Miksi vauva nukkuu vain sylissäsi?
Useimmat vauvat nukkuvat vain äidin sylissä. Monet äidit kuitenkin miettivät, onko tämä normaalia vai tulisiko siitä olla huolissaan.
Vauvat mieltävät äidin sylin ja sen lämmön turvalliseksi paikaksi, ja näin ollen ne nukahtavat helpommin. Syli on vauvalle turvallisempi ja mieluisampi, ja siksi vauva useimmiten herää välittömästi kun yrität laskea hänet omaan sänkyynsä.
Useiden lastenlääkäreiden mielestä vauvan ei tulisi mieltää äidin tai isän syliä paikaksi, jossa voi nukkua. On kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen vauva ja perhe on omanlaisensa, ja se mitä pidetään yleisesti hyväksyttävänä ei välttämättä toimi kaikkien perheiden kohdalla.
Jotta jokainen vanhempi löytäisi sopivan vaihtoehdon, tarvitaan vain aikaa, kärsivällisyyttä ja rakkautta.
Miksi vauva nukahtaa vain sylissäsi?
Monet vanhemmat, jotka kohtaavat tämän tilanteen, miettivät onko jokin pielessä. On tärkeää ymmärtää, ettei siinä ole mitään väärää, eikä syliin nukahtaminen kerro mistään suuremmasta ongelmasta. Erityisesti jos vauva on alle 6 kuukautta vanha, rutiinien opettelu tärkeää ja se luo vauvalle turvallisuudentunteen.
Jos perheessä ei käytetä perhepetiä, olisi hyvä että vauva yli 6 kuukauden ikäisenä nukkuisi omassa sängyssään ja mieltäisi sen paikaksi, jossa hän nukahtaa ja herää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettet voisi pitää vauvaasi sylissäsi ja lohduttaa häntä silloin, kun hän tätä tarvitsee. Tämän jälkeen voit laskea vauvan takaisin omaan sänkyynsä.
Seuraavassa tarkastelemme nukkumista ja sitä, kuinka se muuttuu vauvan kasvaessa.
6 kuukauteen asti tärkeintä on turvallisuudentunne
Kuuden kuukauden ikään asti on ehdottoman tärkeää, että vauva tuntee olonsa turvalliseksi. Lapsen aivot kypsyvät seitsemänteen ikävuoteen mennessä. Ensimmäinen suuri kypsymisvaihe tapahtuu 3-vuotiaana, kun aivojen neuroverkkoja peittävä myeliini ja sähkökemialliset pulssit mahdollistavat sen, että lapsi voi säädellä unirytmiään.
Pienelle vauvalle ja lapselle on normaalia herätä useita kertoja yössä. Tästä huolimatta on kuitenkin tärkeää pyrkiä kehittämään rutiineja ja hyvä unirytmi mahdollisimman pian.
- Kuuden kuukauden ikään asti tärkeintä on se, että vauva tuntee olonsa turvalliseksi, ja juuri tämän vuoksi on tärkeää, että pidät vauvaasi sylissä mahdollisimman paljon.
- Muista, että vauva on viettänyt viimeiset yhdeksän kuukautta sinun kohtusi lämmossä ja turvassa, eikä yksin sängyssä nukkuminen ole sille luonnolllista.
- Pidä mielessä, että jokainen vauva on oma yksilönsä, eikä siis kaikilla vauvoilla ole vaikeuksia nukkua omassa sängyssään heti syntymän jälkeen.
Älä huoli, jos vauvasi haluaa nukkua vain sylissäsi. Tämä ei ole oire mistään muista ongelmista, eikä se tarkoita sitä, että lapsi ei pystyisi itsenäistymään kun se kasvaa. Kuuden kuukauden ikään asti on tärkeää olla kärsivällinen, eikä siinä ole mitään väärää jos annat vauvasi nukkua vain sylissäsi.
Kuinka saat vauvan nukkumaan omassa sängyssään?
Tärkeintä on se, että vauvalle kehittyvät rutiinit iästä riippumatta. Älä koe syyllisyyttä, jos vauvasi nukkuu omassa sängyssään, sillä tämä ei missään nimessä tarkoita sitä, ettet voisi antaa vauvalle aivan yhtä paljon läheisyyttä.
Jos perheessänne ei käytetä perhepetiä, olisi tärkeää pyrkiä siihen että vauva nukkuu omassa sängyssään. Tässä muutamia vinkkejä sen opetteluun:
- Kylvetä vauva ennen nukkumaanmenoa.
- Syötä vauva ennen nukkumaanmenoa, mutta jos hän ei ole nälkäinen, älä pakota häntä syömään.
- Laske vauva hänen omaan sänkyynsä hellästi ja pidä häntä sylissäsi niin kauan kuin mahdollista.
