Nämä 8 asiaa kannattaa sanoa lapselle usein - Äitiyden Ihme
 

Nämä 8 asiaa kannattaa sanoa lapselle usein

Nämä 8 asiaa kannattaa sanoa lapselle usein
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Meidän tarvitsee tuntea itsemme rakastetuiksi, jotta voisimme täyttää potentiaalimme sekä kehittää itseämme kaiken aikaa. Siksi muun muassa on niin kovin tärkeää, että kerrot lapsillesi rakastavasi heitä.

Ihmisinä me tarvitsemme vahvistusta siitä, kuinka paljon meistä pidetään ja kuinka meitä arvostetaan, rakastetaan ja ihaillaan, jotta voisimme tuntea olomme hyväksi. Mitä enemmän meitä rakastetaan, sitä suurempaa on hyvinvointimme.

Miksi on tärkeää, että kerrot lapsellesi rakastavasi häntä?

Kun sanomme, että on tarpeen antaa lapsellesi osoitusta rakkaudestasi, jotta hän voisi kasvaa terveenä ja onnellisena, me tarkoitamme että sinun on tärkeää näyttää tunteesi, jotta lapsesi voisi tuntea olonsa hyväksi. Näiden erilaisten rakkauden ilmaisujen kautta me vahvistamme lapsen hyvinvointia.

Tämä ei tarkoita, että kannattaisi toistaa kliseisiä lauseita jatkuvasti ja tehdä kaikki lastesi puolesta. Tällä tavalla vain hemmottelet heitä liikaa ja jopa rohkaiset sellaista käytöstä, joka ei ole hyväksi tunne-elämän terveydelle.

Luo varma, mutta rakkautta osoittava ympäristö, jossa lapsi voi kasvaa tunne-elämältään terveenä ja kehittyä yksilöksi yhteiskunnan osana.

Sanalliset ilmaisut rakkauden osoittamiseksi ovat yksi taianomainen aines tässä seoksessa. Hyvä annos ylistystä on osa rakkautta, ymmärrystä ja hyväksyntää. “Myönteisen kasvatuksen” kannattajien mukaan sanallisen rakkauden ilmaisun kautta lapset eivät tule tuntemaan itseään ainoastaan rakastetuiksi, vaan myös turvassa oleviksi.

Nyt katsomme eräitä parhaita asioita, joita voit lapsellesi kertoa muistuttaaksesi häntä siitä, mitä hän sinulle merkitsee ja vahvistaaksesi hänen tunnetason hyvinvointiaan.

Kuten sanonta kuuluu, ei ole mitään parempaa kuin oikean asian sanominen oikeaan aikaan ja oikeilla sanoilla.

8 asiaa, jotka kannattaa sanoa lapselle usein

 • Rakastan sinua! Ei koskaan ole huono hetki sen kertomiseksi, kuinka tunnet lastasi kohtaan ja jotta voisit vahvistaa välistänne tunnetason sidettä.
 • Sinä teet minnut niin onnelliseksi. Mikä olisi parempaa lapsellesi kuin sen tietäminen, että hän on se, joka tuo kotiisi ja sydämeesi iloa?
 • Olet mahtava. Muistuta lastasi aina niistä hyvistä asioista, jotka hän tarjoaa. Motivoi häntä saamaan päätökseen aloitetut asiat. Auta häntä kun hän haparoi. Rakenna hänen itsetuntoaan turvallisuuden tunteella ja kerro hänelle, kuinka arvokas hän on. Anna lapsellesi itsenäisyyttä omien siipien käyttämiseksi perustuen siihen, mitä hän on ja mitä hänestä voi tulla.
 • Minä uskon sinuun! Tämäkin on sellainen lause, jonka lapsesi tarvitsee kuulla. Kerro hänelle yhä uudestaan, että vaivannäöllä ja omistautumisella jokainen meistä voi olla elämässään mitä haluaa. Lapsen tarvitsee vain tehdä töitä sinnikkäästi ja kurinalaisesti. Sillä ei ole väliä, jos pikkuisesi aina joskus tuntee olevansa “huono” jossakin. Muistuta häntä, että uskot häneen, ja voit näin antaa lapsellesi tarvittavaa tukea, jota hän tarvitsee jatkaakseen yrittämistä.
 • Olen sinusta hyvin ylpeä. Epäilemättä tämä on yksi kaikkein tärkeimmistä asoista, joita lapsille kannattaa sanoa. Näytä aina, kuinka ylpeä heistä olet joka askeleella, vaikka kuinka pienellä. Sillä ei ole väliä, jos nämä askeleet ovat pieniä – sillä on väliä, että ne ovat varmoja. Toisin sanoen kerro, kuinka ylpeä olet siitä, mitä lapsesi tekevät. Tämä tekee heistä vahvempia.
 • Olen täysin varma, että sinä pystyt siihen. Osoita pienellesi, että sinulla on täysi luottamus hänen kykyihinsä ja taitoihinsa. Ruoki hänen taitojaan silloinkin, kun lapsi on lannistunut. Mutta älä odota siihen asti, että hänellä on huono olo – yritä sanoa tätä sekä hyvinä että huonoina aikoina.
 • Minusta on ihanaa viettää aikaa sinun kanssasi. Ole kuitenkin hiukan tarkkana tämän kanssa. Kyseessä ei ole vain se, että kerrot rakastavasi hänen kanssaan olemista, vaan tämän näyttäminen. Ei ole mitään parempaa kasvatusta kuin sellainen, johon kuuluu todellista laatuaikaa. Sen viettäminen lapsesi kanssa vaikka yhdessä leikkimällä ja asioita tekemällä rakentaa välistänne sidettä. Oppiminen, hauskanpito ja toistenne rakastaminen vapaa-ajalla on mahtavaa.
 • Olen kiitollinen meidän yhdessä viettämästämme ajasta. Selitä, että sinusta on jo siitä hetkestä lähtien, kun tunsit hänen liikkuvan vatsassasi, tuntunut ettet voisi olla onnekkaampi. Kerro, ettet koskaan ole ollut onnellisempi kuin silloin, kun katsoit häntä ensi kerran. Tulet ymmärtämään, että et ole yksin kiitollisuuden tunteidesi kanssa. Myös lapsesi ovat onnellisia ja kiitollisia, kun äiti on heidän elämässään.

Kuten huomaat, nämä kahdeksan lausetta ovat hyvin yksinkertaisia, mutta niillä on kuitenkin rajaton potentiaali. Kyseessä on vain hyvä viestintä ja se, että ilmaiset tunteesi niille, joita rakastat.

Jos me pystymme pukemaan tunteemme sanoiksi, voimme antaa hyvän lapsuuden tyttärillemme ja pojillemme. Muista, että sinun rakkautesi heitä kohtaan muokkaa lastesi tulevaisuuden hyvinvointia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
 • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
 • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
 • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.