Meriveden hyödyt vauvan nenän puhdistamisessa
 

Meriveden hyödyt vauvan nenän puhdistamisessa

Vaikka markkinoilla on useita erilaisia tuotteita vauvan nenän puhdistamiseen, sopivin ratkaisu on yleensä merivesi.
Meriveden hyödyt vauvan nenän puhdistamisessa
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 23 lokakuuta, 2022

Merivesi on yksi kätevimmistä vaihtoehdoista vauvan nenän puhdistamiseen. Se onkin tavallisesti yksi yleisimmistä lastenlääkärin suosituksista flunssaan tai vuotavaan nenään. Lue täältä, mitkä ovat meriveden hyödyt vauvan nenän puhdistamisessa.

Vauvjen nenähuuhtelu

Koska tukkoisuutta avaavat lääkkeet ovat täysin vasta-aiheisia ensimmäisinä elinvuosina, nenähuuhtelu on yksi tehokkaimmista keinoista hoitaa räkäisyyttä ja tukkoisuutta vauvoilla. Vaikka Turkish Journal of Medical Sciences -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan fysiologista liuosta voidaan käyttää, merivesi on tehokkaampaa, sillä sen komponenteilla on monenlaisia hyötyjä. Muita yleisiä vaihtoehtoja ovat seuraavat:

  1. Nenäimuri
  2. Kuminen nenäpumppu
  3. Nenätipat
  4. Aerosolit

Meriveden hyödyt vauvan nenän puhdistamisessa

On syytä huomata, että räkä ei ole vaarallista ja että nenäimurit tai -pumput ovat vauvoista usein epämiellyttäviä. Merivesi voikin olla erittäin hyödyllinen lisäetujensa vuoksi.

1. Merivesi sisältää mineraaleja

Vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan merivesi sisältää monenlaisia mineraaleja, kuten Ca, Mg, Cl, Na V ja Se. Lisäksi se on hyvä ravintoaineiden lähde, sillä kivennäisaineista saa monia terveyshyötyjä.

Äiti ui meressä vauvansa kanssa.
Merivesi on täysin luonnollista, ja vaikka se on suodatettu ja steriloitu, siinä on tallella kaikki hyödylliset komponentit, mikä tekee siitä erittäin tehokkaan aineen vauvan nenän puhdistamisessa.

2. Se on luonnollista ja tehokasta

Merivesi on erittäin steriiliä ja täysin isotonista ja luonnollista, mikä tekee siitä täydellisen tuotteen vauvojen sierainten puhdistukseen. Sitä voidaan käyttää jo ensimmäisestä elinpäivästä lähtien, sillä se on vaaraton liuos lapsille. Merivesi on jopa tehokkaampaa kuin muunlaiset tuotteet, jotka eivät ole täysin luonnollisia.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Näin poistat liman flunssaiselta vauvalta

3. Voidaan käyttää päivittäin

Merivettä voi käyttää vauvan nenän puhdistamiseen päivittäin. Vaikka lapsellasi ei olisikaan flunssaa eikä nenän tukkoisuutta, se toimii hoito- ja hygieniatoimenpiteenä poistaen limaa, jota lapsi ei saa ulos itse.

4. Ehkäisee korvatulehdusta

Fysiologisen liuoksen tavoin merivesi huuhtoo pois ylemmissä hengitysteissä olevan liman. Tämä ehkäisee korvatulehdusta, jolle on ominaista liman kertyminen korvaan, kohonnut ruumiinlämpö ja korvakipu.

5. Auttaa lievittämään oireita

Meriveden käytön voidaan katsoa olevan lääkkeetön hoito, joka tarjoaa muitakin hyötyjä kuin pelkkä puhtaanapito. Se lievittää myös oireita sekä auttaa hillitsemään sairauksia ja ehkäisemään tai vähentämään niiden uusiutumista ja jälkitauteja.

