Kummin rooli lapsen elämässä - Äitiyden Ihme
 

Kummin rooli lapsen elämässä

Kummin rooli lapsen elämässä
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 17 tammikuuta, 2020

Ristiäisissä kummit ottavat opastajan ja kasvattajan roolin lapsen elämässä. Heidän sitoutumisensa kyseiseen rooliin on avainasia, ja kummien valinta on tärkeä tehtävä. Uskonnollisesta näkökulmasta kummin rooli on varmistaa, että kummilapsi kasvatetaan kristillisten periaatteiden mukaan. 

Kummina olemisen ei kuitenkaan pitäisi rajoittua vain uskonnolliseen ohjaukseen. Useimmissa tapauksissa kummivanhemmat valitaan toimimaan kuin lapsen kakkosvanhempina – he ovat tukiverkosto niin pienelle lapselle kuin myöhemmin teini-ikäiselle ja aikuisellekin. Tänä päivänä kummilla tarkoitetaan myös monia täysin maallisia asioita.

Kummit ja lailliset holhoojat

Kummit ovat symbolisessa roolissa lapsen ristiäisissä ja siitä lähtien tärkeitä hahmoja lapsen elämässä. Vastuu lasta kohtaan ei kuitenkaan ole laillisesti sitova. Siinä traagisessa tilanteessa, että et pysty itse kasvattamaan lastasi, hänen kumminsa eivät pysty esittämään laillisia vaatimuksia lapsen huoltajuudesta.

Kirkko vaatii yleensä, että viralliset kummit täyttävät eräät vaatimukset, mikä tarkoittaa tavallisesti sitä, että he ovat kirkon jäseniä. Kirkon edustajat saattavat myös pyytää kummeja osallistumaan ennen kastetta koulutukseen, jotta he saavat tietoa seremoniasta ja tulevista velvollisuuksista.

Kummin rooli lapsen elämässä

Yleisesti ottaen vanhempien tulee odottaa kummien täyttävän seuraavat velvollisuudet:

  • Tiiviin siteen muodostaminen lapseen ja läsnäolo hänen elämässään. On hyvin tärkeää, että kummit osoittavat aktiivisesti kiinnostusta lapsen arkeen, eivätkä siis ainoastaan esiinny kuvissa tärkeistä tilaisuuksista ja muista lasta tämän merkkipäivinä.
  • Suhteen tulee olla täynnä luottamusta. Valitsemiesi henkilöiden tulisi kasvaa kuin osaksi perhettänne, ja kummien olisi hyvä olla kuin toisia isiä tai äitejä, joihin lapsi voi luottaa. Tämä vilpittömyys auttaa luomaan hedelmällisen siteen.
  • Kummien tulee toimia oppaina lapsen henkisessä koulutuksessa. Tämä tarkoittaa, että annetaan vankka pohja ja näytetään hyvää esimerkkiä. Joskus opetukset ja kummin neuvot ovat lapselle tervetulleempia kuin vanhempien – näin voi olla etenkin teini-iässä.
Kummin rooli lapsen elämässä

Mien löydät sopivat kummit lapsellesi?

Sedät ja tädit, isovanhemmat ja serkut… Nämä ovat kaikki luonnollisesti muodostuneita siteitä, mutta kummit tulee valita. Lapsen kummien nimeämisen tulee olla tietoisesti tehty teko, johon liittyen täytyy muistaa, että päätöksellä on vaikutusta lapsen tulevaisuuteen.

Henkilöiden tulisi olla perheenjäseniä tai läheisiä ystäviä. Varmista, että he haluavat olla tässä roolissa ja pystyvät osallistumaan aktiivisesti lapsesi elämään. Perheet noudattavat erilaisia perinteitä, ja joissakin perheissä valitaan läheisiä sukulaisia kummeiksi. Saatat kuitenkin itse haluta pyytää tehtävään esimerkiksi lapsuudenystävää. Jotkut perheet valitsevat kummit taloudelliseen tilanteeseen tai asemaan perustuen.

Perheen perinteen ei kuitenkaan tulisi olla tärkein tekijä. Kummin täytyy olla henkilö, jolla on terve henkinen elämä, jonka hän voi jakaa lapsen kanssa. On syytä valita ihminen, johon pystyt varmasti luottamaan ja jonka tiedät kasvattavan lasta hyvin.

Oleellisia seikkoja kummin valinnassa

Maantieteellinen läheisyys

Vaikka onkin totta, että sosiaalinen media lähentää ihmisiä, on parempi, jos kummit asuvat lapsen lähellä. Kummin tulee pystyä antamaan halaus, kun lapsi sitä tarvitsee, viettämään aikaa tämän kanssa tavallisena iltapäivänä ja pitämään tälle seuraa erilaisissa tapahtumissa ja erityistilanteissa.

Ikä

Vanhemmat ihmiset ovat loistavia neuvonantajia, mutta kummiudessa on tärkeää myös se, että suhde kestää pitkään. Tämän lisäksi lapsi voi kokea nuoremmalla henkilölle puhumisen ja uskoutumisen helpommaksi. Mitä tulee kummien valintaan, kannattaa siis ottaa huomioon myös ihmisen ikä.

Tunnetason läheisyys

Tämä on yksi avainasioista kummien valinnassa. Kummien ei tulisi ainoastaan jakaa arvojasi ja periaatteitasi – heillä tulisi olla myös tarvittavaa tunneälyä omien tunteidensa näyttämiseksi.

Kummin rooli lapsen elämässä

Vanhempien oma valinta

Vanhempien tulisi siis ottaa lapsen kummien valinta vakavasti. Asian ei tule olla vain perhevelvoite, eikä se saisi perustua pelkästään vanhan ystävän kunnioittamiselle. Kummeilla voi olla hyvin suuri vaikutus lapseen, ja lapsesi ansaitsee tietysti parasta.

Ennen kaikkea valitsemiesi henkilöiden tulee olla täysin luotettavia ja enemmän kuin halukkaita hyväksymään tämä suuri vastuu itselleen. Se, että pyydetään jotakuta oman lapsen kummiksi, on yksi suurimmista luottamuksen osoituksista, joita ihminen voi antaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.