Itkevän vauvan rauhoittaminen 5 vinkin avulla - Äitiyden Ihme - Vauvat
 

Itkevän vauvan rauhoittaminen 5 vinkin avulla

Itkevän vauvan rauhoittaminen 5 vinkin avulla

Viimeisin päivitys: 14 tammikuuta, 2019

Itkevän vauvan rauhoittaminen voi olla etenkin kokemattomille vanhemmille vaikea tehtävä. Minuuttien vieriessä ja vauvan huudon jatkaessa voimistumistaan, myös vanhempien hämmennys ja hermostuneisuus kasvavat.

Vauvat itkevät monista eri syistä. Paras tapa rauhoittaa itkevä vauva on tunnistaa erilaiset itkut. Tämä on taito, jonka äidit ja isät oppivat ajan kuluessa. Tänään listaamme viisi vinkkiä, joiden avulla vauvan rauhoittaminen onnistuu isossa osassa tapauksia.

Vauvan rauhoittaminen 5 vinkin avulla

Haluamme tarkentaa, että kaikki alla luetellut tekniikat eivät tehoa kaikkiin vauvoihin, sillä jokainen lapsi on erilainen. Vanhempien on opittava tunnistamaan, milloin lapsi valittaa vakavasta syystä ja milloin hän vain tarvitsee huomiota.

Jos itku on voimakasta tai siihen liittyy muita oireita – esimerkiksi kuumetta tai oksentelua – suosittelemme keskustelemaan lääkärin kanssa ja sulkemaan näin pois mahdolliset terveysongelmat.

1. Liikkuminen

Pitele vauvaa käsivarsillasi, kävele ympäri huonetta ja liikuttele häntä hellästi. Tämä kontakti ja liikkeet saavat vauvan rauhoittumaan pikku hiljaa. Jos yhdistät tämän tekniikan helliin kuiskauksiin, pieneen silittelyyn ja selän taputuksiin, vauva rauhoittuu yleensä hyvin nopeasti.

Netissä kiersi jokin aika sitten video amerikkalaisesta lastenlääkäristä, joka rauhoitti vauvoja pitelemällä heitä 45 asteen kulmassa niin, että hän piti yhtä kättä vauvan rinnalla ja toista takapuolella. Tämä ote toimi kuin taikakeino ja sai vauvat lopettamaan itkunsa välittömästi.

Vauvan rauhoittaminen 5 vinkin avulla

2. Ääni

Ihmiskontaktin lisäksi äidin tai isän ääni rauhoittaa vauvaa suuresti. Tämä johtuu lasten alkukantaisesta turvan tarpeestaan, joka aktivoituu vanhempien läsnä ollessa. Vauvaa rauhoittaa vanhemmana äänen lisäksi myös tietyt muut äänet, kuten auton moottorin käyminen, musiikki tai pesukoneen hurina.

3. Hieronta

Sen lisäksi, että hellävarainen hieronta on tehokas tekniikka koliikkivauvojen kivun lievennyksessä, se toimii myös erinomaisena vaihtoehtona itkevän vauvan rauhoittamiseen. Tällainen fyysinen kontakti auttaa vauvoja rentoutumaan ja tuntemaan kehonsa paremmin. Hieronnassa voidaan käyttää myös öljyjä tai voiteita hieronnan hyötyjen tehostamiseksi.

4. Kylpeminen

Lämmin vesi auttaa purkamaan jännitystä ja rentouttamaan lihaksia niin aikuisten kuin vauvojenkin kohdalla. Kun kylpy yhdistetään silityksiin ja hiljaiseen ympäristöön, vauva tuntee olonsa jälkeenpäin huomattavasti rauhallisemmaksi.

5. Kävelyllä käyminen

Vauvat tykkäävät tutkia asioita, katsella ympärilleen ja hengittää raikasta ilmaa. Jos sääolosuhteet ja kellonaika vain ovat sopivia, pienellä kävelyllä käyminen voi olla mainio tapa rauhoittua.

Vauvan rauhoittaminen 5 vinkin avulla

Kuinka toimia ja mitä kannattaa välttää?

Yllä mainittujen tekniikkojen lisäksi voidaan tukeutua myös tiettyihin ohjenuoriin sen suhteen, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.

  • Vanhempien tulisi pysyä rauhallisina vauvan itkiessä. Vauvaa ei missään tapauksessa saa ravistella tai lyödä, eikä hänelle tule huutaa.
  • Vauvalle ei saa missään nimessä antaa sellaisia lääkkeitä tai ruoka-aineita, joita lääkäri on ohjeistanut olemaan antamatta. Lapselle kannattaa antaa ainoastaan lääkkeitä, jotka lääkäri on katsonut hänelle sopiviksi.
  • Rinnan tai tuttipullon antamista ei tulisi käyttää rauhoittamiskeinona. Vaikka imetyksellä onkin vauvoihin rauhoittava vaikutus, tämä paha tapa voi saada lapsen pyytämään ruokaa silloinkin, kun hänelle ei ole nälkä, mikä taas voi johtaa ylipainoon.
  • Vauvaa ei ole hyvä viedä autoon rauhoittumaan aina, kun hän itkee. Tästäkin voi muodostua tapa, joka ei ole hyväksi perheen päivittäiselle elämälle.

Vanhempien on hyvä muistaa, että itkeminen on vauvan pääasiallinen tapa kommunikoida. Siksi itkeminen ei aina tarkoita jonkin olevan vialla tai että lapsesta ei pidettäisi tarpeeksi huolta. Kun olet varmistanut, että vauva ei ole nälkäinen, väsynyt tai peloissaan, tarkista vielä mahdolliset oireet, jotka voivat kieliä jonkinlaisesta sairaudesta.

Jos koet kaiken olevan hyvin, aiemmin listaamamme keinot voivat olla suureksi avuksi vauvan rauhoittamisessa. Ota huomioon, että ne toimivat myös mainioina keinoina rentoutua lapsen kanssa ja viettää yhteisiä hetkiä, joiden avulla voitte tutustua toisiinne yhä paremmin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.