Emätinvuodon muutokset raskauden aikana - Äitiyden ihme
 

Emätinvuodon muutokset raskauden aikana

Emätinvuodon muutokset raskauden aikana

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Emätinvuoto eli valkovuoto on jokaiselle naiselle tuttu asia . Tämä tavallisesti vaalea erite auttaa pitämään emättimen puhtaana ja ehkäisee tulehdusten muodostumista. On tavallista, että nainen kärsii tavallista runsaammasta ja ulkonäöltään poikkeavasta vuodosta raskauden aikana. Näin tapahtuu usein etenkin viimeisinä synnytystä edeltävinä viikkoina. Tänään kerromme, minkälaiset emätinvuodon muutokset raskauden aikana ovat merkki siitä, että on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Emätinvuoto on normaalia myös raskauden aikana

On tavallista, että raskaana ollessaan nainen kokee tavallista useammin tarvetta käydä kylpyhuoneessa. Joitakin odottavia äitejä häiritsee kosteuden tunne, jonka aiheuttaa vaalea, hajuton, paksuhko ja koostumukseltaan tasainen emätinvuoto. Tällainen vuoto johtuu vilkastuneesta verenkierrosta ja estrogeenin tuotannon lisääntymisestä, jotka molemmat käynnistyvät munasolun hedelmöityttyä.

Raskauden aikaiset fysiologiset muutokset aiheuttavat usein emätinvuodon lisääntymistä. Näin tapahtuu, kun elimistö valmistautuu tuottamaan limatulpan, joka suojelee sikiötä synnytykseen asti. Raskauden loppuvaiheessa kohdunkaulan kudos pehmenee, mikä saa kanavan löystymään ja avautumaan. Tällöin limatulppa, eli kohdunkaulan seinämistä irtoava lima, poistuu luonnollisesti emättimen kautta. Tämä limatulppa voi olla kirkas, valkea, kellertävä ja joskus jopa vihertävä, ja on normaalia, että siinä on pieniä määriä kirkasta verta, punertavia verijuovia tai rusehtavia raitoja.

Emätinvuodon muutokset raskauden aikana

Emätinvuodon muutokset raskauden aikana

Seuraavat oireet ovat merkkejä siitä, että odottavan äidin kannattaa kääntyä hoitajan tai lääkärin puoleen:

 • Kun emätinvuoto aiheuttaa kutinaa tai polttavaa tunnetta
 • Kun emätin tuntuu ärtyneeltä
 • Kun emätinvuoto on vaahtoista
 • Kun virtsaaminen aiheuttaa polttavan tunteen

Tällaiset oireet voivat olla merkki muun muassa virtsatietulehduksesta, bakteerin aiheuttamasta emätintulehduksesta, sisäsynnytintulehduksesta tai sienitulehduksesta.

Lisääntynyt emätinvuoto voi olla varoitusmerkki seuraavissa tilanteissa:

 • Kun kyse voi olla emätintulehduksesta.
 • Kun vuoto on vetistä ja raskauden alkiovaihe on ohi.
 • Jos vuoto johtuu sikiökalvon ennenaikaisesta puhkeamisesta.
 • Jos vuoto on pahanhajuista tai kellertävän vihreää. Tämä voi olla merkki tulehduksesta, joka on syytä hoitaa ennen synnytystä.

Kuinka toimia, jos emätinvuoto lisääntyy raskauden aikana?

Emätinvuodon muutokset raskauden aikana

Lisääntyneen emätinvuodon aiheuttaman epämukavuuden välttämiseksi genitaalialue on syytä pitää puhtaana ja kuivana. Kun vuodon huomataan lisääntyneen, kannattaa intiimihygieniaan kiinnittää entistä parempaa huomiota.

On tavallista, että emätinvuoto lisääntyy raskauden loppua kohden, ja eritteen ulkonäkö poikkeaa normaalista, ollen usein tahmeaa ja paksua. Siinä saattaa myös olla pieniä määriä verta. Vuoto johtuu limatulpan vähittäisestä irtoamisesta.

Seuraavat asiat kannattaa pitää mielessä:

 • Käytä hengittäviä, puuvillasta valmistettuja alusvaatteita.
 • Älä käytä hajustettua wc-paperia, terveyssiteitä tai suihkusaippuaa, sillä niiden kemikaalit voivat aiheuttaa ärsytystä.
 • Pese alusvaatteet neutraalilla pesuaineella.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.