Tavallisimmat imetykseen liittyvät ongelmat ja niiden hoito - Äitiyden Ihme
 

Tavallisimmat imetykseen liittyvät ongelmat ja niiden hoito

Tavallisimmat imetykseen liittyvät ongelmat ja niiden hoito

Viimeisin päivitys: 09 huhtikuuta, 2019

Olemalla selvillä yleisimmistä imetysajan ongelmista, äiti pystyy tehokkaammin ehkäisemään ja ratkaisemaan ongelmatilanteita. Tänään kerromme, mitä ovat tavallisimmat imetykseen liittyvät ongelmat ja millaisia ratkaisuja niihin on tarjolla.

Vauvalle ei ole olemassa parempaa ravintoa kuin äidinmaito. Vauvan ruokkiminen rintamaidolla on erinomainen päätös, mutta imetyksen opettelemisessa ja itse imettämisessä voi ilmetä ongelmia. Imetyksen haasteet lisäävät sen todennäköisyyttä, että vauva vieroitetaan aikaisin tai häntä päätetään alkaa ruokkia muilla tavoin.

Seuraavassa kerromme tavallisimmista esteistä imetyksen sujumiselle. Näitä tilanteita ilmenee hyvin usein etenkin imetyksen alkuaikoina.

Tavallisimmat imetykseen liittyvät ongelmat ja niiden hoito

1. Vauvan huono imuote

Yksi suurimmista ongelmista imetyksessä on tämä, eli se, että vauva ei ime äidin nänniä hyvin.

Ongelma: Vauva ei ime rintaa kunnolla, sillä hän käyttää vain huuliaan, ja tämä saa sitten aikaan muita ongelmia.

Ratkaisu: Käytä etu- ja keskisormeasi “klipsinä” ottaaksesi kiinni nännistä, ja laita tämä sitten hellävaraisesti vauvan suuhun. Varmista, että nänni ja osa nännipihasta ovat vauvan suun sisällä.

2. Liian runsas tai vähäinen rintamaidon tuotanto

Ongelma: Ensimmäisinä vauvan elinkuukausina hormonaaliset muutokset lisäävät tai vähentävät äidin rintamaidon tuotantoa liikaa.

Ratkaisu: Anna vauvan tarpeiden määrittää rytmi rintamaidon tuotannolle. Kun tuotannon havaitaan olevan runsasta, suositellaan, että vauvalle tarjotaan vain yhtä rintaa yhdellä imetyskerralla.

Muissa tilanteissa rinnan antaminen vapaasti milloin tahansa vauvan tätä halutessa on avainasia, jotta voidaan stimuloida rintamaidon tuotantoa luonnollisella tavalla.

Tavallisimmat imetykseen liittyvät ongelmat ja niiden hoito

Vinkki: Miten pystyt varmistamaan, että rintamaitoa tulee hyvä määrä vauvan kannalta? Arvoi, ulostaako vauva usein ja ikäänsä nähden normaalisti. Varmista, että hän saa painoa normaaliin tapaan. Jos näin on, ei ole syytä huoleen.

3. Vauva torjuu rinnan

Ongelma: Vauva torjuu rinnan seuraavista syistä johtuen:

  • Huonot kokemukset liittyen huonoon imemisotteeseen tai ryhtiin.
  • Vauva on kokeillut pulloruokintaa ja saanut selville, että rintamaidon imeminen vaatii suurempaa vaivannäköä.
  • Vauva ei pidä jostakin mausta tai tuoksusta, joka tulee ihonhoitotuotteestasi – mahdollisia syitä ovat esimerkiksi hajuvesi tai voide.

Ratkaisu: Vältä kosmetiikkatuotteiden käyttöä rinnoilla ja yritä sinnikkäästi tarjota rintaa vauvallesi. Älä käytä tuttipulloja tai tutteja. Ole kärsivällinen ja laita vauva rinnalle niin pitkäksi aikaa kuin tarvitsee, jotta voisit stimuloida hänen imemisrefleksiään.

4. Halkeilevat ja kipeät nännit

Ongelma: Tämän tavallisen pulman syynä on vauvan huono asento rinnalla tai huono imemisote.

Ratkaisu: Yritä imettää eri asennoissa, kunnes löydät sellaisen, jossa olosi on mukava. Helpottaaksesi maidontuotantoa, kannattaa laittaa lämmin kangas toiselle rinnalle ennen imetyksen aloittamista – tämä auttaa hiukan kipuun vauvan alkaessa imeä.

Lisäksi voit käyttää suojia, jotta pystyisit vähentämään vauvan imemisvoiman aiheuttamaa kipua. Voit myös laittaa muutaman pisaran rintamaitoasi kosteutaaksesi ihoa nännin alueella, tai käyttää voiteita kudosten uudistamiseksi sekä halkeilun estämiseksi.

Tavallisimmat imetykseen liittyvät ongelmat ja niiden hoito

5. Rintatulehdus

Ongelma: Rinnassa on maitotiehyen tukkeuma, tai sitten imetyskertojen välissä on mennyt liian kauan aikaa. Lämmin rintamaito on tulehdusta aiheuttavien bakteerien lisääntymiselle oivallista.

Oireet: Alue on lämmin, kova, herkkä, kipeä, punoittava, kuumottava ja tukossa.

Ratkaisu: Parasta on antaa vauvan imeä usein. On tärkeää tietää, että tämä tulehdus ei ole vauvalle haitaksi. Suositellaan kuitenkin asiantuntijan puoleen kääntymistä, jotta saataisiin antibiootit tulehduksen torjuntaan kehon sisältä käsin.

Imetyksen ongelmat ovat todella yleisiä, eikä niistä ole mitään syytä lannistua.

Jokaiseen näistä esteistä on ratkaisu, ja useimmiten ongelma selviää helpommin kuin arvataan. Tarvitaan vain suurta kärsivällisyyttä sekä optimismia tilanteen korjaantumisen suhteen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.