- Silittele vauvan poskea tai kättä sen jälkeen kun olet laskenut hänet sänkyyn, sillä näin vauva tuntee olonsa turvallisemmaksi ja ymmärtää että olet hänen lähellään.
Jätä vauvan sänkyyn jokin omista vaatteitasi, jolloin lisäät vauvan turvallisuudentunnetta. Kun jätät jonkin vaatekappaleesi vauvan viereen, hän tunnistaa äidin tuoksun ja kokee näin ollen olonsa turvallisemmaksi. Hajuaisti on alle 6-kuukautisten vauvojen kehittynein aisti.
Ole kärsivällinen – älä pakota vauvaa nukkumaan omassa sängyssään
On normaalia, että pienen vauvan vanhemmat ovat väsyineitä ja epätoivoisesti haluasivat vauvan nukkuvan omassa sängyssään. Kun lapsi nukkuu vain sylissä eikä suostu nukkumaan omassa sängyssään, kasvattaa tämä vanhempien turhautuneisuutta, mikä aiheuttaa usein ongelmia parisuhteessa.
Muista kuitenkin, että:
- Nukkuminen ei ole taito, jonka voisi opetella tai opettaa, kuten esimerkiksi lukeminen. Nukkuminen on vaistomaista käyttäytymistä, ja ensimmäisten kuukausien aikana vauva nukahtaa vain silloin, kun se tuntee olonsa turvalliseksi.
- Viikkojen kuluessa vauvan turvallisuuden tunne vahvistuu, mikä sitten vähentää vauvan kiintymyksen tarvetta, ja tämän myötä vauvan nukahtaminen ja nukkuminen helpottuvat.
Anna itsellesi ja vauvallesi aikaa, äläkä huoli – voit silti nukkua päiväunia vauvan kanssa rutiineja vahingoittamatta. Ajan kuluessa vauvan unirytmi muuttuu ja paranee, minkä jälkeen nukkuminen ja nukahtaminen helpottuvat kyllä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cuidados y caricias. (2017). Mi bebé solo se duerme en brazos y cuando lo acuesto de despierta ¿Es normal? Recuperado el 2 de enero de 2022 de: Disponible en: https://www.cuidadosycaricias.es/bebe-solo-se-duerme-en-brazos/
- Dawson, G., Ashman, SB y Carver, LJ (2000). El papel de la experiencia temprana en la configuración del desarrollo conductual y cerebral y sus implicaciones para la política social. Desarrollo y psicopatología , 12 (4), 695-712. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/12129242_The_Role_of_Early_Experience_in_Shaping_Behavioral_and_Brain_Development_and_Its_Implications_for_Social_Policy
- GuijarroEM (2013). Lactancia materna y revolución, o la teta como insumisión biocultural: calostro, cuerpo y cuidado. Dilemas , (11), 169-206. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4195869
- Haghayegh S., Khoshnevis S., Smolensky MH, et al. (2019). Calentamiento corporal pasivo antes de acostarse mediante una ducha o baño tibios para mejorar el sueño: una revisión sistemática y un metanálisis. Revisiones de medicina del sueño , 46 , 124-135. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31102877/
- Observatorio de salud de la mujer de Harvard. (2010, 1 de diciembre). Los beneficios para la salud de las relaciones sólidas. Recuperado el 3 de agosto de 2016 de: https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/the-health-benefits-of-strong-relationships
- Larrea A. (2017). Análisis de las técnicas para el manejo del sueño en niños de 0 a 2 años y del conocimiento de los padres sobre las mismas. [Trabajo de grado, Universidad Pública de Navarra]. Academia-e. Disponible en: https://academica-e.unavarra.es/handle/2454/26668
- Clínica Mayo. (2022, 23 de abril). Cómo ayudar a que el bebé duerma toda la noche. Recuperado el 7 de marzo 2022 de: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/baby-sleep/art-20045014
- Mindell J. A., Williamson A. A. (2018). Benefits of a bedtime routine in young children: Sleep, development, and beyond. Sleep medicine reviews, 40, 93-108. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6587181/#:~:text=As%20the%20number%20of%20nights,consistency%20in%20conferring%20sleep%20benefits.
- Rigon E. & Auffret M. (2016). ¿Hay que coger al bebe en brazos cuando llora? Editorial Parkstone International. Disponible en: https://books.google.at/books?id=ZXJrDQAAQBAJ
- Vives RJ, Lartigue, BT y Córdoba, A. (1992). Apego y vínculo. Comunicación preliminar. Cuaderno Psicoanal , 25 , 45-53. Disponible en: http://bloguamx.byethost10.com/wp-content/uploads/2015/04/apego-y-vinculo-lartigue.pdf?i=1
- Wright J. (2023). Cómo conseguir que un bebé duerma en una cuna. WikiHow. Recuperado el 7 de marzo de 2023 de: https://www.wikihow.life/Get-a-Baby-to-Sleep-in-a-Crib