Kiinalaiset Ben Wa -kuulat parantavat synnytyksestä palautumista
 

Kiinalaiset Ben Wa -kuulat parantavat synnytyksestä palautumista

Kiinalaiset Ben Wa -kuulat parantavat synnytyksestä palautumista

Viimeisin päivitys: 06 tammikuuta, 2020

Naisen keho käy läpi monia muutoksia valmistautuessaan synnytykseen ja synnytyksen aikana. Myös lantionpohjan lihakset heikkenevät usein raskauden ja synnytyksen aikana. Erilaisia harjoituskuulia voidaan käyttää apuna lantionpohjan lihasten harjoittamisessa ja lihaskunnon ylläpitämissä, ja yksi esimerkki tällaisista ovat kiinalaiset Ben Wa -kuulat.

Perinteiset Ben Wah -kuulat ovat suosittu apuväline lantionpohjan lihasten vahvistamisessa, mutta on hyvä muistaa, että niiden huono puoli on niiden sisältämä nikkeli.

Raskaus ja synnytys heikentävät lantionpohjan lihaksia

Yhdeksän kuukautta raskautta ja alatiesynnytys ovat kaksi asiaa, jotka aiheuttavat hyvin suuren paineen naisen lantionpohjan lihaksille. Alatiesynnytys aiheuttaa supistuksia ja lihasten venymistä lantionpohjassa, mikä heikentää ja vahingoittaa alueen lihaksia. Lantionpohja koostuu lihaksista, jotka ylläpitävät rakon, kohdun ja peräsuolen toimintaa.

Tavallisimmat seuraukset siitä, että lantionpohjan lihasten kunto heikkenee, ovat seuraavat:

 • Virtsan pidätyskyvyttömyys
 • Epämukavuus seksin aikana
 • Kohdun esiinluiskahdus
Kiinalaiset Ben Wa -kuulat parantavat synnytyksestä palautumista

Yksi tapa vahvistaa lantionpohjan lihaksia on käyttää Ben Wa -kuulia synnytyksen jälkeen. Nämä kuulat ovat tehokas apuväline lihasten hallinnan parantamiseksi.

Ben Wa -kuulien kuntouttava vaikutus synnytyksen jälkeen

Nämä kiinalaiset kuulat ovat kevyitä palloja, jotka asetetaan emättimeen peräaukon kohottajalihaksen taakse. Toisin sanoen ne laitetaan samaan paikkaan kuin tamponi. Kuulien teho perustuu siihen, että ne saavat lantionpohjan lihakset supistelemaan passiivisesti.

Ben Wa -kuulien käytöstä on aina syytä keskustella lääkärin kanssa. Jokainen synnytys on ainutlaatuinen, ja palautumisen edistämisessä on tärkeää mukautua omiin olosuhteisiin.

Yleisesti voidaan sanoa, että Ben Wa -kuulien käytön aloittamista tulisi odottaa ainakin 40 päivän ajan synnytyksen jälkeen. Jos välilihaa on jouduttu leikkaamaan synnytyksen aikana, haavan tulee antaa parantua täysin.

Ben Wa -kuulien käyttö

Ennen Ben Wa -kuulien käyttämistä on tärkeä lukea pakkauksen ohjeet kunnolla. Menettely on kuitenkin todella helppo, ja siihen kuuluu vain kolme vaihetta:

 • Pese kuulat aina ennen käyttöä neutraalilla saippualla ja sivele ensimmäinen kuula liukuvoiteella, jotta niiden paikoilleen asettaminen olisi helpompaa.
 • Aseta kuula emättimeen itsellesi mukavassa asennossa. Kuulat tulisi työntää sisään samalla tavalla kuin tamponi. Naru jää ulos, jotta kuulat saadaan helposti ulos myöhemmin.
 • Kuulien ollessa sisälläsi, seiso suorassa ja kävele. Tämä liike saa pallot valumaan, mikä puolestaan saa lihaksen supistelemaan, kun keho yrittää pitää ne sisällään.
 • Voit aloittaa harjoittelun yhdellä kuulalla muutaman minuutin ajan ja lisätä treenin kestoa, kunnes prosessista tulee tuttu.
 • Jos et pysty suorittamaan harjoittelua seisaallasi, voit myös maata. Myös tämä asento aiheuttaa lantionpohjan lihasten supistelua.
Kiinalaiset Ben Wa -kuulat parantavat synnytyksestä palautumista

Miten valita sopivat Ben Wa -kuulat?

Markkinoilla on monenlaisia Ben Wa -kuulia, joten käyttäjä voi itse päättää, minkä kokoiset ja mistä materiaalista valmistetut haluaa hankkia. Kuten alussa mainitsimme, perinteiset Ben Wa -kuulat sisältävät nikkeliä, ja parempi vaihtoehto ovatkin hypoallergeenisesta silikonista valmistetut kuulat. Harjoituskuulia myydään sekä apteekeissa että erotiikkaliikkeissä.

Harjoituskuulien käytön hyödyt

Säännöllinen harjoituskuulien käyttö tuo mukanaan seuraavia hyötyjä:

 • Kuulat vahvistavat tehokkaasti lantionpohjaa synnytyksen jälkeen. Tämän alueen vahvistaminen auttaa välttämään esimerkiksi virtsankarkailua.
 • Kuulat stimuloivat kosteutusta, mikä on avuksi seksielämän parantamiseksi.
 • Kuulat ovat helppokäyttöinen ja edullinen ratkaisu.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aukee P, Immonen  P, The effect of home biofeedback training on stress incontinence.
 • Kegel, A.H. Progressive resistance exercise in the functional restoration of the perineal muscles. Am. J. Obstet.Gynaecol. (1948) 527-535
 • Pardo E; Rotem R; Glinter H; Erenberg M; Yahav L; Yohay Z; Yohay D; Weintraub AY. Recovery from pelvic floor dysfunction symptoms in the postpartum is associated with the duration of the second stage of labor. Arch Gynecol Obstet. doi: 10.1007/s00404-019-05173-1.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.