Imetykseen valmistautuminen raskauden aikana: 4 vinkkiä
 

Imetykseen valmistautuminen raskauden aikana: 4 vinkkiä

Aiotko imettää lastasi? Tutustu seuraaviin vinkkeihin valmistautuaksesi imetykseen jo raskauden aikana.
Imetykseen valmistautuminen raskauden aikana: 4 vinkkiä
Silvia Zaragoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Silvia Zaragoza.

Kirjoittanut Silvia Zaragoza

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Aiotko imettää vauvaasi ja tehdä sitä vähintään kuusi kuukautta? Siinä tapauksessa sinun on hyvä tietää seuraavat vinkit, jotta voit valmistautua imetykseen raskauden aikana.

Tunnet varmastikin jo imetyksen hyödyt, mutta sinun on oltava tietoinen myös mahdollisista imetykseen liittyvistä ongelmista, jotta et luovuttaisi sen suhteen jo aikaisessa vaiheessa. Yleensä varhainen vieroitus rintamaidosta liittyy pelkoon, ehkäistävissä olevien vaurioiden syntyyn ja töihin palaamiseen.

Ota ylös nämä arvokkaat vinkit.

Imetykseen valmistautuminen raskauden aikana: 4 vinkkiä

Raskauden alussa on normaalia, että sinulla on tuhansia kysymyksiä, ja siksi suosittelemmekin etsimään tietoa imettämisestä ja keskustelemaan siitä myöhemmin kätilösi tai synnytyslääkärisi kanssa. On itse asiassa yhdistyksiä, jotka tutkivat aihetta ja pitävät imetyksestä myös kursseja.

Cochrane-tietokannan katsauksen mukaan asiaan perehtyminen auttaa tekemään parempia päätöksiä, lisäämään varmuutta ja onnistumaan paremmin. Ota siis huomioon seuraavat tutkimuksiin perustuvat suositukset, joista kerromme alla.

Imetyksestä on hyvä hankkia tietoa jo raskauden aikana.

1. Huomaa, kuinka rintasi muuttuvat raskauden aikana

Tiesitkö, että raskausaikana rintakudos käy läpi kaikenlaisia muutoksia, jotka ovat välttämättömiä imetyksen helpottamiseksi?

Raskaushormonien (estrogeenit, progesteroni, prolaktiini ja oksitosiini) lisääntyminen stimuloi rintarauhasen eri rakenteiden kehittymistä, minkä seurauksena rinnat kasvavat ja alkavat tuottaa maitoa jonkin aikaa ennen vauvan syntymää.

Samalla nännipihan iho tummuu , jotta lapsen olisi helpompi paikantaa nänni, sillä ensimmäisinä kuukausina vauvoilla on vielä heikko näkökyky.

2. Nännien vaikutus imetykseen

Litteät tai sisäänpäin kääntyneet nännit ja niiden vaikutus imettämiseen aiheuttavat naisissa jonkin verran huolta. Sinun on kuitenkin syytä tietää, että tällaiset nännit eivät aiheuta minkäänlaista ongelmaa imetyksessä, sillä vauvat imevät yleensä myös niitä ympäröivää nännipihaa.

Heti kun vauvasi tuodaan sinulle, pidä häntä sylissäsi ja anna hänen yrittää löytää ravintoa itse. Jos vauva ei kykene siihen, pyydä apua sairaanhoitajalta tai imetysneuvojalta.

Muista, että päivien kuluessa nännit ulkonevat itsestään prosessin helpottamiseksi. Ne eivät siis tarvitse mitään erityistä valmistelua raskauden aikana, ja tämä on tutkimuksiin perustuva suositus.

3. Ota talteen ternimaitoa

Ternimaitoa erittyy muutama kuukausi ennen synnytystä ja viisi päivää syntymän jälkeen. Se on kellertävää nestettä, jossa on runsaasti tärkeitä ravintoaineita vastasyntyneelle vauvalle. Siksi sitä kannattaa ottaa hieman talteen ennen synnytystä siltä varalta, että imetyksen aloittaminen viivästyy.

Useiden australialaisnaisten mukaan tämä lisää myös äidin luottamusta imetykseen, kuten osoitetaan Journal of Child Health Care -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Voit lypsää sitä käsin tai rintapumpun avulla. Se on hyvä laittaa ilmatiiviiseen astiaan jääkaappiin tai pakastimeen, jotta se säilyy pidempään.

Tähän löytyy neuvoja Australian kätilöyhdistyksen Women and Birth -lehdessä vuonna 2020 julkaistuista ohjeista.

4. Hanki imetykseen tarvittavia välineitä

Etkö ostanutkin mukavia vaatteita koko raskauden ajan? Imetykseenkin on olemassa eräitä välttämättömiä tarvikkeita tai vaatteita, jotka todella helpottavat prosessia.

Imetysliivit ovat välttämättömät imetyksen helpottamiseksi missä tahansa paikassa. Muista, että vauvat syövät vähintään 6–8 kertaa päivässä, ja koska asiantuntijat ovat antaneet suosituksen imettää “tarpeen mukaan”, et voi koskaan tietää, missä sinun täytyy syöttää lapsesi.

Toinen perustarvike ovat liivinsuojat, jotka estävät maitoa valumasta rinnoista ja kastelemasta vaatteita. Ne laitetaan rintojen ja rintaliivien väliin, ja ne ovat käytännössä huomaamattomat.

Muista hankkia myös rintapumppu, ja mielellään sellainen, jota on helppo kuljettaa mukana, erityisesti töihinpaluun helpottamista ajatellen.

Odottavan äidin on hyvä hankkia rintapumppu.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Rintamaidon tuotannon lisääminen

Imetykseen valmistautuminen raskauden aikana: yhteenveto

Lopuksi haluamme korostaa, että tärkeintä imetykseen valmistautumisessa on hankkia laadukasta tietoa ja käydä käytännön kursseilla, jotta saat vastaukset kaikkiin kysymyksiisi.

Suosittelemme myös keskustelemaan kätilön tai imetysohjaajan kanssa ternimaidon talteenotosta. Se on hyvä strategia, jonka avulla pystyt jatkamaan imetystä mahdollisimman pitkään ja hyödyntämään kaikki sen tarjoamat hyödyt sinulle ja vauvallesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. (2017) Guía de Práctica Clínica sobre lactancia materna. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/guia_de_lactancia_materna.pdf
  • L Westerfield, K; Koenig, K; Oh, R (2018) Breastfeeding: Common Questions and Answers. Am Fam Physician, 98(6): 368-73.
  • Lumbiganon, P; Martis, R; Laopaiboon, M; Festin, M R; Ho, J J; Hakimi, M (2017) Antenatal breastfeeding education for increasing breastfeeding duration. Cochrane Database of Systematic Reviews, 12.
  • Foudil-Bey, I; Sq Murphy, M; J Keely, E; El-Chaâr, D (2020) Maternal and newborn outcomes of antenatal breastmilk expression: a scoping review protocol. BMJ Open, 10(5).
  • Scott, H; Sweet, L; Strauch, L; Muller, A (2019) Expressed breastmilk handling and storage guidelines available to mothers in the community: A scoping review. Women Birth, 33(5): 426-32.
  • Foudil-Bey,I; S. Q. Murphy,M; Dunn,S; J. Keely,E;  and El-Chaâr, D (2021) Evaluating antenatal breastmilk expression outcomes: a scoping review. Int Breastfeed J, 16:25.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.