Kuinka valmistautua patikointiretkelle lasten kanssa
 

Kuinka valmistautua patikointiretkelle lasten kanssa

Patikointi on harrastus, joka tuo lukemattomia hyötyjä sekä fyysisesti että psyykkisesti. Lue lisää tämän päivän artikkelista.
Kuinka valmistautua patikointiretkelle lasten kanssa

Viimeisin päivitys: 26 maaliskuuta, 2023

Jos pidät ulkoilusta ja haluat juurruttaa tämän terveellisen tottumuksen lapsiisikin, olet varmastikin harkinnut patikointia. Mikä loistava idea! Patikointi lasten kanssa on erittäin hyvä tilaisuus tarjota perheen pienimmille elämyksiä luonnossa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka valmistautua patikointiretkelle lasten kanssa.

Patikoinnista puhuttaessa tarkoitetaan mitä tahansa kävelyretkeä luonnossa. Matkalla kuljetaan mäkien, metsien ja jokien poikki jalan. Tämä aktiviteetti tarjoaa  lukemattomia hyötyjä: virkistäytyminen ja energian saaminen, stressin väheneminen sekä verenkiertoelimistön vahvistuminen.

Samalla pysytään erossa elektronisista laitteista ja ollaan raittiissa ilmassa. Näin lapsille tarjotaan myös mahdollisuus ymmärtää luonnon arvo. Suunniteltaessa patikointiretkeä lasten kanssa on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon tiettyjä näkökohtia, jotta se olisi turvallinen ja nautinnollinen kokemus. 

Kuinka valmistautua patikointiretkelle lasten kanssa

Patikointi sopii erinomaisesti lasten seikkailunhalun herättämiseen. Luontaisen uteliaisuutensa ja tutkimusintonsa ansiosta lapset yleensä nauttivat luonnossa olemisesta, erilaisten kasvien ja hyönteisten tutkimisesta sekä maisemien ihailusta. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että patikointiretkien aikana saatetaan kohdata myös ongelmia ja takaiskuja.

Tästä syystä on tärkeää tehdä tarvittavat varotoimet, jotta retki olisi varmasti miellyttävä kaikille perheenjäsenille. Katsotaanpa seuraavaksi, kuinka valmistautua patikointiretkelle lasten kanssa.

Lapset patikoivat luonnossa.
On tärkeää puhua lapsille mahdollisista vaaroista sekä siitä, miksi heidän ei tulisi harhautua pois aikuisten luota patikoidessaan.

Selitä lapsille, mitä patikointi tarkoittaa

Lapsilla olisi hyvä olla jonkinlainen käsitys siitä, mitä patikoinnilta voi odottaa. Jos edessä on lasten ensimmäinen patikointiretki, heille voidaan sanoa, että se on kävelyä luonnossa. On tärkeää kertoa etukäteen, että kävelyä tulee tavallista enemmän, mutta pysähdytte aina tarvittaessa huilaamaan ja syömään.

Innostuksen herättämiseksi voimme kertoa lapsille omista patikointikokemuksistamme, kuten mitä löysimme ja miltä retki meistä tuntui. Patikointia edeltävänä päivänä voimme pyytää lapsia auttamaan reppujen pakkaamisessa. Näin he tuntevat olevansa osa seikkailua heti ensi hetkestä alkaen.

Varmista, että mukana on kaikki tarvittava

Lasten kanssa patikoitaessa on oltava tavallista huolellisempi ja varovaisempi. Varusteita tulee olla juuri tarpeen mukaan, ei yhtään enempää. Vaatteiden on oltava mukavia ja säänmukaisia. Sama koskee jalkineita – ei varvassandaaleita! Reppuun tulee pakata seuraavat tarvikkeet:

Perhe patikoimassa.
Koko perheen voimin patikoitaessa tulee kulkea lasten tahtiin. Tärkeintä on retkellä viihtyminen; kiirehtiminen ei kannata.

Valitse helppo reitti

Jotkut reitit ovat vaativia ja soveltuvat vain aikuisille. Lasten kanssa patikoitaessa on tärkeää valita heille sopiva lyhyt ja helppo reitti. Muista, että lapset saattavat joutua huilaamaan useita kertoja retken aikana. Valitse perheystävällinen patikointireitti, jossa on selkeät kyltit.

Nautinnollinen kävelyretki

Kun kaikki valmistelut on tehty, patikointi voi alkaa. Retkellä voitte tuntea olevanne osa luontoa ja paeta muutamaksi tunniksi arjen rutiineja. Lisäksi voit käydä lasten kanssa syvällisiä ja mielenkiintoisia keskusteluja, joita ei aina synny normaaleina päivinä. Rohkaise lapsiasi ottamaan ensimmäiset askeleensa patikointiharrastuksessa, niin näet, kuinka paljon he siitä pitävät!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Muñoz Mínguez, A. (2019). Beneficios psicológicos de las salidas escolares a espacios naturales próximos en educación física.
  • Rubio, J. A. (2012). El senderismo como recurso didáctico. e-CO: Revista digital de educación y formación del profesorado, (9), 142-151.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.