Onko jokin vialla, jos vauva ei itke juuri koskaan? - Äitiyden Ihme
 

Onko jokin vialla, jos vauva ei itke juuri koskaan?

Vauva alkaa luonnostaan viestiä itkemällä heti syntymänsä jälkeen. Jos lapsi ei kuitenkaan itke juuri koskaan, vanhemmat varmasti miettivät, mikä on vialla.
Onko jokin vialla, jos vauva ei itke juuri koskaan?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 26 huhtikuuta, 2019

Se, että vauva ei itke juuri koskaan, voi olla ongelma ensinnäkin siksi, että vanhempien on vaikea tietää, milloin lapsella on nälkä, kylmä tai jokin muu tarve tai ongelma. Vauvan vähäitkuisuus voi myös saada vanhemmat miettimään, onko tämä sairas tai kärsiikö hän jostain kuulo- tai viestintäongelmasta. On täysin normaalia, että vanhemmat huolestuvat tilanteesta.

Miksi vauva ei aina itke heti synnyttyään?

Monella on kuva, että kaikki vauvat itkevät syntymän hetkellä luonnostaan tai lääkärin stimuloinnin seurauksena, mutta asia ei kuitenkaan ole aivan näin. Itku on pienen lapsen pääasiallinen viestintäkeino, mutta kaikki vauvat eivät vielä elämänsä alkuaikoina käytä tätä taitoa.

Alatiesynnytyksellä syntyvä vauva kokee syntymän hetkellä stressiä. Synnytys aiheuttaa trauman, joka saa monet lapset itkemään automaattisesti, mikä puolestaan aktivoi hengityksen. Osa lapsista kuitenkin syntyy ilman itkua vauvan ollessa tavallista uneliaampi ja rauhallisempi. Jos näin käy, kätilö stimuloi vauvaa, jotta tämä alkaa itkeä ja jotta hengitystiet aukeavat.

Keisarileikkauksella syntyneet vauvat yleensä haukottelevat tai yskivät ennemmin kuin itkevät. Itku voi näissä tilanteissa olla merkki terveysongelmista.

Syntymän jälkeen hoitohenkilökunta arvioi vastasyntyneen tilan Apgar-pisteiden avulla. Pisteet annetaan lapsen hengityksestä, sydämen sykkeestä, ärtyvyydestä, lihasten jäntevyydestä ja ihon väristä. Jokaisesta ominaisuudesta annetaan 0, 1 tai 2 pistettä. Paras mahdollinen pistemäärä on näin 10, mikä tarkoittaa lapsen terveydentilan olevan erinomainen. Alhainen pistemäärä kertoo ongelmista syntymähetkellä, ja tällaisessa tilanteessa hoitohenkilökunta tietää lapsen tarvitsevan erityistä hoitoa.

Miksi vauva ei aina itke heti synnyttyään?

Onko jokin vialla, jos vauva ei itke juuri koskaan?

Se, että vauva ei itke paljon, voi olla täysin normaalia. Jokainen vastasyntynyt on erilainen, eivätkä kaikki lapset pysty välittömästi ilmaisemaan nälkäänsä tai kylmää oloaan itkemisen kautta. Jos lääkäri on lapsen tutkittuaan kertonut kaiken olevan kunnossa, itkuttomuus johtuu siitä, että vauva vasta opettelee itkemistä.

Joissain tilanteissa vähäinen itkeminen voi kuitenkin olla merkki ongelmasta. Tärkeintä on, että kaikki lapsen tarpeet tulevat täytetyiksi. On vanhempien tehtävä pitää vauvaa ja tämän tarpeita, kuten syömistä, nukkumista ja vaipanvaihtoa, silmällä. Vanhempien täytyy oppia tulkitsemaan lapsen viestejä reagoidakseen sopivalla tavalla tämän käytökseen.

Merkkejä siitä, että vauvalla on nälkä

Itkeminen on vauvan viimeinen keino, vaikka hän olisi ollut jo pitkään nälkäinen. Itkeminen onkin vauvan “aggressiivinen” tapa näyttää, että hänellä on nälkä. Jotta voisit estää liian pitkää aikaa nälässä, ole tarkkana seuraavien merkkien kanssa:

  • Vauva kääntää päätään rinnan löytääkseen. Useimmat vastasyntyneet etsivät vaistomaisesti äidin nänniä ruokaa saadakseen. Tätä käytöstä havaitsemalla voit ymmärtää vauvasi olevan nälkäinen.
  • Jos huomaat, että vauva liikkuu paljon, tämä voi kertoa ongelmasta. Hän ei välttämättä ole nälkäinen, mutta ehkäpä vaippa tulisi vaihtaa tai hänellä on ilmavaivoja.
  • Yksi tapa tunnistaa vauvan nälkä on tämä: kuuntele, imeskeleekö hän kieltään. Tämä voi kuulostaa pullon tai nännin imemiseltä, ja se on merkki ruoan tarpeesta.
Onko jokin vialla, jos vauva ei itke juuri koskaan?

Merkkejä siitä, että vauva haluaa nukkua

Jos vauva näyttää jännittyneeltä tai halvaantuneelta, ja hän on kädet nyrkissä ja hieroo silmiään, hän haluaa nukkua. Hän voi haukotella usein tai olla kyvytön pitämään silmiään auki. Nämä merkit kertovat selvästi unen tarpeesta.

Merkkejä siitä, että vauvan vaippa tulisi vaihtaa

Ensimmäinen merkki tästi on tietysti ulosteen haju. Jos on kulunut jo jonkin aikaa vaipan likaantumisesta, vauva näyttää siltä, että olo on epämukava, ja hän on levoton. Jos hän taas nukkuu, hän herää äkillisesti – voit havaita jännitteen ja vihan vauvan kasvoilta.

Jos oma pienesi ei siis vielä osaa viestiä kyyneleiden kautta, voit tulkita hänen muita merkkejään. Ja jos mietit, onko vauvasi itku tai itkuttomuus normaalia, kysy asiasta lastenlääkäriltä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.