6. Pitää nenäontelot kosteina

Edellä mainittujen hyötyjen lisäksi meriveden koostumus auttaa pitämään nenän limakalvot kosteutettuina.

7. Merivesi lievittää tukkoisuutta

Paitsi että merivesi poistaa limaa, sillä on myös tulehduksenvastaisia ja tukkoisuutta avaavia ominaisuuksia.

Meriveden hyödyt vauvan nenän puhdistamisessa.
Merivesi pitää nenäontelot kosteutettuina, auttaa puhdistamaan ja poistamaan hiukkasia sekä avaa tukkoisuutta.

8. Poistaa hiukkaset

Merivedellä tehdyt nenähuuhtelut auttavat puhdistamaan saasteet, pölyn, siitepölyn ja muut nenän limakalvoille kiinnittyneet hiukkaset. Tämä hoito- ja hygieniatoimenpide voi olla hyödyllinen siitepöly- tai pölyallergioissa. Se on myös tehokas niille, jotka ovat herkkiä saasteille.

European Archives of Oto-Rhino-Laryngology -lehden hiljattain julkaisemassa tutkimuksessa todettiin, että merivesi “poistaa tehokkaasti vieraita partikkeleja lisäämällä mukosiliaarista puhdistumaa ja tehostaa haavan paranemista nenän limakalvolla”.

9. Ehkäisee poskiontelotulehdusta

Liman ohentaminen ja vetäminen pois sekä limakalvojen puhdistaminen auttavat ehkäisemään poskiontelotulehdusta. Merivettä voidaan käyttää myös edistämään kyseisen vaivan paranemista lääkärin määräämän hoidon ohessa.

10. Tehoaa kuivuuteen

Merivesi voi olla erittäin hyödyllistä vauvan nenän puhdistamisessa ja limakalvojen kosteuttamisessa. Näin se lievittää nenän kuivuuden tunnetta, joka liittyy höyryille, kuivalle ilmalle ja muille ympäristötekijöille altistumiseen.

Milloin kääntyä lastenlääkärin puoleen?

Kun vauvan nenän tukkoisuutta on yritetty avata muutaman päivän ajan tuloksetta, on parasta kääntyä lääkärin puoleen. Lisäksi seuraavat merkit ja oireet tulee hoitaa kiireellisesti:

Merivesi auttaa nenän tukkoisuuteen

Vaikka nenän tukkoisuus ja vuotaminen voivat olla joidenkin vanhempien mielestä hälyttäviä merkkejä, ne kuuluvat jokaisen ihmisen elämään, myös vauvojen. Nenä onkin tärkeää oppia puhdistamaan turvallisesti ja huolella, jotta vauvalla olisi parempi olla. Merivesi voi olla tukkoisuuden lievittämisessä erittäin hyödyllinen ja tehokas ratkaisu.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mohd Nani SZ, Majid FA, Jaafar AB, Mahdzir A, Musa MN. Potential Health Benefits of Deep Sea Water: A Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:6520475. doi: 10.1155/2016/6520475. Epub 2016 Dec 26. PMID: 28105060; PMCID: PMC5221345.
  • Köksal T, Çizmeci MN, Bozkaya D, Kanburoğlu MK, Şahin Ş, Taş T, Yüksel ÇN, Tatli MM. Comparison between the use of saline and seawater for nasal obstruction in children under 2 years of age with acute upper respiratory infection. Turk J Med Sci. 2016 Jun 23;46(4):1004-13. doi: 10.3906/sag-1507-18. PMID: 27513397.
  • Huang S, Constant S, De Servi B, Meloni M, Saaid A, Culig J, Bertini M. Is a diluted seawater-based solution safe and effective on human nasal epithelium? Eur Arch Otorhinolaryngol. 2021 Aug;278(8):2837-2842. doi: 10.1007/s00405-020-06527-1. Epub 2021 Jan 3. PMID: 33392764; PMCID: PMC8266784.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.