Kolme- ja nelikymppiset naiset synnyttävät älykkäämpiä lapsia - Äitiyden Ihme
 

Kolme- ja nelikymppiset naiset synnyttävät älykkäämpiä lapsia

Kolme- ja nelikymppiset naiset synnyttävät älykkäämpiä lapsia
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lontoossa tehdyn tutkimuksen mukaan on niin, että kolmenkympin kohdalla olevat ja tätä vanhemmat naiset synnyttävät älykkäämpiä lapsia kuin nuoremmat äidit. Tutkimus osoitti, että tämän ikäisten naisten vauvoilla oli paremmat kognitiiviset kyvyt kuin niillä, joiden äidit olivat alle 30-vuotiaita.

Syynä tähän on se, että kolmikymppiset ja tätä vanhemmat naiset ovat usein vakaampia, koulutetumpia, omistautuneempia terveydelleen, tienaavat paremmin sekä saavat suunniteltuja vauvoja. Tämä elämän rikkaus tekee kyseisestä iästä ihanteellisen siinä mielessä, kuinka älykäs syntyvä lapsi on.

Menneinä vuosikymmeninä useimmat naiset, skynnyttivät kolmenkympin puolivälin jälkeen, saivat jo toisen, kolmannen tai neljännen lapsensa, mutta tämä on nyt toisin. Naiset odottavat, että he pääsevät hyvään asemaan työssään ennen kuin kuvaan tulee perheen perustaminen.

Tutkimus, jonka toteutti ryhmä tutkijoita London School of Economics -yliopistossa, osoitti että ensi kertaa äidiksi yli 30-vuotiaina tulevien naisten lapset osoittivat suurempaa psykologista hyvinvointia ja mielen kehittyneisyyttä. Tämä johtui siitä, että kyseisen ikäiset naiset kokivat henkilökohtaisella ja ammatillisella tasolla nuorempia enemmän hyvinvointia.

Näiden tulosten mukaan 30-vuotiaailla ja vanhemmilla naisilla on yleensä vakaammat suhteet, ja siten heillä on usein kiinteitä ja koulutettuja perheitä. Lisäksi heidän tulonsa ovat suuremmat, sillä he ovat edenneet jo ammatilliseen vakauteen muutaman vuoden työelämässä olon jälkeen.

kypsä äiti

Elämä on rauhallisempaa kolmikymppisellä naisella

Eräs tärkeä seikka, joka koskee tätä tutkimusta, on se että kolmenkympin ylittäneillä naisilla on usein terveelllisempi elämäntyyli. Yleensä he kuluttavat vähemmän tupakkaa ja alkoholia, ja usein he pitävätkin hyvää huolta itsestään.

Tutkimuksessa huomautettiin myös, että nämä naiset kiinnittävät enemmän huomiota raskaudenaikaiseen huolenpitoon, sillä useimmat suunnittelevat raskautensa. He ovat siis fyysisesti ja henkisesti valmiita saamaan lapsen.

Toisaalta taas tämä tutkimus paljasti, että nelikymppisinä lapsen saavat naiset olivat muita alttiimpia kärsimään liikalihavuudesta. Tämä johtuu siitä, että tässä iässä naiset yleensä leikkivät vähemmän lastensa kanssa, ja heillä on suurempi riski saada sellaisia komplikaatioita kuten raskausajan diabetes ja korkea verenpaine.

Tutkimus kertoi myös sen, että mitä tulee 20-29-vuotiaisiin naisiin, äitiyden alussa he osoittautuivat kovasta stressistä kärsiviksi. Tässä isässä naiset muun muassa yrittävät saada parisuhteen vakautettua, kodin muodostettua, opinnot päätettyä ja työpaikan löydettyä – tämä kaikki sitten kuihtuu yllättävän raskauden vuoksi, joka tekee tarpeelliseksi kiirehtimisen perheympäristön luomisessa.

Hyötyjä äidiksi tulemisesta ensi kertaa kolmikymppisenä

Nainen, joka on ikäväliltä 30-34, saa usein äitiydessä eräät hyödyt verrattuna nuorempiin naisiin. Hänen pidemmälle edennyt henkilökohtainen kehityksensä mahdollistaa äitiyden kohtaamisen kypsempänä.

Tässä tulevat eräät kypsän äitiyden tuomista hyödyistä naiselle:

  • Vanhemmilla on tällöin parempi taloudellinen tilanne, ja heillä on mielekkäämpi ja vakaampi työtilanne. Tämä mahdollistaa sen, että nautitaan rauhalllisemmasta raskausajasta kuin nuoremmilla pareilla.
  • 30-vuotiaat ja vanhemmat naiset saavat yleensä suunniteltuja vauvoja, sillä tässä vaiheessa elämää nainen täyttää asettamiaan tavoitteita.
  • Tässä iässä vauvat nähdään halutumpana asiana kuin kaksikymppisten naisten keskuudessa.
  • Pariskunnalla on yleensä tasapainoisempi ja kestävämpi suhde kuin nuoremmilla pareilla.
  • 30-vuotias nainen ei koe, että vauva pidättelisi hänen unelmiaan ja halujaan – sen sijaan vauvan hankkiminen on usein suuri osa hänen unelmiaan.
  • Odottava äiti on yleensä aktiivisempi ja järjestäytyneempi koskien lääkärikäyntejä.

Jos olet siis 30-vuotias tai tätä vanhempi nainen ja mietit äidiksi tulemista ensi kertaa, mainittu tutkimus voi antaa sen yhden sysäyksen, joka päätöksestäsi vielä puuttuu. Tämän tutkimuksen mukaan siis lapsesi tulevat todennäköisesti olemaan fiksumpia kuin jos olisit hankkinut heidät nuorempana.

Ei kannata unohtaa myöskään sitä, että sinusta tulee luultavasti maailman onnellisin nainen! Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö äitiys olisi maailman hienoin kokemus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.