Lapsen nenän tukkoisuus: Syyt ja hoitokeinot - Äitiyden Ihme
 

Lapsen nenän tukkoisuus: Syyt ja hoitokeinot

Tiedätkö tarkalleen, mitä lapsen nenän tukkoisuus merkitsee? Tässä artikkelissa kerromme, miten tukkoinen nenä vaikuttaa lapsiin, ja annamme vinkkejä, jotka auttavat ehkäisemään ja hoitamaan tätä yleistä vaivaa.
Lapsen nenän tukkoisuus: Syyt ja hoitokeinot

Viimeisin päivitys: 30 toukokuuta, 2019

Nenän tukkoisuus on hyvin yleistä lapsilla, joilla ei vielä ole tehokasta puolustuskykyä vilustumista ja influenssaa vastaan. Tukkoinen nenä voi olla oire yleisistä virusinfektioista, kuten  nielutulehduksesta tai vilustumisesta. Jos ongelma jatkuu pidempään, se saattaa johtua allergiasta.

Viruksen aiheuttaman vilustumisen aikana nenän tukkeutuminen alkaa yleensä nuhana, jonka seurauksena syntyy nestemäistä eritettä, joka voi sakeutua.

Mitä voimakkaampi tulehdus, sitä enemmän nämä eritteet alkavat yleensä kellertää ja joskus jopa vihertää. Jos lapsen eritteet ovat jatkuvasti paksuhkoja, on suositeltavaa käydä lääkärissä.

Mistä lapsen nenän tukkoisuus johtuu?

Nenän tukkoisuus on yleistä lapsilla etenkin ennen kuin he oppivat, kuinka päästä nenän eritteistä eroon niistämällä itse. Lieväkin tukkoisuus voi olla huolenaihe vanhemmille, jos se kestää useita päiviä. Lapsen nenän tukkoisuus saattaa johtua seuraavista syistä:

1. Heikko nenän alueen hygienia

Huono nenän alueen hygienia on usein tukkoisen nenän aiheuttaja. Lapsi hengittää yksinomaan nenän kautta, joten nenän säännöllinen varovainen pesu on välttämätöntä niiden epäpuhtauksien poistamiseksi, jotka eivät irtoa itsestään.

Päivittäinen nenän alueen peseminen auttaa vähentämään tartuntatautien ja allergisen nuhan riskiä. Se myös rajoittaa pienten lasten altistumista tulehduksille.

2. Virusinfektio

Vilustumiset ovat tavallisia lapsilla. Vaikka vilustuminen ei yleensä ole vaarallista, se saattaa aiheuttaa nenän tukkoisuutta, joka puolestaan voi saada aikaan hengitysvaikeuksia.

3. Epämuodostuneet hengitystiet

On tapauksia, joissa lapsen hengitystiet ovat epämuodostuneet, mikä voi aiheuttaa nenän hengityskanavan tukkeu tumisen. Tukkeuma voi olla yksipuolinen tai molemminpuolinen.

Lapset ovat kaikkein puolustuskyvyttömimpiä influenssaa ja vilustumista vastaan.

Nenän tukkoisuus

Mitkä ovat lapsen nenän tukkoisuuden oireet?

Ollessaan jatkuvaa, nenän tukkeutuminen voi olla huolenaihe vanhemmille. Pitkään jatkunut tukkoisuus on hyvä syy keskustella lastenlääkärin tai korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin kanssa lapsen hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Lapsen kurkunpään ainutlaatuinen anatomia tekee siitä erityisen herkän hengitysvaikeuksille, joten tukkoisuuden suhteen on oltava hyvin tarkkaavainen. Seuraavat oireet ovat merkkejä sellaisesta nenän tukkeutumisesta, joka edellyttää käyntiä lääkärissä:

  • Ruokailuvaikeudet
  • Laihtuminen
  • Huono unen laatu
  • Hengitys, joka aiheuttaa kuorsausta
  • Suun kuivuminen
  • Toistuva itku

Käytännön neuvoja nenän tukkoisuuden torjumiseksi

Suosittelemme seuraavia keinoja, jotka auttavat torjumaan lapsen nenän tukkoisuutta:

Pidä huoneilma kosteana

Kuiva ilma voi pahentaa nuhaa ja nenään tukkoisuutta. Helpoin tapa pitää ilma kosteana, on käyttää höyrystintä tai ilmankostutinta. Molemmat laitteet ovat suunniteltu lisäämään ilmankosteutta.

Höyrystimet keittävät vettä ja vapauttavat siten höyryä, kun taas ilmankostuttimet tuottavat kylmää höyryä.

Kosteuta nenää suolaliuoksella

Suolaliuokset ovat paras luonnollinen keino lievittää nenän tukkoisuutta ja auttaa eritteitä virtaamaan. Suolaliuoksia on saatavana aerosoli-, tippa-, suihke- ja ampullimuodossa.

Lasten nenän tukkoisuus

Estä kuivuminen

Hyvä nestetasapaino vähentää nuhaa ja helpottaa taudin karkottamista. Anna lapsellesi runsaasti vettä ja muita nesteitä, kuten mehuja, maitoa tai keittoja koko päivän ajan, jotta hän pysyy hyvin nesteytettynä.

Pidä lapsen pää koholla hänen nukkuessaan

Lopuksi ehdotamme, että kohotat lapsen päätä hänen nukkuessaan niin, että se on korkeammalla kuin keho. Tämä voi auttaa lasta hengittämään helpommin, kun hän nukkuu tukkoisen nenän kanssa.

Vauvoille ja lapsille voi laittaa pienen pyyhkeen pään alle. Lapsen patjaa voi myös kallistaa niin, että pää on kohotettuna. Lapsen ollessa makuulla, nenän tukkoisuus voimistuu ja hengitys vaikeutuu.

Lyhyesti sanottuna, nenän tukkoisuus on lapsilla yleensä vain harmiton hetkellinen vaiva. Se voi kuitenkin joissain tapauksissa aiheuttaa vaikeuksia kuulon ja puheen kehityksessä. Suosittelemme, että noudatat edellä mainittuja ohjeita välttääksesi mahdolliset komplikaatiot.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.