Imetys: 5 monelle yllättävää faktaa - Äitiyden Ihme
 

Imetys: 5 monelle yllättävää faktaa

Imetys: 5 monelle yllättävää faktaa
Eva Maria Rodriguez Diego

Kirjoittanut ja tarkastanut ammattikirjoittaja ja liikuntakasvatuksen asiantuntija Eva Maria Rodriguez Diego.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Imetys on täydellinen tapa ruokkia vauva. Rintamaito sisältää kaikki hänen tarvitsemansa ravintoaineet sekä tarjoaa myös täydellisen ravitsemuksellisen tasapainon ja vasta-aineet.

Sen lisäksi, että imetys on luonnollisin tapa ruokkia vauvaa, se auttaa myös luomaan ja vahvistamaan äidin ja vauvan välistä sidettä. Samoin se vahvistaa äidin itsetuntoa, mikä on erityisen välttämätöntä synnytyksen jälkeisen masennuksen ehkäisemisessä ja päihittämisessä.

Mutta varmasti tiesitkin jo kaiken tämän. On kuitenkin eräitä muita imetykseen liittyviä asioita, jotka eivät ole niin tunnettuja, mutta jotka ovat myös erittäin mielenkiintoisia. Ne vahvistavat ajatusta siitä, että imetys on erinomainen valinta.

Imetys voi vähentää rintasyövän riskiä

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että esivaihdevuotisilla naisilla, jotka ovat imettäneet lapsiaan, on jopa 50 prosenttia pienempi riski sairastua rintasyöpään verrattuna niihin, jotka eivät ole imettäneet.

Tämä tutkimustieto on osoittanut myös vahvaa korrelaatiota imetyksen keston ja syöpäriskin vähenemisen välillä erityisesti niillä naisilla, jotka ovat imettäneet yli vuoden ajan.

Muiden tutkimusten avulla on lisäksi havaittu suora yhteys sen välillä, että naista on imetetty vauvana ja sen, että on pienempi riski sairastua rintasyöpään.

imetys

Rintojen koko ja maidon määrä

Yleisesti ottaen rintojen koolla ei ole mitään tekemistä imetyksen kanssa, eikä asia siis vaikuta äidin kykyyn imettää vauvaa.

Ei ole näyttöä siitä, että naisilla joilla on pienet rinnat tai nännit, olisi enemmän ongelmia maidon tuottamisessa. Maitoa tuotetaan maitorauhasissa, joita on kaikkien naisten rinnoissa.

Lisäksi kyvyttömyys tuottaa tarpeeksi maitoa lapsen ruokkimiseen on melko harvinainen. Naisten ei yleensä tarvitse täydentää vauvan ruokavaliota korvikkeella.

Yleensä tämä vaje liittyy aikaisempaan traumaan, äärimmäiseen kaloreiden rajoittamiseen, kilpirauhasen liikatoimintaan tai muihin tekijöihin, kuten stressiin.

Imettäminen voi olla vaikeaa

Vauvoilla on syntyjään imemisrefleksi, mutta heidän hajuaistinsa auttaa myös siteen luomisessa äitiin. Tuoksun avulla vauva hakeutuu äidin rinnalle etsimään ruokaa. Ja jos äiti ilmestyy paikalle, vauva pystyy tunnistamaan hänet, vaikkei olisikaan kuullut häntä.

Vaikka imetys on luonnollista, se ei välttämättä ole itsestäänselvä asia. Se voi olla vaikeaa, ja alkuvaiheessa saattaa esiintyä erilaisia komplikaatioita.

Imettäminen voi olla myös tuskallista. Lisäksi yksikään äiti ei säästy mahdollisuudelta saada rintatulehdusta, joka voi muuttua hyvin monimutkaiseksi, ellei sitä hoideta ajoissa.

Lisäksi imettäminen säätelee äidin koko elämää sekä pakottaa hänet järjestämään aikataulunsa vauvan tarpeiden mukaan.

Alussa tämä perustuu pääasiassa uni- ja lepoaikojen säätelyyn, mutta ajan myötä naiset ymmärtävät, että imetyksen jatkaminen vaatii paljon enemmän uhrauksia kuin miltä aluksi vaikuttaa.

imetys

Rinnat kasvavat ja tulevat herkemmiksi ja vastaanottavammiksi

Kun maitoa alkaa virrata, rintojen koko kasvaa, samoin niiden herkkyys. Itse asiassa mikä tahansa fyysinen tai aistillinen ärsyke voi aiheuttaa maidon vapautumisen (monet naiset erittävät maitoa jo pelkästään kuullessaan vauvan itkua).

Kuitenkin rintaan kertynyt maito voi aiheuttaa tukoksia ja tuottaa suurta tuskaa. Siksi on tärkeää imettää vauvaa usein tai pumpata maitoa pois, jotta maitoa ei kerry rintaan. Näin vältytään epämukavuudelta ja mahdollisuudelta sairastua rintatulehdukseen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.