Onko tutti suussa nukkuminen vauvalle haitaksi? - Äitiyden Ihme
 

Onko tutti suussa nukkuminen vauvalle haitaksi?

Tutin imeskely on vauvalle luonnollista ja se rauhoittaa levottomina hetkinä sekä auttaa nukahtamaan. Onko tutti suussa nukkuminen siis oikeasti niin haitallista kuin se joidenkin asiantuntijoiden mukaan on?
Onko tutti suussa nukkuminen vauvalle haitaksi?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2019

Moni vanhempi miettii, onko tutti suussa nukkuminen turvallista. Lapsi ei yleensä kärsi tutti suussa nukkumisesta, ja mitä tulee nukkumaanmenoon, tutti voi olla vauvalle erittäin hyödyllinen apuväline, sillä sen imeskely rauhoittaa häntä.

Vauvalla on halu imeskellä jotakin väsyneenä, tylsistyneenä tai vain mukavampaa oloa halutessaan. Jotkut vauvat kaipaavat tuttia enemmän kuin toiset, ja se saattaa tarjota tarpeellisen mielenrauhan, jotta lapsi saa hyvän yöunen. Jos tutti putoaa lapsen nukkuessa, ei kuitenkaan ole enää tarpeen laittaa sitä takaisin hänen suuhunsa.

Tutin imeminen voi vaikeuttaa rinnan imemisen opettelua ja hyvän imuotteen löytämistä. Tutti kannattaa esitellä lapselle vasta muutama viikko imetyksen aloittamisen jälkeen. Kannattaa varmistaa, että lapsen imuote on vakiintunut ennen kuin hänen annetaan aloittaa tutin käyttö. Lapsen tulisi oppia erottamaan tutin ja rinnan imeminen toisistaan, sillä molempiin tarvitaan erilainen tekniikka.

Tutkimusten mukaan tutti suussa nukkuminen ei ole merkittävä tekijä sen kannalta, saako lapsi kunnolla unta. Itse asiassa ei ole havaittu erityistä eroa unirytmissä tutti suussa nukkuvien ja ilman tuttia nukkuvien vauvojen välillä. Näin ollen vanhempien ei tarvitse olla huolissaan, jos lapsi ei nukahda ilman tuttia.

Onko tutti suussa nukkuminen vauvalle haitaksi?

Lapsen on turvallista mennä nukkumaan tutti suussa. On kuitenkin tarpeen ottaa huomioon seuravat neuvot, jotta ei tulisi ongelmia turvallisuuden suhteen:

Onko tutti suussa nukkuminen vauvalle haitaksi?
  • Älä sido tuttiin narua, sillä tämä voi aiheuttaa riskin tukehtumisesta.
  • Älä anna vauvalle tuttia yöllä, jos hän edelleen opettelee rintaruokintaa.
  • Varmista, että pidät tutin puhtaana ja desinfioit sen aina kuumalla vedellä.
  • Käytä oikean kokoista tuttia eli vauvan ikään sopivaa.
  • Älä peitä tuttia mitenkään.
  • Käytä vain yksiosaisia tutteja.
  • Tutissa tulee olla hengitysreiät suojaosassa.

Tutti suussa nukkumisen hyödyt vauvalle

Ensimmäinen ja selkein hyöty tästä tavasta on yleinen vauvaa rauhoittava vaikutus. Vauva rakastaa tuttiaan, eikä hän hylkää sitä nopeasti silloin, kun on aika päivä- tai yöunille. Kuten tiedät, tutti hiljentää tehokkaasti, ja se on siis vanhemmille todella arvokas apu.

Jos huomaat, että vauvasi tulee stressaantuneeksi ja huonotuuliseksi, kun yrität viedä tutin pois ennen nukkumaanmenoa, mieti asiaa hiukan: tutti parantaa vauvan oloa, eikä sen käytöstä ole mitään haittaseurauksia. Sen imeminen tekee vauvasta rauhallisemman, mikä sitten helpottaa nukahtamista.

Yksi tärkeä hyöty tutti suussa nukkumisesta on se, että kyseinen tapa vähentää riskiä kätkytkuolemasta. Itse asiassa riski pienenee puoleen.

Lisäksi tutti voi auttaa vauvaa oppimaan hallitsemaan omia tunteita, rentoutumaan ja tuntemaan olon turvalliseksi nukkumaamenon aikaan.

Tutti suussa nukkuminen

Useiden tutkimusten mukaan tutin käyttö on tosiaankin yhteydessä alempaan riskiin kätkytkuolemasta. Syy tähän hyvään vaikutukseen ei ole vielä täysin selvillä, mutta eräs viesti on kuitenkin selvä: jos vauvalle annetaan tutti nukkumaanmenon aikaan, voidaan vähentää vaaraa kuolemasta.

Tiivistäen voidaan siis sanoa, että lapsi ei kärsi tutti suussa nukkumisesta. Jos siis huomaat, että vauvasi ei halua antaa pois tuttiaan uniajan koittaessa, älä huoli – tutin imeskeleminen tällöin tarjoaa hänelle useita hyvinvointia lisääviä hyötyjä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.