Isoäidiksi ensimmäistä kertaa - Äitiyden ihme
 

Isoäidiksi ensimmäistä kertaa

Sinä hetkenä, kun kuulet uutiset, että olet tulossa isoäidiksi ensimmäistä kertaa, aloitat uuden ja jännittävän taipaleen elämässäsi.
Isoäidiksi ensimmäistä kertaa
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 16 toukokuuta, 2020

Isoäidiksi tuleminen ensimmäisen kerran on erityinen hetki jokaisen naisen elämässä. Se tarkoittaa uuden ja erityisen aseman omaksumista äitiyden lisäksi. Se, että saa lapsenlapsen, ei suinkaan tarkoita, että lakkaisi olemasta äiti omille lapsilleen. Vaikka oma lapsi on itsekin vanhempi, hän tarvitsee aina vanhempansa tukea, kokemusta ja viisaita sanoja – iästään riippumatta.

Isoäidiksi ensimmäistä kertaa

Jokaisen lapsenlapsen syntymä on erityinen hetki, mutta vain ensimmäisen lapsenlapsen kohdalla nainen käy läpi muutoksen äidistä isoäidiksi. Ensimmäisen lapsenlapsen syntymän odottaminen herättää tulevassa isoäidissä todennäköisesti suuria tunteita. Vaikka päällimmäisenä mielessä ovat onnellisuus ja ilo, isoäidin roolin hyväksyminen ja omaksuminen tuovat mukanaan myös uudenlaisia haasteita.

Oma lapsi on kasvanut aikuiseksi ja pian myös vanhemmaksi, eikä hän ole enää lapsi – vaikka äiti näkeekin lapsensa aina vanhemman silmin. Isoäidiksi tulevan on ymmärrettävä, että lapsenlapsen kanssa vastuut eivät tule olemaan samat kuin äitiydessä. Usein sanotaan, että vanhemmat kasvattavat ja isovanhemmat hemmottelevat, ja vaikka sanonta ei ehkä pidäkään täysin paikkaansa, piilee siinä myös totuuden siemen. Isoäidiksi tuleminen ei tarkoita uudelleen äidiksi ryhtymistä. Äitinä rooli on kasvattaa ja opettaa, kun taas isoäitinä päärooli on olla oppaana lapsenlapsen seikkailuissa.

Isoäidiksi ensimmäistä kertaa

Toinen äitiys

Aiemmin huomautimme, että isoäidiksi tuleminen ei tarkoita uudelleen äidiksi tulemista. Näillä elämänvaiheilla on kuitenkin muutamia samankaltaisuuksia, ja siksi jotkut ammattilaiset viittaavatkin isoäidiksi tulemisen olevan eräänlainen “toinen äitiys”.

Sekä äiti, että isoäiti pystyvät jakamaan tuntemukset siitä, kun he näkevät uuden ihmisen syntyvän tähän maailmaan, ja kasvavan itsenäiseksi persoonaksi. Molemmilla heillä on ehdotonta rakkautta lapsia kohtaan. Isoäitinä pääset kokemaan äitiyden suurimpia ja hienoimpia hetkiä, ilman äitiyden painavaa vastuuntuntoa.

On siis aika nauttia ja löytää uudelleen nuo hetket, joita emme ehkä osanneet vielä arvostaa ollessamme itse äitejä, sillä mieltämme painoivat niin monet murheet ja velvollisuudet.

Isoäitiydestä kuuluu nauttia

Isoäitinä sinulla tulee olemaan tärkeä rooli lapsenlapsesi elämässä. Tulet väistämättä vaikuttamaan enemmän tai vähemmän tuon uuden perheenjäsenen elämään.

Luonnollisesti haluat tehdä parhaasi, mutta jos haluat myös nauttia isoäidiksi tulemisesta, sinun tulee oppia kunnioittamaan lapsen vanhempien luomaa kasvuympäristöä ja heidän vanhempina asettamiaan sääntöjä.

Vaikka olisit eri mieltä heidän kanssaan, kunnioita lapsen vanhempien tekemiä päätöksiä.

Kun tunteita on pelissä paljon, voi olla vaikeaa olla menemättä niiden mukana. Isoäitinä, sinulla on jo äitiyden tuoma kokemus ja viisaus, samoin kuin lukuisia elämän tuomia muita oppeja takataskussasi.

On luonnollista, että haluat auttaa lastasi tässä uudessa asiassa, ja käyttää tietojasi ennalta ehkäistäksesi samojen virheiden tapahtumista. Sinun tulee kuitenkin oppia, milloin on hyvä hetki jakaa neuvojasi.

Sinun neuvosi voivat olla korvaamaton apu uusille vanhemmille, mutta vain, mikäli opit kuinka ja koska tarjota niitä. On tärkeää, että vanhemmat saavat tehdä vapaasti omat virheensä lastensa kasvatuksessa, oppiakseen niistä.

Isoäidiksi ensimmäistä kertaa

Tarjoa tukeasi ja neuvojasi, mutta kunnioita vanhempien päätöksiä, silloinkin, vaikket olisi niistä samaa mieltä. Auttamisen lisäksi sinä autat luomaan rauhallisen, ja yhteistyöhön kannustavan ympäristön, jossa on helppo rentoutua ja viettää aikaa lapsenlapsesi kanssa.

Isoäidin tehtävä

Isoäidiksi tuleminen ei tarkoita pelkästään keksien leipomista, tai villapaitojen kutomista. Jokaisella meistä on vahvuutensa ja taitonsa, ja nämä ovat niitä arvoja, jotka erottavat sinut muista isoäideistä.

Muista, että päätehtäväsi on jakaa nuo elämän arvot edelleen lapsenlapsellesi.

Sinä autat häntä oppimaan ympärillään olevasta maailmasta, ja kokemustensa kautta tuntemaan itsensä. Sinun täytyy olla hänen seuranaan tällä pitkällä ja vaikealla polulla, joka on täynnä seikkailuja ja tunteita.

Tukeminen ja neuvominen, vuosiesi varrella kerätyn viisautesi jakaminen – ne tulevat olemaan sinun tehtäviäsi isoäidiksi tultuasi. Ja samalla kun ohjailet lapsenlastasi elämän polulla, opit itsekin uusia asioita, ja nautit jälleen elämästä täysin uudella tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.