Näin laitat vauvasi nukkumaan: 5 hyvää vinkkiä - Äitiyden Ihme
 

Näin laitat vauvasi nukkumaan: 5 hyvää vinkkiä

Näin laitat vauvasi nukkumaan: 5 hyvää vinkkiä
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskaana ollessaan nainen ei voi edes kuvitella, miten vaikeaa vauvan nukkumaan laittaminen tulee olemaan. Vauvat yleensä nukkuvat vain silloin, kun ne tarvitsevat unta. Aikuiset yrittävät saada heidät nukkumaan tiettyinä aikoina, jotta saisimme levätä tai hoitaa sellaisia asioita, joita emme pysty vauvojen ollessa hereillä hoitamaan.

Vauvan nukkumaan laittaminen on yksi monimutkaisimmista äitiyden tehtävistä, eikä ole olemassa mitään ohjekirjaa, joka pätisi kaikkiin vauvoihin maailmassa. On silti joitakin tekniikoita, joita voit kokeilla, ja ehkäpä löydät juuri sellaisen joka toimii myös oman vauvasi nukkumaanmenoaikana.

Laita lämmin pyyhe sänkyyn ennen nukkumaanmenoaikaa

Vauvaasi ehkä häiritsee lakanoiden kylmä pinta sen jälkeen, kun se on juuri ollut äidin lämpimissä käsissä. Vauvan peitteleminen ei ole hyvä idea ensimmäisen ikävuoden aikana, eikä välttämättä toisenkaan. Tämän takia vauvojen “makuupussit” ja lämpimät pyjamat ovat niin suosittuja.

Ennen kuin laitat vauvasi sänkyyn, voit laittaa kuivan ja lämpimän pyyhkeen sängylle ja pitää sen siinä muutaman minuutin ajan. Kun otat pyyhkeen pois, sänky pysyy lämpimänä ja auttaa pikkuista rentoutumaan ja nukahtamaan paremmin.

Rutiinit ja vauvojen uni

On hyvä muuttaa rutiineja silloin tällöin

Olisi hyvä, ettei sama vanhempi aina laittaisi lasta nukkumaan, sillä silloin lapsi kieltäytyy nukkumasta muiden ihmisten avulla. Tämän takia äidin ja isän pitäisi vuorotella vauvan nukuttamisessa, jottei synny ongelmaa, kun toinen on liian kiireinen ja toinen joutuu hoitamaan vauvan nukuttamisen.

Äidit todennäköisemmin viettävät enemmän aikaa vauvojen kanssa, minkä takia äidin ja vauvan kiintymys on melkein synnynnäistä. Nukkumaanmenoaika on hyvä hetki isälle ja vauvalle olla tekemisissä toistensa kanssa, mikä vahvistaa heidän keskinäistä suhdettaan.

Käytä äänesi värähtelyä

Vauvat ovat tottuneita äitinsä äänen tärinään ja ovat kuunnelleet sitä päivittäin jo ennen syntymää. Tämän takia on hyvä idea antaa vauvan kuunnella äänesi värähtelyä samalla, kun pidät vauvan päätä rintasi vasten.

Voit laulaa laulun, puhua hänelle tai sitten vain hyräillä. Äidin äänen värähtelyn ja resonoinnin tunteminen äidin rinnassa auttaa vauvoja nukahtamaan ja voimaan paljon paremmin.

Kiinnitä huomiota aikoihin, jolloin olet nukuttamassa vauvaasi

Vauvojen unirytmi ei varmaankaan vakiinnu, jos nukkumaan laitettaessa ei noudateta selviä ja hyvin vakiintuneita rutiineja. Vauvat tarvitsevat selviä rutiineja, jotta ne voivat tuntea olonsa turvalliseksi ja jotta ne pystyvät nukahtamaan helpommin samoina kellonaikoina.

Sinun kannattaa noudattaa samaa iltarutiinia joka ilta ja esittää itsellesi seuraavat kysymykset: Oletko laittamassa vauvaasi nukkumaan liian aikaisin tai liian myöhään? Noudatatko jotakin rutiinia vai vaihdatko sitä joka päivä?

Miten vauvojen unirytmi kehittyy

Ole joustava vauvasi tarpeiden suhteen

Vaikka noudattaisitkin samaa rutiinia joka päivä, on tärkeää olla jonkin verran joustava varmistaaksesi, että pysyt mukana vauvan tarpeissa. Sinun tulisi muistaa, että vaikka jokin olisikin toiminut nukkumaanmenoaikana yhtenä yönä, se ei välttämättä toimikaan seuraavana iltana, ja tässä pitää vaan kokeilla jotain täysin toista tekniikkaa.

Aloita olemalla joustava, ja muokkaa ja vakiinnuta rutiineja vähitellen, kunnes löydät metodit jotka parhaiten sopivat omalle vauvallesi. Toisinaan illallisen syöminen eri aikaan riittää varmistamaan, että sinäkin saat unta.

Tässä joitakin vinkkejä, jotta voisit saada vauvasi nukkumaan paremmin öisin. Muistathan kuitenkin, että jokainen vauva on uniikki, ja sinun pitää mukautua vauvasi tarpeisiin ja rytmiin. Kaikista tärkeintä on säädellä vauvan sisäistä kelloa, jotta hän tietäisi, milloin on ilta ja nukkumaanmenoaika.

Älä ikinä pakota vauvaa nukkumaan, kun hän ei sitä halua, äläkä anna vauvan olla hereillä kunnes hän nukahtaa uupumuksesta. Vauvasi tarvitsee sinua, ja hänen pitää saada tuntea lämpösi, jotta voisi tuntea olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.