5 elokuvaa arvojen opettamiseksi lapsille
 

5 elokuvaa arvojen opettamiseksi lapsille

On paljon lastenelokuvia, joissa käsitellään erilaisia tärkeitä arvoja. Tähän artikkeliin olemme valinneet viisi elokuvaa eri tyylilajeista.
5 elokuvaa arvojen opettamiseksi lapsille
Laura Ruiz Mitjana

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Laura Ruiz Mitjana.

Viimeisin päivitys: 28 huhtikuuta, 2023

Elokuvat ovat erityisen hyödyllinen väline kasvatuksen ja psykologian aloilla, sillä niiden avulla voidaan käsitellä erilaisia teemoja lasten kanssa ja ne välittävät sanoman vieraiden todellisuuksien kautta. Tänään esittelemme viisi elokuvaa arvojen opettamiseksi lapsille.

Näiden elokuvien kautta teemme matkan niinkin erilaisiin aiheisiin kuin tunteet, elämä ja kuolema, rakkaus, vastuu, kunnioitus, vapaus ja menetys. Jos haluat käsitellä näitä näkökohtia lastesi kanssa miellyttävällä (ja monissa tapauksissa hauskalla) tavalla, elokuvat voivat olla hyvä keino.

“Elokuva ei ole koskaan todella hyvä, ellei kamera ole silmä runoilijan päässä.”

-Orson Welles

5 elokuvaa arvojen opettamiseksi lapsille

Tässä tulee viisi eri-ikäisille suunnattua elokuvaa arvojen opettamiseksi lapsille. Niiden avulla lasten kanssa voidaan keskustella erilaisista lapsuuden emotionaalisista ja sosiaalisista näkökohdista. Ne käsittelevät myös erilaisia arvoja, kuten ystävyys, rakkaus, kumppanuus ja kunnioitus.

Joe Gardnerin hahmo elokuvasta Soul - Sielun syövereissä.
© Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures (Jakelija: Disney+)

Lisäksi jotkut niistä voivat auttaa käsittelemään lasten kanssa sellaisia aiheita kuin elämä, kuolema ja menetys. Ne ovat hyvin monipuolisia!

Nemoa etsimässä (2003)

Tämä vuonna 2003 parhaan animaatioelokuvan Oscarilla palkittu elokuva on nyt lastenelokuvien klassikko. Se kertoo tarinan pienestä kalasta, Nemosta, joka asuu riutalla ja jää ainoana henkiin barrakudakalan hyökättyä sen perheen kimppuun.

Nemo joutuu yllätyksiä täynnä olevaan seikkailuun, jossa hän tapaa Dorin, erottamattoman ystävänsä. Tämä elokuva liikuttaa ja saa nauramaan tasapuolisesti. Se on täynnä ironiaa ja välittää arvoja kuten ystävyys ja sinnikkyyden tärkeys unelmien tavoittelussa.

Soul – Sielun syövereissä (2020)

Soul – Sielun syövereissä on yhdysvaltalainen elokuva, joka kertoo tarinan musiikinopettajasta, jonka unelmana on tulla tunnetuksi saksofonistiksi. Hän joutuu kuitenkin vakavaan onnettomuuteen, joka vie hänet “tuonpuoleiseen”.

Palatakseen elämään (emme paljasta, tapahtuuko niin lopulta) hänen on lähdettävä matkalle läpi menneisyytensä, tunteidensa ja kokemustensa, mikä saa hänet ymmärtämään elämänsä tarkoituksen ja merkityksen.

Tämä on mielestämme yksi parhaista elokuvista arvojen opettamiseen, sillä sen avulla lapset voivat pohtia asioita kuten kuolema, elämä, menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus, asioiden merkitys, ystävyys, menetys yms. Se on tarina täynnä tunteita ja arvoja.

Mulan (1998)

Mulan on animaatioelokuva, joka kertoo tarinan samannimisestä päähenkilöstä, nuoresta kiinalaistytöstä, joka tekeytyy mieheksi sotiakseen hunneja vastaan.

Tämän elokuvan kautta voimme pohtia lasten kanssa sukupuolten tasa-arvoa, sillä se kritisoi seksistisiä kliseitä. Se pohtii naisen roolia yhteiskunnassa ja välittää viestin naisten voimaantumisesta.

Inside Out – mielen sopukoissa (2015)

Yksi arvoja käsittelevä yhdysvaltalaiselokuva on Pixarin vuonna 2015 julkaisema Inside Out – mielen sopukoissa. Se on kriitikoiden ylistämä elokuva, joka sai erittäin hyvän vastaanoton yleisöltä. Se kertoo tarinan Rileystä, tytöstä, joka nauttii tai “kärsii” kaikenlaisista tunteista ja tuntemuksista.

Elokuvan kautta lähdemme matkalle omaan sisimpäämme ja voimme pohtia kaikenlaisia tunteita, niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Elokuvan avulla voimme opettaa lapsille, mikä mikin tunne on ja mikä tehtävä niillä on, sillä tarvitsemme niitä kaikkia kasvaaksemme ja mennäksemme eteenpäin.

"Inside Out - mielen sopukoissa" opettaa lapsille tunteista.
© Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures

Hugo (2011)

Tämä Martin Scorsesen elokuva on kunnianosoitus elokuvataiteelle ja kirjallisuudelle. Se on täynnä upeita erikoistehosteita, ja se on saatavana myös 3D:nä. Tarina sijoittuu Pariisin rautatieasemalle 1930-luvulla. Sen päähenkilö on Hugo, orpopoika, joka asuu piilossa, kunnes eräs tyttö löytää hänet.

Tämä elokuva välittää arvoja kuten sinnikkyys sekä rakkauden ja ystävyyden voima. Se on saanut lukuisia palkintoja, mukaan lukien viisi Oscaria.

On olemassa paljon arvokkaita lastenelokuvia, jotka välittävät erittäin tärkeitä viestejä tiettyjen teemojen käsittelemiseksi lasten kanssa. Olipa kyseessä vanha klassikko tai uusi elokuva, niistä kaikista voimme poimia tärkeän ja hyödyllisen sanoman, joka auttaa meitä kasvattamaan lapsiamme rakkaudella ja kunnioituksella.

“Koulutus on kaikkein tehokkain ase, jolla voimme muuttaa maailmaa.”

-Nelson Mandela-


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.