Koska lapsen kannattaa lopettaa päiväunien nukkuminen?

20 toukokuu, 2020
Kysymys siitä, koska lapsen kannattaa lopettaa päiväunien nukkuminen, on monen vanhemman mielessä. Muutamat eri tekijät vaikuttavat siihen, paljonko unta lapsi tarvitsee vuorokauden aikana.

Moni vanhempi miettii, milloin lapsen kannattaa lopettaa päiväunien nukkuminen. On tärkeä muistaa, että unentarve paitsi riippuu lapsen iästä ja päivittäisistä aktiviteeteista, myös vaihtelee yksilöittäin.

Tutkijoiden mukaan kuuden kuukauden ikään asti vauvan tulisi saada nukkua 3-4 tunnin pituisia päiväunia, vaikkakin niiden kesto voi olla pidempi ensimmäisinä elinkuukausina. Keskimääräinen päiväunien kesto vähenee tunnilla yhdeksän kuukauden iästä vuoden ikään edettäessä. Vauvat nukkuvat tyypillisesti 5-6 unet päivässä vuoden ikään asti.

Kahden vuoden iässä lapsen ei kannattaisi nukkua yli kahden tunnin päiväunia. 15-18 kuukauden iässä lapsi nukkuu yleensä kahdet päiväunet. Kolmen vuoden iässä nokosten keston tulisi olla 1,5 tuntia ja 4- tai 5-vuotiaalla ja sitä vanhemmalla lapsella päiväunien ei tulisi olla tuntia pidempiä. Kullakin lapsella on yksilöllinen unentarve, mutta keskimäärin päiväunien nukkuminen loppuu lapsen ollessa 3-4-vuotias. Myös yöunien pituus ja laatu on tässä määrittävä tekijä.

Päiväunien monet hyödyt

Päiväunista on lapselle lukuisia hyötyjä, joista tärkeimmät ovat seuraavat:

 • Parantaa muistia
 • Palauttaa energiaa
 • Parantaa keskittymiskykyä ja koulumenestystä
 • Stimuloi sosiaalisuutta
 • Edistää henkistä hyvinvointia
 • Stimuloi mielikuvitusta ja luovuutta
 • Vähentää ärsyyntyneisyyttä
 • Mahdollistaa kasvun

Merkit siitä, että on aika lopettaa päiväunien nukkuminen

Mistä vanhemmat voivat tietää, koska lapsen kannattaa lopettaa päiväunien nukkuminen? Seuraavat tavat ovat selvä merkki siitä, että päiväunista on aika luopua:

 • Lapsella on vaikeuksia nukahtaa päiväuniaikaa. Lapsi ei vaikuta yleisesti ottaen väsyneeltä. Tämä on tyypillinen merkki siitä, että lapsi alkaa kasvaa päiväunivaiheen yli.
 • Illalla nukahtaminen vie pitkään.
 • Lapsi jättää iltapäivätorkut väliin ilman sivuvaikutuksia. Lapsi ei ole ärtynyt, ei vaikuta väsyneeltä, eikä hänellä ole ongelmia nukkua läpi yön. Tämä on selvä merkki siitä, että päiväunien nukkuminen voidaan lopettaa.

Päiväunista luopuminen

Kasvaessaan lapsi voi valvoa entistä myöhempään, koska hänen on helpompi herätä. Toisinaan nuorilla lapsilla on vaikeuksia nukkua yöllä. Vanhemmat voivat auttaa lasta nukkumaan paremmat yöunet poistamalla iltapäivän nokoset aikataulusta.

Päiväunista luopumisen ei tarvitse olla vaikeaa tai monimutkaista. On kuitenkin totta, että ei ole olemassa yleispätevää sääntöä sen suhteen, koska lasten tulee lopettaa päiväunien nukkuminen, vaan tämä riippuu täysin yksilöstä.

Jotkut lapset ovat valmiit luopumaan päiväunista jo vuoden ikäisenä, eivätkä tämän jälkeen tarvitse enää edes yksittäisiä torkkuja joinain päivinä. Toisilla taas siirtymä on vaiheittainen. Kouluikäisenä lapsi ei yleensä enää nuku päiväunia, kunhan hän nukkuu hyvin ja tarpeeksi yöaikaan.

Älä pakota lasta nukkumaan päiväunia

Lasta ei tule pakottaa päiväunille. Jos lapsi ei halua ottaa torkkuja – vaikka vanhemmat kuvittelisivat hänen tarvitsevan niitä – häntä ei kannata siihen pakottaa. Tämä luonnollisesti pitää paikkansa ainoastaan tilanteissa, joissa lapsi ei ole ärtynyt tai silminnähden väsynyt ja nukkuu yönsä hyvin.

Huolehtimiseen on aiheitta ainoastaan, jos lapsi kärsii joistain seuraavista oireista: päänsärky herätessä, vaikeudet herätä aamulla, väsymys päivän aikana, selkeät keskittymisvaikeudet.

On tärkeä muistaa, että päiväunista luopuminen kannattaa tehdä pikkuhiljaa asteittain ja lapsen tarpeet huomioon ottaen. Näin muutos ei vaikuta lapsen terveyteen ja hyvinvointiin.