Lasten nenähuuhtelu: mitä tulee tietää
 

Lasten nenähuuhtelu: mitä tulee tietää

Nenähuuhtelu auttaa avaamaan hengitysteitä, kun runsas lima aiheuttaa tukkoisuutta. Lue lisää täältä.
Lasten nenähuuhtelu: mitä tulee tietää
Leidy Mora Molina

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tukkoinen nenä on lapsilla ärsyttävä oire, joka vaikuttaa heidän vointiinsa, syömiseensä ja jopa nukkumiseensa. Nenähuuhtelu avaa nenäontelot, kun lapsella on niissä runsaasti limaa vilustumisen, allergioiden tai poskiontelotulehduksen vuoksi.

Vaikka nenähuuhtelu on helppo toimenpide, se voi olla lapselle melko epämukavaa. Tästä syystä on tärkeää tuntea oikea tekniikka, jotta se olisi tehokasta. Lue alta, milloin nenähuuhtelu on tarpeen ja miten tehdään.

Miksi lapsille tulisi tehdä nenähuuhtelu?

Lapset kärsivät usein flunssasta, nuhasta ja allergioista. Yksi näihin vaivoihin liittyvä oire on nenän tukkoisuus, joka on seurausta hengitysteiden tuottamasta limasta, jolla elimistö yrittää päästä eroon sinne tunkeutuneista haitallisista tekijöistä.

Runsas lima on pienille lapsille ja vauvoille kuitenkin ärsyttävää, koska he eivät osaa hengittää suun kautta ja hengittävät ainoastaan nenän kautta. Lisäksi heidän on vaikea saada limaa pois, koska yskimisen tai aivastamisen aiheuttama paine ei riitä irrottamaan näitä eritteitä. Tämä tekee syömisestä ja nukkumisesta hankalaa.

Milloin nenähuuhtelu on aiheellinen?

Nenähuuhtelu on aiheellinen silloin, kun lapsella on runsaasti eritteitä, jotka estävät vapaan hengityksen. Vaikka lima onkin kehon puolustusmekanismi, tukkoisuus huonontaa lapsen vointia.

Espanjan lastenlääkäriliitto hyväksyy nenähuuhtelun aina, kun lapsi tarvitsee sitä – erityisesti ennen ruokailua, kun lapsi on menossa nukkumaan tai kun hänen olonsa on tukkoisuuden vuoksi kehno.

Nenän tukkoisuus huonontaa lapsen vointia.
Nenähuuhtelut voidaan tehdä missä iässä tahansa, niin kauan kuin lapsi niitä tarvitsee, sillä tukkoisuus huonontaa hänen vointiaan.

Mitä nenähuuhtelun tekemiseen tarvitaan?

Nenähuuhtelu tehdään fysiologisella suolaliuoksella tai suolaliuoksella. Kumpi tahansa käy, sillä ne ovat yhtä tehokkaita.

Eräässä tutkimuksessa pyrittiin vertailemaan eroja suolaliuoksen ja muiden liuosten välillä allergisen nuhan hoidossa lapsilla ja aikuisilla. Johtopäätös oli, että huuhtelu suolaliuoksella voi merkittävästi lievittää vaivan oireita.

On hyvä ottaa huomioon, että markkinoilla on nenähuuhtelua helpottavia liuospulloja, suihkeita tai kerta-annoksia.

Perinteisessä nenähuuhtelumenetelmässä tulee kuitenkin käyttää seuraavia:

 • 3 tai 5 cc ruisku.
 • Nenäimuri, jos lima on paksua ja jos lastenlääkäri suosittelee sitä.

Kuinka nenähuuhtelu tehdään lapselle?

Nenähuuhtelussa fysiologista suolaliuosta tai suolaliuosta laitetaan molempiin sieraimiin liman poistamiseksi ja sieraimien pitämiseksi puhtaina.

Tämä tekniikka, vaikka se onkin yksinkertainen, vaatii tarkkuutta, jotta lapselle ei tule epämukava olo ja jotta prosessi ei vaikeudu. Katsotaanpa sen vaiheita:

 • Etsi sopiva hetki. Se tulee tehdä aterioiden ulkopuolella ja lapsen ollessa rauhallinen, koska hänen tulee pysyä paikallaan haavereiden välttämiseksi.
 • Valmistele käytettävät välineet.
 • Aseta lapsi sopivaan asentoon. Jos lapsi on pieni, aseta hänet kyljelleen. Jos lapsi on vanhempi, hänen tulee kallistaa päätään pesualtaan suuntaan.
 • Laita suolaliuosta nenään varovasti (kattoa kohti olevaan sieraimeen), kunnes se poistuu nenän tai suun kautta. Käännä sitten lapsen pää ja toista toiselle sieraimelle.
 • Tämän jälkeen lapsi kannattaa laittaa istumaan, jotta eritteet irtoaisivat paremmin.

Liuosta kannattaa laittaa 2 ml kumpaankin sieraimeen vauvoille ja 5 ml vanhemmille lapsille. Jos lima ei ole kovin paksua, muutama tippa riittää.

Onko nenäimuria pakko käyttää?

Vaikka nenäimurit ovat yleensä hyödyllisiä, niiden toistuvaa käyttöä ei suositella. Imupaine voi nimittäin vaurioittaa limakalvoa ja lapsen korvaa.

Sitä voidaan käyttää kerran tai kahdesti päivässä vain, kun lima on paksua ja sitä on runsaasti vielä nenähuuhtelun jälkeen.

Tällä hetkellä suositeltavat nenäimurit ovat suutintyyppisiä. Niiden avulla voit säätää imulaitteen imua suullasi.

Nenäimuria tulee käyttää vain tietyissä tapauksissa.
Nenäimureita tulee käyttää vain silloin, kun lima on erittäin paksua tai sitä on jäljellä vielä nenähuuhtelun jälkeenkin. Niiden käyttöä kannattaa kuitenkin välttää, sillä ne voivat vaurioittaa lapsen kuuloa.

Hyödyllisiä vinkkejä lasten nenähuuhteluun

Yllä olevan lisäksi ota huomioon seuraavat suositukset, jos haluat harjoitella tätä tekniikkaa lapsesi kanssa:

 • Nenähuuhtelua ei saa tehdä lapsen ollessa selällään. Tämä lisää riskiä liman joutumisesta korvaan ja korvatulehduksia.
 • Lasten nenähuhteluun on olemassa useita menetelmiä. Ne kaikki kelpaavat, kunhan ne toteutetaan oikein.
 • Jos käytät suihkeita tai kerta-annoksia, valitse pieniä pakkauskokoja, jotka on tarkoitettu yksinomaan lapsen käyttöön. Näin vältytään pullon sisällön pilaantumiselta.
 • Jos lapsella ei ole limaa tai eritteet eivät haittaa häntä, nenähuuhtelua ei tarvitse tehdä.
 • Kun nenä on erittäin tukossa, liuosta kannattaa ensin kaataa sinne hieman ja hieroa muutaman sekunnin ajan eritteiden pehmentämiseksi. Tee sitten nenähuuhtelu.

Nenähuuhtelut ovat turvallisia

Nenähuuhtelu on turvallinen ja tehokas keino hoitaa runsasta limaisuutta lapsilla. Sen käytölle ei ole esteitä ja se on hyvä vaihtoehto silloin, kun tukkoisuus tekee lapsesta ärtyisän. Ota aina huomioon lastenlääkärin suositukset ennen nenähuuhtelun tekemistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.