden tunteita.

Äidin ruumiinlämpö herättää lapsessa emotionaalisella tasolla turvan, mukavuuden ja kiintymyksen tuntemuksia.

Lue ja laula lapselle

Vaikka vauva ei sitä välttämättä ensin ymmärräkään, niin tarinoiden kertominen tukee hänen puhumisen aloittamistaan, stimuloi hänen lukumieltymyksiään ja luo ainutlaatuisen hetken teille kummallekin.

Laulaminen silloin, kun hän on sylissäsi tai kun hän on käymässä nukkumaan, on myös mainio tapa vahvistaa yhteyttänne.

Panosta kylpyaikaan

Kylpy auttaa lapsesi aistien stimuloinnissa, rentouttaa häntä, ja tarjoaa myös lapsen vartuttua hauskaa muisteltavaa. Kun olet kylvettämässä häntä, voit luoda hänen kanssaan katsekontaktin, jutella hänelle, leikkiä kylpyleluilla tai valella vettä hänen päälleen.

Kommunikoi

Vaikka vauvat eivät ymmärräkään sanojamme, he ymmärtävät silti äänensävymme, kasvonilmeemme ja hymymme. Siksi meidän on oltava tarkkoja siinä, millä tavalla käytämme ääntämme lapsemme kanssa. Meidän on pidettävä äänemme pehmeänä ja miellyttävänä.

Samalla tavalla on myös tärkeää hymyillä lapsillemme aina kun mahdollista. Eleet ovat hyvin käytännönläheinen tapa olla yhteydessä vauvaasi.

Yhteyden muodostaminen vauvan kanssa

Imitoi vauvasi ääntelyä

Jokaisella kerralla kun onnistut saamaan vauvasi huomion ja olet hänen kanssaan vuorovaikutuksessa, sinä myös stimuloit hänen aistejaan. Kun hän alkaa matkimaan tapaasi kommunikoida, hän näyttää silloin, kuinka tärkeä hänelle olet.

Voit tehdä itsekin saman imitoimalla hänen ääniään. Lisäksi muodostat myös vakaata pohjaa, jolle voitte yhdessä rakentaa pysyvän ja terveen kiintymyssuhteen.

Imetys ja emotionaalinen yhteys

Tämä on yksiä tärkeimmistä ajoista muodostaa yhteyttä vauvaasi. Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että imetys auttaa äitejä luomaan vahvoja suhteita vauvoihinsa.

Imetys ja emotionaalinen yhteys ovat ne kaksi mekanismia, jotka puoltavat vastasyntyneen selviytymistä. Tämä varmistaa sen, että löytää itselleen turvaa, suojelusta ja ruokaa.

Sen takia näiden tarpeiden ymmärtäminen ja täyttäminen on niin kovin tärkeää. Kaikki nämä asiat luovat perustan vauvan ja äidin väliselle kiintymyssuhteelle.

Siksi äidinvaistot ja imetys ovat äidin ja lapsen välisen emotionaalisen sidoksen kulmakiviä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bermejo, R. (2020). Conecta con tu bebé. Plataforma.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.