Älä koskaan jätä lastasi turvaistuimeen nukkumaan - Äitiyden Ihme
 

Älä koskaan jätä lastasi turvaistuimeen nukkumaan

Älä koskaan jätä lastasi turvaistuimeen nukkumaan

Viimeisin päivitys: 27 heinäkuuta, 2018

Vauvan turvaistuin on yksi tärkeimmistä tuotteista, joita voit omistaa – se on välttämätön. Istuin ei ole pelkkä lain vaatima tavara matkustamisen ajaksi ja kätevä suoja lapsesi hyvinvoinnille, vaan sillä on myös kyky pelastaa pienokaisesi henki.

Viimeaikaiset tutkimukset kuitenkin kyseenalaistavat sen, kuinka turvallista on antaa lapsen nukkua auton turvaistuimessa. Samalla ne suosittelevat olemaan varovainen talvitakkien käytön suhteen, kun asetat vauvasi näihin istuimiin.

Missään tapauksessa sinun ei tule lopettaa vauvan laittamista auton turvaistuimeen matkan ajaksi. Kukaan ei kyseenalaista turvaistuinten tehokkuutta, kun niitä käytetään oikein. Auton turvaistuimia ei kuitenkaan enää pidetä oikeana paikkana lapsen unelle.

Tiedämme, että useimmat tätä artikkelia lukevat äidit ovat luultavasti tehneet edellä mainitun asian ja saattavat nyt olla huolestuneita. Mutta tämä on pulma, joka voidaan ratkaista.

Kuten jo tiedämme, turvaistuimessa olevat hihnat pitävät vauvan paikoillaan matkan ajan. Ja tietenkin hihnat tuovat myös turvallisuutta ja estävät loukkaantumista onnettomuuden sattuessa. Turvaistuin ei kuitenkaan huolehdi vauvastasi. Et voi vain sijoittaa lastasi siihen ja jättää häntä vartioimatta.

Kun laitat lapsen turvaistuimeen matkanne ajaksi, sinun on pidettävä häntä silmällä. Sinun on oltava varma siitä, että lapsellasi on mukava asento, että hänen vaippansa on kuiva, ettei hänellä ole nälkä ja ettei hänellä ole matkapahoinvointia. Muista myös, että automatkoilla on yleensä unettava vaikutus lapsiin – varsinkin pitkillä ajoilla.

Kuinka voin estää lapseni nukahtamista turvaistuimeen?

Yksikään äiti ei odota lapsensa pysyvän hereillä pitkällä automatkalla. Yleisin ja järkevin tapa on antaa lapsesi ottaa lyhyet torkut, jotta aika kuluisi nopeammin ja jotta hän ei pitkästyisi.

Niinpä on käytännössä mahdotonta estää lasta nukahtamasta autoon, puhumattakaan siitä, että se olisi järjetöntä ja epäoikeudenmukaista. Mutta pienokaisesi turvallisuuden on kuitenkin oltava etusijalla.

Asiantuntijat varoittelevat, että vauvan asennolla istuimessa on valtava rooli siinä, onko hän vaarassa. Ja tietenkin, jos lapsi jää ilman aikuisen valvontaa turvaistuimeensa, hän saattaa helposti nojata liikaa eteenpäin, tukkien omia hengitysteitään.

Jokainen asiantuntija on samaa mieltä siitä, että turvaistuinta on käytettävä aina matkustettaessa pienten lasten kanssa. Itse asiassa he painottavat, että istuimia on käytettävä jopa lyhyimpienkin ajojen aikana. On silti vaarallista, jos lapsi jää nukkumaan huonoon asentoon turvaistuimeen ilman valvontaa.

Erityisesti yksi brittiläisten tiedemiesten tekemä tutkimus paljasti, että lapsen jättäminen turvaistuimeen nukkumaan on suoraan yhteydessä suurempaan tukehtumisriskiin. Tämä kauhukuva on silti täysin estettävissä, kunhan aikuinen pysyy lähellä ja tarkkailee lapsen asentoa turvaistuimessa varmistaen, että hän hengittää koko ajan vaivatta.

Joskus me vanhempina totumme siihen, että lapsemme nukkuu turvaistuimessaan jopa kotona ollessamme, mutta tämä on virhe. Kenties olet tottunut vain irrotamaan turvaistuimen autosta ja kantamaan sen sisälle taloon, jotta lapsi voisi jatkaa uniaan. Kuitenkin tutkimuksessa, jossa tutkittiin 40:ä kätkytkuoleman riskin tapausta, asiantuntijat havaitsivat että lähes 23 % näistä lapsista oli kiinnitettynä turvaistuimeen oireiden ilmaantuessa.

Yhdeksästä lapsesta kahdeksan oli nukahtanut matkan aikana. Nämä vauvat olivat alkaneet tukehtua ollessaan kallistuneessa tai puolittain pystyssä olevassa asennossa, ja heidän oireisiinsa kuuluivat hengenahdistus, lihasten heikkous ja sinertävän sävyinen iho.

Haluamme selventää, että vaikka vauvoilla olivat havaittavissa kätkytkuoleman oireet, he reagoivat positiivisesti painelu-puhalluselvytyksen (PPE) tekniikoihin, jotka suoritettiin lääkärikeskuksessa, jossa tutkimus suoritettiin. Samoin on tärkeää huomata, että tutkimuksessa keskityttiin todellisiin hätätilanteisiin. Tämän vuoksi näiden tapahtumien seurauksia ei voitu mitata kokonaisuudessaan.

Suosituksia

  • On tärkeää pitää lasta aina silmällä sen varmistamiseksi,ettei hän kyyristy eteenpäin. On erityisen tärkeää varmistaa, ettei hänen leukansa kosketa rintaa.
  • Vältä lapsesi pitämistä turvaistuimessa pidempiä aikoja. Tämä tarkoittaa, että sinun tulee ottaa lapsesi pois istuimesta, kun olette saapuneet määränpäähänne, jotta hän olisi turvallisemmassa asennossa.
  • Asiantuntijat suosittelevat, että pidempien automatkojen aikana pysähdytään säännöllisesti, jotta lapsi saisi tauon turvaistuimestaan.
  • Älä koskaan jätä lastasi vartioimatta auton turvaistuimeen.
  • Jos lapsella on hengitysvaikeuksia, sinun tulee taputtaa häntä kevyesti selkään ja ravistaa häntä varovasti, jotta hän elpyisi. Vie lapsi sitten tarvittaessa lähimpään ensiapupisteeseen, jotta hän saisi asianmukaista hoitoa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.