12 syytä harrastaa seksiä raskauden aikana
 

10 syytä harrastaa seksiä raskauden aikana

Seksin harrastaminen raskauden aikana tarjoaa monia hyötyjä sekä äidille että sikiölle. Tässä on 10 syytä harrastaa seksiä raskauden aikana.
10 syytä harrastaa seksiä raskauden aikana
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tämän tabuaiheen ympärillä pyörii monia pelkoja ja myyttejä. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että seksi raskauden aikana on turvallista ja mahdollisesti jopa erittäin hyödyllistä pareille. Tässä artikkelissa kerromme 10 syytä harrastaa seksiä raskauden aikana.

Seksi raskauden aikana on jotain, mitä kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos siihen vain on haluja.

Raskausajan hormonaaliset muutokset lisäävät odottavan äidin seksuaalista halua ja myös parantavat orgasmikokemusta, jolloin naisella on erittäin suuret mahdollisuudet saada seksistä valtavan suurta nautintoa. Tämä merkitsee luonnollisestikin suurta tyydytystä.

Miksi seksin harrastaminen raskauden aikana on turvallista?

Koska yhdynnän aikana raskaana olevat naiset saavat hyvää suojaa seuraavista:

 1. Valkovuoto (tunnetaan myös nimellä “kohdunkaulan lima”), aine, joka sulkee kohdun tulehdusriskin ehkäisemiseksi.
 2. Itse emättimen bakteerikannan pH.
 3. Emättimen lihakset. Harjoittamalla emättimen lihaksia säännöllisesti vältetään lihasten liikasupistumisen riski ja jopa vahvistetaan emätintä prolapsiriskin pienentämiseksi.

Yhdyntä on turvallista myös siksi, että penis ei mene emätintä pidemmälle.

Seksin hyödyt raskauden aikana

Seksin harrastaminen on hyvin erityislaatuinen tapa ilmaista rakkautta parisuhteessa. Tunteet ovat siinä huipussaan, ja kumppanusten välinen tunneyhteys lujittuu. Raskauden aikana tämä antaa selkeämmän käsityksen yhteisestä projektista, jossa on mukana tuleva lapsi.

Seksistä on hyötyä parisuhteelle raskauden aikana.

Hellyys on tärkeää tulevalle äidille, joka käy läpi hormonaalisia muutoksia.

Nämä intiimit kohtaamiset ovat tärkeitä myös parille, sillä ne ovat raskaana olevan naisen tärkein tuki. Emotionaalisella tasolla ne ovat niitä hetkiä, jolloin parin tunneside vahvistuu.

Verenkierron vilkastumisen seurauksena kohdun hapensaanti paranee, mistä on hyötyä vauvalle. Seksiin liittyvä liikehdintä saa aikaan myös miellyttävää keinuntaa kohdun sisällä, josta vauvat nauttivat.

Raskauden loppupuolella seksi taas on loistava harjoitus valmistautuessa synnytykseen. Syynä ovat orgasmin aiheuttamat emättimen supistelut, jotka valmistavat kehoa lievittämään synnytyskipuja.

Lisäksi supistukset helpottavat työtä synnytyshetkellä. Jotkut tutkimukset vahvistavat, että ne lapset, joiden äidit harrastivat usein seksiä raskausaikana, ovat itsevarmempia, rauhallisempia ja onnellisempia.

10 syytä harrastaa seksiä raskauden aikana

 • Turvaa vauvan hyvinvoinnin. Mielentila ja parin välinen side takaavat vauvan oikeanlaisen kasvun.
 • Torjuu stressiä. Seksin harrastaminen raskauden aikana (ja muulloinkin) voi olla hyvä keino purkaa jännitettä. Syynä on se, että orgasmit lisäävät merkittävästi adrenaliinia, samalla kun verenpaine laskee.
 • Kohottaa itsetuntoa. Läpi raskauden naisen kehossa tapahtuu useita muutoksia. Tästä johtuen naisen minäkuva muuttuu, minkä vuoksi moni odottava äiti alkaa tuntea itsensä epäviehättäväksi.
Seksin harrastamisesta raskauden aikana on hyötyä sekä äidille että sikiölle.
 • Tarjoaa psyykkisiä hyötyjä. Seksin harrastaminen raskauden aikana uudistaa parin sidettä. Se tarjoaa äidille henkistä tukea, jota hän tarvitsee selviytyäkseen tästä ajanjaksosta.
 • Lisää seksuaalista halua. Tämä selittyy progesteronin, estrogeenin ja testosteronin suurilla määrillä. Kehon muutosten seurauksena rinnat ovat usein suuremmat ja nännit herkemmät, ja odottava äiti saa uudet upeat muodot.
 • Lisää nautintoa. Emätin on herkempi ja liukkaampi. Yhdyntä on paljon miellyttävämpää, ja orgasmien määrä ja laatu paranevat.
 • Parantaa vastustuskykyä. Yhdyntä auttaa parantamaan vastustuskykyä, mikä pienentää flunssan ja mahatautien riskiä.
 • Vähentää raskauskipuja. Orgasmin yhteydessä erittyy oksitosiinia, stressiä torjuvaa hormonia, joka kykenee parantamaan kivunsietokykyä yli 70 %:lla.
 • Ehkäisee pre-eklampsiaa. Pre-eklampsia on yleinen raskausajan sairaus, johon liittyy korkea verenpaine. Miehen siemenneste sisältää vasta-aineita, jotka vähentävät riskiä sairastua pre-eklampsiaan.
 • Nopeuttaa synnytyksen jälkeistä palautumista. Synnytyksen jälkeinen palautuminen on usein hankalaa. Äiti on fyysisesti ja henkisesti väsynyt, ja joskus itsetunto laskee. Onneksi raskausajan intiimi kanssakäyminen valmistelee lantionpohjaa, mikä edistää palautumista.

Raskauden aikana pariskunnan seksielämä käy läpi erilaisia muutoksia. On vaiheita, jolloin seksiä harrastetaan useammin, ja vaiheita, jolloin sitä on harvemmin.

Seksiä voi siis harrastaa raskausaikanakin, kunhan raskaus on normaali tai vähäriskinen. Nauti hellyydestä kumppanisi kanssa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Arbués, E. R., & León, M. R. (2013). Características y evolución del patrón sexual de la mujer embarazada. Enfermería Global, 12(4), 362-370. https://revistas.um.es/eglobal/article/view/eglobal.12.4.181521
 • Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
 • González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015
 • Richard P. (1984). Sexualidad durante el embarazo. Clin Obstet Ginecol Norteam 1984;3:904-16.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.